НАТО десант на Исток

Пише Зоран МИЛОШЕВИЋ

У духу усвојених одлука од стране Савета НАТО-а, те изјава званичника, крајем априла 2014. године НАТО је започео и пребацивање нових јединица у Пољску, Литванију, Летонију и Естонију

Руски лист „Известија“ је још почетком априла 2014. године наговестио да ће НАТО после 15. априла „кренути на Исток“, правдајући то „руском опасношћу“. Ове мере ће, како је истакао један представник НАТО-а, бити спроведене због „посткримских очекивања прибалтичких држава“. Тако ће Пољска, Румунија и прибалтичке државице добити нове војне јединице НАТО-а на својој територији, а све ради „лечења посткримског стреса“.

 

ПРАВДАЊЕ ДЕСАНТА Одмах затим кренуло је и правдање „НАТО десанта на Исток“, па се тако на порталу censor.net.ua 12. априла појавила вест да је НАТО објавио документ у којем је образложио зашто је потребно даље ширење НАТО-а на исток Европе. Прво, „агресија Русије на Украјину“ довела је до потпуног прекида сарадње са овом државом, иако је НАТО константно „радио на формирању пријатељских односа“. Друго, присаједињење Крима Русији је незаконито, јер је референдум био незаконит зато што тако нешто Устав Украјине не дозвољава (наравно, не дозвољава ни насилно свргавање демократски изабраних председника, али НАТО има очигледно „кратко сећање“) те је нужно да се НАТО шири на исток Европе.

Руски војни лист „Краснаја звезда“ објавио је чланак Ане Пољакове која наглашава да се НАТО, који је створио украјинску кризу, сада њоме користи да се прошири на Исток. Управо на овакав закључак наводе усвојене одлуке НАТО-а у Бриселу средином априла 2014. године на Савету алијансе. Генерални секретар Андерс Фог Расмусен је изјавио да сматра да „НАТО-у на истоку Европе треба више авиона, бродова и војника на земљи“. Војни бродови ће се разместити у Балтичком мору, источном делу Средоземног мора и другим местима где затребају. Авиони ће изводити што више борбених летова. Поред тога, план предвиђа и слање додатног војног персонала савезничких држава „у циљу повећања наше борбене готовости, припреме и извођења војних маневара“.

Главнокомандујући НАТО-а, амерички генерал Филип Бридлав, рекао је „да су неке државе чланице тражиле додатне војне јединице на својој територији, те ћу ја ускоро издати адекватно наређење“, што је веома брзо и урадио.

САД су, дакле, повећале своје војно присуство у Балтику. Сада у Литванији имају ловце Ф-15  (са четири повећали су број на десет) а ту су и четири британска „Тајфуна“ и десет данских Ф-16. Немачка је дала шест вишенаменских ловаца „Eurofighter“. Француски ловци (непознат број) ће, у оквиру нових одлука, бити распоређени у Пољској. Канада је у Пољску упутила шест ловаца, који ће патролирати „рејоном Источне Европе“, а такође је послала и 20 официра у штаб НАТО-а у Бриселу.

Прес-служба НАТО-а је објавила информацију да је алијанса упутила у Балтичко море пет војних бродова ради подршке савезницима у Источној Европи. Сви ће они чинити једну од четири војно-поморске групације снага брзог реаговања НАТО-а.

Истовремено, министар одбране Пољске Томаш Семоњак позвао је НАТО да у Источној Европи изгради сталне војне базе, а не да шаље помоћ. На исти начин је реаговао и министар одбране Литваније Рајмонд Вејонис, који је рекао да је његова држава позвала НАТО да изгради сталне базе у државама Прибалтика. „Ми смо уистину заинтересовани да у Литванији буду НАТО базе!“

У духу усвојених одлука од стране Савета НАТО-а, те изјава званичника, крајем априла 2014. године НАТО је започео и пребацивање нових јединица у Пољску, Литванију, Летонију и Естонију. Пребачена је чак цела америчка ваздушнодесантна бригада из Италије (Виченца) наводи Сергеј Орлов за портал  svpressa.ru. Бригада је била у саставу ваздушнодесантних стратешких снага брзог реаговања за заштиту Европске уније, а сада, очигледно је, има нови задатак.

[restrictedarea]

Премијер Литваније Лајмдота Страујума приликом сусрета са новоприспелим америчким војницима САД-а на бившем совјетском полигону, а сада НАТО бази, радосно је изјавила да је „у државу дошла једна од бољих јединица САД-а“. Судећи према медијским натписима у САД-у, премијерка је говорила истину. Ово је „легендардна бригада“, али је „заборавила“ да каже, само у САД-у, јер у другим деловима света „легендарност“ ове бригаде има негативан предзнак.

На свечаности дочека америчке бригаде говорила је амбасадорка САД-а у Литванији Дебора Мекарти, која је нагласила да је бригада формирана 1917. године (као пешадијска) а потом послана у Француску 1918. године, где је ушла у састав 87. пешадијске дивизије, која је учествовала у Првом светском рату. Потом је ратовала у Вијетнаму, где су официри и војници добили 7.700 награда (већином „Пурпурно срце“ – медаља коју добијају погинули и рањени војници). Затим је ова јединица учествовала у рату у Ираку; године 2003, 1000 војника је извело ваздушни десант у околини Багдада. Следеће године враћени су у Италију, а већ 2005. године се нашла у Авганистану и по наређењу команде, заузела провинције Забол, Кандахар, Гељменд и Нимруз.

Долазак у прибалтичке државе и Пољску, како је известила агенција „ЛЕТА“, обављен је по позиву владе Пољске и три прибалтичке државе, а „ради извођења војних операција широког спектра“.  Вероватно се мисли на планиране војне вежбе и вишеструке маневре „Combined Resolve II“, „Saber Strike“, „Rapid Trident“ и „Saber Guardian“.

 

ОПОМЕНА РУСИЈИ Према речима дипломата, присуство америчке бригаде је потврда да регионални савезници САД-а немају разлога за бригу, а све у контексту петог параграфа Устава НАТО-а, да је у обавези да заштити чланице алијансе. Да су вежбе „изговор“, потврђује и председник Литваније Далија Грибаускајте, која је приликом дочека америчких војника истакла да „у случају хипотетичке агресије нико Литванију не би заштитио“. „Хоћу рећи, све ово има симболички значај и смисао. Не треба говорити о броју, већ о симболици, јер је она важнија, пошто било каква интервенција на територији Литваније сада значи напад на територију НАТО-а.“

Доста отворен био је командант пешадијских јединица у Европи, генерал-мајор Ричард К. Лонго, који је у интервјуу сараднику литванског портала ДЕЛФИ истакао да се ради о „опомени Русији“. „Да, све је предузето због дејстава Русије. Истовремено, ми нисмо овде да само пошаљемо опомену Русији већ и да умиримо литванску јавност. Ситуација је таква – ми, као партнери и савезници, обавезали смо се да на молбу за помоћ помогнемо. Зато, ако Литванији треба НАТО, гарантујем да ће се НАТО одазвати.“

Војни маневри имају задатак да се амерички и локални војници упознају, да уче једни од других, да Американци упознају културу, да се увере како домаћи испуњавају задатке и да се обави бојево гађање. Боравак америчке бригаде предвиђен је до децембра 2014. године, али ако локалне владе изразе жељу, могуће је да остану и дуже. Ову могућност наговестио је и литвански министар одбране Рајмонд Вејонис, који је рекао да се о времену боравка америчких војника воде преговори, наравно и о томе да се број НАТО војника у Прибалтику значајно повећа. И у Министарству одбране Естоније су изјавили да је сигурно да ће амерички војници, после завршетка војних вежби, остати да демонстрирају присуство НАТО-а.

На ово је, наравно, реаговала Москва истакавши да се све ово ради уз кршење договора НАТО – Русија из 1997. године, те да се у медијима ствара неоправдана антируска хистерија, која је досегла размере из времена Хладног рата. Енглески новинар Нил Кларк је тим поводом написао: „Нама говоре да је Русија агресивна, империјалистичка држава и да се НАТО плаши ове државе. Но, уколико погледамо карту, видећемо да се на границама Русије налази мноштво држава које улазе у НАТО, који води САД, а који је за последњих 15 година напао мноштво држава. Истовремено, ја нисам видео руске војне базе или ракете у државама које се граниче са САД-ом. И онда кажу да је Русија агресор.“

На нове мере НАТО-а на истоку Европе одреаговао је и руски председник Владимир Путин, који је истакао да Русија неће седети скрштених руку. „Ми ћемо дефинитивно и даље преговарати, али ћемо учинити све да заштитимо свој народ.“

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Cudno kako Njemaca nema?! Da TO nije neka nova pukotina u nato-u?? A i ovi drugi su strasni borci…

  2. Нато је наставак НАЦИ-ФАШИЗМА у Америке која није доживела пораз
    од Русије. Дали је пукотина незнам али Немци памте пораз од Руса.
    Ови сателити Пољска и балтичке државице желе да се освете Русији.
    Треба да се види шта ће Румунија урадити после Бајденове посете Рунунији јуче. Маџари траже своје расуте по: Украјини, Румунији,
    Словачкој да их уједини у нову велику УГАРСКУ каква је била до 1914 године. Ми нејаки потопљени водом и петом колоном чекамо??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *