Одески „Аушвиц“

У украјинском граду Одеси (југ земље, велика лука на Црном мору) проглашена су 3 дана жалости због жртава уличних сукоба без преседана између националиста и присталица федерализације Украјине.

У нередима и пожару једне од зграда у центру града погинуло је преко 40 људи, око 200 се обратило по медицинску помоћ. По оцени Русије, за злочине у Одеси одговорне су актуелне de facto власти у Кијеву. „Злочинци постају они који кијевску хунту сматрају законитом,“ – изјавио је порт-парол председника Русије Дмитриј Песков.

Пожар у Дому синдиката на одеском тргу Куликово поље у петак увече представљао је трагично финале нереда, који по свом усијању подсећају на кијевске догађаје од пре два месеца. Недозвољени улични марш, који су организовали припадници националистичких групација и локални фудбалски „ултра-навијачи“ под паролама „јединствене Украјине“, претворио се у сукоб с присталицама федерализације земље који су пре неко време поставили шаторе на тргу Куликово поље. По новој украјинској „револуционарној традицији“, почеле су да се користе каменице, бејзболске палице и „Молотвљеви коктели“. Полиција је покушала да раздвоји сукобљене стране, али је деловала пасивно и неодлучно. На крају су радикли-националисти из такозваног „Десничарског сектора“ потпалили шаторе, а затим и Дом синдиката, где су се сакрили активисти, који се не слажу с политиком садашњих власти земље. Неколицина људи је жива изгорела, други су се отровали димом и умрли. Спасавајући се од ватре људи су искакали кроз прозоре. По сведочанству очевидаца ватрогасци су дошли тек пола сата након почетка ватре.

Москва по изјави МИП РФ сматра трагедију у Одеси испољавањем преступне неодговорности кијевских власти „које повлађују дрским национал-радикалима, који организују кампању физичког терора против присталица федерализације и стварних уставних промена у украјинском друштву“.

Шеф Комитета Државне думе Русије за послове ЗНД Леонид Слуцки је оно што се десило у Одеси упоредио с нацистичким злочинима. „То је нови Аушвиц“, – сматра парламентарац. Први потпредседник владе Републике Крим, Рустам Тимергалијев, је такође подсетио да су „последњи пут људе у Украјини живе спаљивали нацисти за време Другог светског рата“.

Сукоби с масовном погибијом људи у Одеси значе да се Украјина у правом смислу речи налази на ивици грађанског рата, сматра заменик директора Института за земље ЗНД Владимир Жарихин. По његовој процени, укајински десничарски радикали осећају да се налазе на маргинама политичког процеса и желе да имају више утицаја. Притом ће се САД, уверен је Жарихин, само радовати томе што у центру Европе, на самој граници Русије налази „нова Сомалија“.

Са своје стране порт-парол председника РФ Дмитриј Песков је изјавио да ће после трагичних догађаја у Одеси – за Русију, а практично и за било коју другу земљу, бити немогуће да наговори становнике југоистока Украјине да се разоружају у ситуацији кад постоји директна опасност по њихов живот.

Истовремено, Песков је назвао апсурдном перспективу одржавања председничких избора у Украјини, који су заказани за 25. мај. „После онога што се десило у Одеси, у ситуацији кад се покреће спирала конфронтације на југоистоку земље, не разумемо о каквим изборима се говори у Кијеву, у европским главним градовима и у Вашингтону,“ – истакао је порт-парол руског лидера.
http://serbian.ruvr.ru/2014_05_03/Odeski-Aushevic-7985/

2 коментара

  1. Легитимни Председник Украине Јануковић, треба хитно да тражи од Русије и Белорусије да успоставе забрану летова да заустави сва војна кретања и спаси своје становништво! Такође је потребно хитно наоружати исток Украине ради одвраћања од злочина.
    Наравно најпре је потребно послати мировњаке да успоставе хуманитарни коридор.

  2. Ni jedan zapadni politicar nije osudio taj uzasan zlocin ukrajinskih ustasa. Tu se ogledaju “visoki moralni standardi” zapadnih demonokratija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *