На Дан Св. Василија Острошког у „Звездара театру” у Београду свечано уручене награде „Печат времена”

Академик Василије Крестић и књижевник Иван Негришорац признања недељника „Печат“ добили су за дела објављена у 2013. години − Срби у Угарској1790−1918. (награда за науку и друштвену теорију) и Камена чтенија (награда за књижевност)

Награде „Печат времена“, признања која за књижевност и за науку и друштвену теорију додељује наш лист, свечано су у понедељак 12. маја – на Дан Св. Василија Острошког, уручена овогодишњим добитницима, Василију Крестићу и Ивану Негришорцу. Овом догађају који се у простору београдског „Звездара театра“ одржава већ четврту годину заредом присуствовао је велики број уважених гостију, еминентних припадника друштвеног и политичког, верског, дипломатског, културног и научног живота. Међу званицама присутни су били и амбасадор РФ у Београду Александар Васиљевич Чепурин, саветник председника Републике др Оливер Антић, господин Војислав Коштуница, господин Ненад Поповић, отац Петар Лукић, такође и претходни добитници Награде „Печат времена“ − Славенко Терзић, амбасадор Србије у Русији, затим професор Мило Ломпар, песници Рајко Петров Ного и Матија Бећковић…

Признања која су додељена делима Срби у Угарској1790−1918. аутора Василија Крестића и Камена чтенија, аутора Ивана Негришорца, добитницима је уручио Милорад Вучелић, главни уредник „Печата“. О награђеним делима и њиховим творцима, у име два „Печатова“ жирија, говорио је проф. др Јован Делић (председник књижевног жирија) док је текст проф. др Ратка Марковића (одсутног председника жирија за науку и друштвену теорију) овом приликом прочитала водитељка свечаности – глумица Адријана Виденовић.

Признање које је „Печат“ установио 2011. године (награду чине Повеља и новчани износ од 500.000 динара) ове године је додељено четврти пут, а о добитницима, у обе категорије, одлучено је једногласном одлуком жирија. Књига Срби у Угарској1790−1918. је издање Матице српске из Новог Сада, а Камена чтенија штампала је кућа „Орфеус“, такође из Новог Сада.

Део пријатне слављеничке атмосфере и доброг расположења са овог догађаја видећете забележене на фотографијама снимљеним на уручењу и коктелу у „Звездара театру“ – приређеним, традиционално, на Светог Василија Острошког, иначе покровитеља „Печатове“ награде.

У наставку читајте беседе двојице лауреата, као и поздравну реч „Печатовог“ главног уредника, а у наредном броју објавићемо беседе о награђеним ауторима односно њиховим делима − из пера председника два жирија, др Јована Делића и др Ратка Марковића.

 Подсетимо и да су „Печат времена“ за књижевност раније добили – Матија Бећковић (2011) Рајко Петров Ного (2012) Милован Данојлић (2013); „Печат времена“ за науку и друштвену теорију додељен је историчару Милораду Екмечићу (2011) Чедомиру Попову (2012) Милу Ломпару и Славенку Терзићу (2013).

 

no images were found

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *