Oborena dva ukrajinska vojna helikoptera,poginulo 14 vojnika

Dva ukrajinska vojna helikoptera oborena su danas nedaleko od istočnog ukrajinskog grada Slavjanska, a tom prilikom je 14 ukrajinskih vojnika poginulo, uključujući generala. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Džonu Keriju da ukrajinska prelazna vlada mora odmah da prekine svoju “kaznenu operaciju” na jugoistoku zemlje.

 

Lokalni mediji su javili da je ukrajinska vojska ponovo jutros počela da granatira Slavjansk i obližnji Kramatorsk, čime je nastavila masovnu vojnu operaciju na istoku zemlje.
“U Kramatorsku i Slavjansku je pokrenuta vojna operacija punog obima. Na tom području se čuje intenzivna pucnjava, a iznad gradova se vidi gusti crni dim”, javila je lokalna novinska agencija Ostrov.

Slavjansk je postao epicentar sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske poslednjih sedmica.

U gradu, koji je udaljen oko 160 kilometara od ruske granice, na udaru minobacačke vatre ukrajinskih snaga su stambene četvrti, zbog čega su neki građani primorani da se evakuišu, navela je agencija AP.

U međuvremenu je ta agencija prenela izjavu samoproklamovanog “narodnog gradonačelnika” grada Slavjanska Vjačeslava Ponomareva da njegovi borci drže četvoricu posmatrača OEBS.

Ponomarev je rekao da su posmatrači bezbedni i obećao je njihovo brzo oslobađanje.
Ponomarev nije izneo nikakve uslove za njihovo puštanje na slobodu.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin potvrdio je da je jedan ruski građanin među jednom grupom posmatrača OEBS koji su zadržani u Ukrajini, čije je zadržavanje šef OEBS-a Didije Burkhalter ocenio kao “čin sabotaže”.
“Veoma smo zabrinuti zbog incidenata sa dve grupe posmatrača OEBS-a. Ruski građanin je jedan od njih”, rekao je Čurkin na sednici Saveta bezbednosti UN u sredu.

Predsednik Švajcarske i šef OEBS-a Didije Burkhalter oštro je kritikovao zadržavanje posmatrača na istoku Ukrajine kao “čin sabotaže” i pozvao na njihovo “momentalno i bezuslovno” oslobađanje.

OEBS je u utorak saopštio da je izgubio kontakt sa timom od četiri posmatrača u Donjecku, na istoku Ukrajine.

Tim u kome su bili Danac, Estonac, Turčin i Švajcarac zadržan je na kontrolnom punktu pre nego što se sa njima izgubio kontakt.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je u međuvremenu optužilo ruske snage da drže posmatrače.

Portparol OEBS-a potvrdio je u sredu da sa ovim timom jos nije uspostavljen kontakt.

Drugi tim od 11 posmatrača zadržan je u istoj oblasti, ali je OEBS naknadno saopštio da je uspeo da sa njima obnovi kontakt.

Jedan komentar

  1. Jos nije ni pocelo, kako ce biti. Jezuiti sue spremaju da rasture Rusiju… Putin oklijeva, opet treba zrtvovati 20 miliona Rusa, da bi krenuli…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *