Има ли ХААРП-а?

Пише Никола Врзић

Поплаве у Србији неочекивано су у фокус јавности донеле и расправу о могућности да су Американци на неки начин утицали на временску катастрофу у Србији. Пука теорија завере, или има и ватре тамо где дима очигледно има?

Двадесет деветог јануара 2010, док је Хаити с муком долазио себи после катаклизмичног земљотреса, у којем је 12. јануара погинуло преко 300 хиљада људи, тадашња америчка државна секретарка Хилари Клинтон саставила је дипломатску депешу 10STATE9107 – „Упутство и смернице за јавне наступе поводом догађаја на Хаитију“ – у којој, под међунасловом „Дезинформације“, наводи: „Дезинформације о томе да је земљотрес на Хаитију намерно изазван ониме што је непрецизно описано као америчко тајно оружје, High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) настављају да се појављују у неким маргиналним медијима, укључујући дневник ¸Јаван‘ из Ирана и ¸thepeoplesvoice.org‘.“ И следи налог: „Дипломатска представништва треба да се ослоне на упутства у препорукама Б и Ц (њихов садржај није откривен – прим. аут.) како би одговориле на сваку појаву дезинформација о ¸тајном оружју‘ и земљотресу, и треба да о свим новим дезинформацијама известе Радну групу 3 ([email protected]).“

Зашто су дезинформације у маргиналним медијима о ХААРП-у и (непостојећем?) америчком тајном оружју толико жуљале америчку државну секретарку Хилари Клинтон да је од својих дипломатских представништава тражила да на такве (дез)информације реагују и да је о свакој таквој информацији известе ако би се појавила? Зашто је Америци било важно шта пише неки „Јаван“ из Ирана?

ОТКРИЋЕ „ЊУЈОРК ТАЈМСА“ А сада су, док се Србија лагано суши после катаклизмичких киша, бујица и поплава, велику пажњу нашим медијима главног тока привукле сумње да је потоп у Србији изазван ХААРП-ом или неким сличним тајним америчким климатским оружјем. И медији главног тока, и јавне личности које су се нашле позване да о томе изговоре свој суд – а углавном је реч о јавним личностима грађанистичког и евроатлантистичког сензибилитета – овакву су могућност одбациле као пуку теорију завере. На сличан су начин, додајмо, теорије (завере) о ХААРП-у одбацивали и западни „мејнстрим“ медији, иначе несклони да преиспитују деловање сопствених држава и влада, попут „Вашингтон поста“ или „Гардијана“.

Да ли је тиме на причу стављена тачка? А опет, зашто је Хилари Клинтон онолико засметало писање „Јавана“ из далеког и изолованог Ирана?

Поређајмо чињенице, оне које су неспорне.

Неспорно је да доказа за хаарповање Србије нема. Питање је, додуше, и како би јавност, која је у хаарповање Србије спремна да поверује, до доказа уопште и могла да дође, но добро.

Али, све и ако доказа нема, има јасних доказа да се таква могућност, хаарповања Србије, не сме лаконски одбацити као пука теорија завере. Другим речима, постоје неспорни докази да су Американци радили на (зло)употреби временских (не)прилика. И да ХААРП и са њиме повезани системи служе и таквој сврси.

[restrictedarea]

Идемо тим редом, од не тако давне прошлости.

18. мај 1974, ближи се крај рата у Вијетнаму. „Њујорк тајмсов“ сервис вести доноси текст под насловом „Производња кише коришћена као оружје у ЈИ Азији“: „Министарство одбране признало је Конгресу да су Ваздухопловство и Морнарица учествовали у екстензивним операцијама производње кише у Југоисточној Азији од 1967. до 1972. у покушају да успоре кретање војника Северног Вијетнама и снабдевање преко мреже Хо Ши Миновог пута.“ „Сведочење објављено у суботу“, наводи се у наставку још једна информација од значаја, „такође је показало да се бивши секретар за одбрану Мелвин Р. Лерд (Melvin R. Laird) извинио Конгресу зато што је пре две године категорично порекао да су у току радови на производњи кише“. „Програм стварања облака, за који званичници војске кажу да је локалне кишне падавине повећао за 30 одсто, био је први познати случај ратовања временом у војној историји“, каже се даље. „До признања Пентагона дошло је 20. марта, током строго поверљивог саслушања пред Поткомитетом за спољне односе Сената. Денис Ј. Дулин, заменик помоћника секретара за одбрану, и потпуковник Ед Сојстер, представник Генералштаба, рекли су Поткомитету да су из ваздухопловне базе у Тајланду извршене 2.602 мисије производње облака, избацивши изнад Северног Вијетнама, Јужног Вијетнама, Камбоџе и Лаоса укупно 47.409 канистера сребро или олово јодида за производњу кише, почев од 20. марта 1967.“ „Добро информисани извори рекли су ¸Њујорк тајмсу‘ да је операције у то време стриктно контролисао Хенри Кисинџер, председников саветник за националну безбедност“, стоји у тексту, и наводи да је „сведочење показало да је производња облака прекинута 5. јула 1972, два дана пошто је ¸Тајмс‘ објавио дугачак текст о (овој) строго поверљивој операцији. Званичници су тада демантовали да је било каква производња кише покушана изнад Северног Вијетнама“. Читав програм је, додаје се, био строго поверљиве природе „због своје осетљивости“.

Шта смо дакле сазнали захваљујући архиви вести „Њујорк тајмса“ који се некада, пре корпоративизације америчких медија, усуђивао да буде озбиљна сметња америчком естаблишменту? Под један, да су САД ратовале временом. Под два, да су њихови највиши званичници лагали када су тврдили да то нису чинили.

Најзад, да је климатског ратовања заиста било, сведочи и Конвенција Уједињених нација о забрани војне или друге непријатељске употребе техника модификације животне средине, потписана у Женеви 18. маја 1977.

ВОЈНИ ПРОЈЕКАТ ХААРП Е, сад, ХААРП. Постоји у вези са ХААРП-ом једно интересантно неслагање западних медија, који се међу опонентима теорија завере сматрају несумњиво релевантним. „Вашингтон пост“, тако, 16. августа 2013. (текст „Теорије завере о контроли времена: научно неоправдане“) обавештава америчку и светску јавност да је највеће ХААРП постројење, на Аљасци, затворено у мају те, 2013. године. Лондонски „Индепендент“, међутим, 26. маја 2014. године, овог понедељка, у тексту „САД затварају омиљено војно постројење поборника теорије завере“, тврди да ће „ХААРП бити затворен после коначног истраживачког пројекта, средином јуна“.

Али шта је, у вези са ХААРП-ом, неспорно? Понајпре, неспорно је да је реч о војном пројекту; „Индепендент“ о њему говори као о „војном постројењу“, „Вашингтон пост“ детаљније наводи да је „финансиран од стране Ваздухопловства, Агенције за напредне одбрамбене истраживачке пројекте (Defense Advanced Research Projects Agency – ДАРПА) и Универзитета Аљаска“, док се на (иначе, угашеном) интернет сајту ХААРП-а наводи да су носиоци овог пројекта америчко Ваздухопловство (Air Force) Морнарица (Navy) и већ споменута ДАРПА. ДАРПА је, додајмо, агенција америчког Секретаријата за одбрану, чији је циљ да „спречи стратегијска изненађења која би могла да имају негативан утицај на националну безбедност САД и да створи стратегијско изненађење за противнике САД кроз очување технолошке супериорности војске САД“. Другим речима, с обзиром на учеснике у пројекту, сасвим је очигледно да ХААРП није чисто научни и сасвим транспарентан пројекат, већ да има и своју војну компоненту која је, с обзиром на то да треба да представља изненађење за непријатеља, по својој природи тајна и нетранспарентна.

Шта ХААРП ради? Званично, реч је о пројекту чији је циљ „проучавање особина и понашања јоносфере“, при чему је посебан акценат стављен на проучавање високофреквентних радио-таласа који пролазе кроз јоносферу. Међутим, изгледа да му се читава сврха не своди баш на то невино проучавање. Лондонски „Индепендент“, наиме, указује и на патент „кључног научника пројекта“ ХААРП, Бернарда Истлунда; патент, под ознаком US 20070238252 A1 (Cosmic particle ingnition of artificially ionized plasma patterns in the atmosphere) наводи и да је тај патент „употребљив за телекомуникације, контролу времена, заштиту од муња и одбрамбену примену“, да „могућа примена у сврхе одбране“ укључује и убрзавање електрона „у конјункцији са ХААРП антеном“, да се „сугеришу два нова приступа модификацији и контроли времена“, а то су „манипулација ветровима који контролишу развој мезоциклона“ и „модификација смерова ваздушних струјања који утичу на развој урагана“…

А додајмо, најзад, све држећи се „мејнстрим“ медија са Запада, да је већ спомињани лондонски „Индепендент“ 21. јула 2013. објавио и текст под насловом „ЦИА подржава студију од 630.000 долара о глобалној контроли времена кроз геоинжењеринг“, где се говори о пројекту америчке Националне академије наука (НАС) у вези са контролом временских прилика, која је потврдила – као што и наслов сугерише – учешће ЦИА у овом пројекту. „Много спекулација постоји око тврдњи да је влада САД одавно умешана у различите врсте манипулације временом, укључујући много дискутоване покушаје производње облака током Вијетнамског рата“, наведено је.

Све у свему: доказа да је ХААРП или неки сличан амерички систем за контролу времена изазвао потоп у Србији нема. Али, после свега изнетог, нико нема права ни да онако лаконски одбаци постојање и такве могућности. Макар док Хилари Клинтон не објасни зашто ју је онолико узбудило писање „Јавана“ из Ирана.

[/restrictedarea]

7 коментара

 1. ŠTA REĆI, KO JE KRIV ZA POSTAVLJANJE HAARPA? NAŽALOST, MORALI SMO ALI VREMENA SE MENJAJU A “SILA”, POLAKO JENJAVA… NADAJMO SE DA ĆEMO SE REŠITI BEDE. DAĆE BOG!!!

 2. “To sto imamo najbolji cekic ne znaci da je svaki problem ekser” rece Obama,
  pre neki dan,pitomcima Vest Pointa.Naravno, ako je cekic u pametnim rukama.
  Problem je, medjutim,sto oni i za najmanji eksercic koriste macolu.A HAARP je,
  koliko ja znam, samo jedan od njenih sofisticiranijih delova ili ,sto rece profesor
  Ricard Vilijams iz Pristona: “To je jedan neodgovorni akt globalnog vandalizma”.
  Eto,pozurih sa komentarom pre nego sto me neki kursadzija eu-atlantizma proglasi
  ludakom i predlozi…Guberevac.

 3. Morali smo,morali,piše gos. Dana.Morali dati Kosovo,naše Kosovo.Oprostiti bombardovanje,uvesti sankcije Belorusiji.Hoćemo li i Rusiji?Šta treba još da nam urade,a mi ćemo to podvesti pod”moranje”?Morao se desiti 5 oktobar,DOS je znao zašto to radi,a onaj običan svet,mogu ga nazvati ruljom,podlegao euforiji,izmanipulisan za bednu siću,pomogao u izvršenju puča.Zbacio legitimnog predsednika,koji ga jedino štitio,sada bere gorke plodove.Ne,nebi oni ovo smeli raditi da smo ostali slobodna zemlja,da rukovodstvo nije takvo kakvo je.Gde smo sada?-Pokusni kunići za psihopate željne moći u svim sferama.Iole razumnom bilo je jasno,da tako nešto nije prirodno,da je namerno izazvano.Da kažem,Njegoševu:”Ko se mača vata,od mača i gine”Jedino je gospod pravedni sudija.Mi smo ga se odrekli u svojoj sebičnosti,u nezainteresovanosti sudbina ljudi,koji su na pravdi Boga u Hagu,to je naš veliki greh.Nikada,nikada se nismo okupili,da zahtevamo oslobađanje tih ljudi.Gledam Đinđićku,izjavljuje,podržava Vučića,da imalo ima čestitosti,ne bi smela da se pojavi od stida.No odavno,kod nas je u velikoj meri svaka moralnost izgubljena.Gledam danas Beogradsku mladost,koji su se odreklisvečane proslave,u korist poplavljenih,tako su dragi,bude neki ponos,možda su oni neka svetlija budućnos Srbije.Poz.Pečatu,velika ljubav Srbiji i Rusiji.Gospode Bože,čuvaj Srbiju i Rusiju,od podmuklog zapada,čuvaj mladost i budućnost te dve najlepše i najslavnije zemlje!

 4. Ко се сећа оног страшног рата у Вијетнаму и оне кише, и борце за слободу Вијетнама како су помоће ТРСКЕ ДИСАЛИ и носили оружје.Тај
  народ и такви борци први су доживили ДА МОЖДА НЕ ХААРП. А нас СРБЕ бомбардовао тамо неки МИЛОСРДИ АНЂЕО у лику НАТО ИМПЕРИЈЕ и
  нагађамо дали ХААРП са Аљаске или из базе БОНСТИЛ свеједно из исте је холивудске кухиње изашло. Свашта се чује прича и препричава а ми знамо где су наши” ХААРПОВЦИ” ишли за АПАНАЖУ пре
  петог октобра а многи су намерачили па сваке године на ДОРУЧАК ЧАК у Вашингтон неће у СРПСКУ БИРТИЈУ ту их нико неће приметити.
  ЈАШТА ТРЕБА БИТИ ВИЂЕН у Вашингтону и слику понети за успомену.

 5. dali su novinari zaboravili da su amerikanci jos u ratu sa vijetnamom koristili tajno oruzje za poplave gde su vijetnamce isterivali iz zemunica.pa i rusi to isto koriste kada je vojna parada.to su i nasi mediji prenosili.

 6. Gospodine Radoslave,svaka čast,uvek reagujete u pravom momentu i s poznavanjem svega što se zbiva.Bilo bi vredno razgovarati,sa Vama,prava ste ličnost,patriota,sin ove napaćene zemlje.Pozdravljam Vas,uz poštovanje.Luna.

 7. Ne znam da li ima veze sa HAARPOM, ali sam dve godine gledala bele tragove sto su ostavljali avioni dan pred kisu. Sutra dan kisa ne padne ili bude slaba ( tako su nam izazivali susu, po mom misljenju ). Ovoga puta pred kise koje su izazvale poplave belih tragova nije bilo, sto me je jako iznenadilo. Verovatno ih je bilo izvan regiona koji je bio zahvacen poplavom. Na taj nacin, po mom misljenju, su drzali ciklon nad regionom koji je bio zahvacen poplavom. Volela bi da neko od strucnjaka ovo prokomentarise. Belih tragova aviona nije bilo sve do, mislim 29 maja.Tacan datum nisam zapamtila , ali znam da je bio kraj maja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *