Настављена офанзива на Краматорск

Војне операције против проруских активиста на истоку земље јутрос настављене близу Краматорска. Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков објавио да су украјинске снаге заузеле TВ торањ у том граду. У Одеси тродневна жалост.

На истоку Украјине ноћас и јутрос настављају се сукоби. Припадници Украјинске националне гарде су, како јављају руски медији, упали у град на истоку Украјине – Краматорск.

“Активна фаза операције је настављена у зору. Ми се нећемо зауставити”, написао је Арсен Аваков на Фејсбуку. Аваков није навео информације о жртвама.

У међувремену, украјинска војска је наставила специјалну операцију у Славјанску, где је погинуло неколико војника. У Одеси је ноћас било мирније, после јучерашњих сукоба, у којима је погинуло више од 40 људи.

На Седници Савета безбедности Уједињених нација одржаној синоћ није постигнут никакав договор.

“Овај хитан састанак Савета безбедности сазван је због обновљених казнених војних операција владе у Кијеву против сопственог народа у југоисточној Украјини. У њима учествују терористи и профашистичка десница, и друге националистичке организације. Ове јединице украјинске силе користе тенкове и друго тешко наоружање”, рекао је амбасадор Русије у Савету безбедности.

Већина сталних чланица Савета безбедности, кривицу за погоршање ситуације пребацила је на Русију.

Запад прети новим санкцијама а амерички председник Барак Обама и немачка канцеларка Ангела Меркел, из Вашингтона су запретили новим санкцијама Русији ако Москва не промени своје понашање према Украјини.

Тродневна жалост у Одеси

У Одеси је градска управа прогласила тродневну жалост, поводом десетине људских жртава током јучерашњег дана.

Највише жртава било је у Дому синдиката, где је погинуло између 38 и 43 људи, када је ватра изазвана највероватније молотовљевим коктелима претворила читаву зграду у буктињу.

Руска информативна средства јављају да је међу жртвама било петнаестак руских држављана, а као виновнике оптужују украјински радикалистички Десни сектор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *