Oборена два украjинска воjна хеликоптера,погинуло 14 воjника

Два украjинска воjна хеликоптера оборена су данас недалеко од источног украjинског града Славjанска, а том приликом jе 14 украjинских воjника погинуло, укључуjући генерала. Руски министар иностраних послова Сергеj Лавров поручио jе америчком државном секретару Џону Kериjу да украjинска прелазна влада мора одмах да прекине своjу “казнену операциjу” на jугоистоку земље.

 

Локални медиjи су jавили да jе украjинска воjска поново jутрос почела да гранатира Славjанск и оближњи Kраматорск, чиме jе наставила масовну воjну операциjу на истоку земље.
“У Kраматорску и Славjанску jе покренута воjна операциjа пуног обима. На том подручjу се чуjе интензивна пуцњава, а изнад градова се види густи црни дим”, jавила jе локална новинска агенциjа Oстров.

Славjанск jе постао епицентар сукоба проруских снага и украjинске воjске последњих седмица.

У граду, коjи jе удаљен око 160 километара од руске границе, на удару минобацачке ватре украjинских снага су стамбене четврти, због чега су неки грађани приморани да се евакуишу, навела jе агенциjа AП.

У међувремену jе та агенциjа пренела изjаву самопрокламованог “народног градоначелника” града Славjанска Вjачеслава Пономарева да његови борци држе четворицу посматрача OEБС.

Пономарев jе рекао да су посматрачи безбедни и обећао jе њихово брзо ослобађање.
Пономарев ниjе изнео никакве услове за њихово пуштање на слободу.

Руски амбасадор у УН Виталиj Чуркин потврдио jе да jе jедан руски грађанин међу jедном групом посматрача OEБС коjи су задржани у Украjини, чиjе jе задржавање шеф OEБС-а Дидиjе Буркхалтер оценио као “чин саботаже”.
“Веома смо забринути због инцидената са две групе посматрача OEБС-а. Руски грађанин jе jедан од њих”, рекао jе Чуркин на седници Савета безбедности УН у среду.

Председник Шваjцарске и шеф OEБС-а Дидиjе Буркхалтер оштро jе критиковао задржавање посматрача на истоку Украjине као “чин саботаже” и позвао на њихово “моментално и безусловно” ослобађање.

OEБС jе у уторак саопштио да jе изгубио контакт са тимом од четири посматрача у Доњецку, на истоку Украjине.

Tим у коме су били Данац, Eстонац, Tурчин и Шваjцарац задржан jе на контролном пункту пре него што се са њима изгубио контакт.

Украjинско министарство спољних послова jе у међувремену оптужило руске снаге да држе посматраче.

Портпарол OEБС-а потврдио jе у среду да са овим тимом jос ниjе успостављен контакт.

Други тим од 11 посматрача задржан jе у истоj области, али jе OEБС накнадно саопштио да jе успео да са њима обнови контакт.

Један коментар

  1. Jos nije ni pocelo, kako ce biti. Jezuiti sue spremaju da rasture Rusiju… Putin oklijeva, opet treba zrtvovati 20 miliona Rusa, da bi krenuli…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *