Харповање

Милорад Вучелић, главни уредник

Религија је опијум за народ! Бога нема! Од давних кампања изазваних оваквим паролама није дуго било жешће кампање од ове која ових дана тресе српске медије главног тока. Ови медији сада хистерично поричу да ХААРП  постоји. Да нема толико успаљених негирања и заклетви у његову недужност, можда ништа и не би било сумњиво нити би ту нешто посебно привлачило пажњу. Све расправе и сумњичења вероватно би остали на маргини да се и дневни лист „Политика“ није вишекратно упрегао у доказивање да ХААРП више не постоји, помињући притом и „Печат“ а са омаловажавањем неке ауторе који у њему пишу. Колико је ова врста посла подложна оправданом подозрењу, види се и по томе што се у носећем тексту (повеликог „Политикиног“ темата) новинара Душана Телесковића узима као потпуно неупитна „чињеница да је сам систем ХААРП угашен још прошле године, а последње антене са система на Аљасци скинуте овог месеца“. А онда се након овако непобитне „чињенице“, из које се извлаче бројни закључци, у другим текстовима у оквиру исте теме саопштава да ће поменуте антене бити скинуте тек током лета или половином јула. Толико о поузданости закључивања чији је основни постулат да америчка администрација никада не лаже и да сама апсолутна истина и чисто човекољубље исијавају из сваког њеног потеза.

Одакле толика прегрејана брига за невиност Америке када је у питању катастрофална поплава у Србији? Па можда ту не мора бити реч о свесној намери да се ХААРП системом изазове потопска киша, можда им се то само нехотично омакло или отело из руку?  Непотребно је да наше новинарске екипе обилазе села по Шумадији неуспешно тражећи антене када већ не могу да провере да ли се сви ти уређаји налазе у „Бондстилу“. Како то да Американци не крију да је у програм „Попај“, којим су успешно изазване вишемесечне поплаве ради уништавања путева и ометања кретања вијетнамске ослободилачке армије, уложено оновремених 12 милиона долара!? О томе је, иначе, у прошлом броју писала Мара Кнежевић Керн, а у овом Никола Врзић.

Како то да се до сада није посебно организовано реаговало када се о ХААРП-у и другој врсти вештачки изазваних климатских промена годинама писало, него су се на то многи устремили тек сада после катастрофе која је задесила Србију?  Да ли се заиста све може свалити на српску општу небригу и плећа оних који на нашу срамоту немилице бацају ђубре у реке и потоке а порећи друге могуће одговорности и кривице? Изгледа као да је свим нашим познатим и мање познатим „спавачима“ од шефова дат знак за узбуну и налог да треба заглушујуће агресивном пропагандом отклонити пажњу са кривца који је непосредно пред откривањем. Откуд то да толико наших људи „жуља исто што и некадашњу државну секретарку Хилари Клинтон“? Да ли је то неки повлашћени свраб?

[restrictedarea]

Основна  мета ових антихаарп активиста су такозвани теоретичари завере. Није важно да ли се нешто обистинило и потврдило или није, нису важни докази, већ је важно да се и даље свака основана сумња у званичне глобалне манипулације или лажи проказује као теорија завере. Колико до прошле године у теорије завере је спадала тврдња да Америка прислушкује све телефонске разговоре, па и оне највиших политичара њених савезника у Европи. Онда се после Сноудена показало и доказало да је то више него тачно. Колико су доказа неправедно набеђеним теоретичарима завере пружиле депеше Викиликса и шта смо све сазнали о начину на који Америка води спољну политику. Небројено пута се потврдило кроз депеше Викиликса коме је све од политичара милија туђа од сопствене државе и колико су у служби страног фактора. И колико су биле оправдане, додуше грубо изречене, слутње да је реч о „страним плаћеницима“. Са колико доказа данас располажемо чак и овлашним увидом у документе и стране званичне извештаје о томе ко и како и са колико пара финансира најгласовитије невладине организације и њихове активисте. И ту се радило о „теоријама завере“. Како су тврдње теоретичара завере о ужасима Гвантанама прерасле у бруталну  истину. Колико је људи изазивало подсмех да наседа на теорије завере тврдећи да у Европи постоје тајни затвори ЦИА док то постојање званичном истрагом Дика Мартија није доказано.

О томе да Срби наседају на приче о ватиканској завери у разбијању Југославије наслушали смо се више од било чега другог. А онда смо прочитали и видели папске депеше и стенограме записника разговора с Геншером. И сва папина писма којима се обраћао великим западним силама да што пре, пре божићних празника, признају Хрватску и БиХ. Какав су подсмех код противника теорије завере изазивали они који су тврдили да се Анте Павелић крио у Ватикану све до пре неколико месеци када је то потврђено у обелодањеним документима ЦИА. Колико су горких речи морали да истрпе они који су говорили да су западни савезници непосредно после Другог светског рата крили од Руса украјинске и белоруске нацисте док се нису појавили докази и документи о томе да су ови свили своја нова гнезда и мирно преминули у Америци.

Много се код нас говори и прича о цензури и аутоцензури уз оптужбе против актуелних власти да гуше слободу речи. Монструозни и морбидни напади без преседана изречени су поново о приватном животу премијера Србије Александра Вучића. Ниједно новинарско удружење нити одговарајући савет или невладина организација нису поводом тога реаговали нити пустили гласа од себе. Можда и зато што се таквим начином писања доказује постојање слободе речи! Ако никоме другом, онда оној Дуњи Мијатовић која је у име међународне заједнице забринута за слободу наших блогова. Можда јој се тако умиле.

Некако у сенци тих прича остало је смењивање главне уреднице „Њујорк тајмса“ Џил Абрамсон. Смењена је, упркос повећаном тиражу и профиту, због тога што је ушла у сукоб „са менаџментом“. Била је „и превише самостална и није се покоравала корпоративним стандардима“. Додуше, смењена је десет дана после репортаже Ц. Ј. Чиверса и Н. Шнајдер о догађајима у југоисточној Украјини, где се тврдило да на тој територији „нема грађана Русије“ који учествују у борбама. У међувремену је такво писање било жестоко критиковано од Министарства спољних послова САД-а. Ето шта вам је теорија завере а ево и прилике да се огласе дежурни нападачи на теоретичаре завере.

Штета би било да не скренемо пажњу на текст Светлане Васовић- Мекине. Ту се може наћи један до суза дирљив облик југословенске солидарности. Словеначки министар није био вољан да Јелку Кацину омогући да се хеликоптером провоза изнад поплављене Србије. Али што није урадио словеначки министар јесте Ивица Дачић. Он се нашао нашем великом пријатељу Кацину и дао му српски хеликоптер да надлети потопљену Србију и сними свој предизборни спот. И поред тог Дачићевог напора Кацин је понижавајуће пропао на изборима. Али Дачић није. Дирљиво, онако баш дирљиво.

[/restrictedarea]

7 коментара

 1. Ako su japanski meteorolozi prije 70god. otkrili da na odredjenim visinama postoje vazdusni koridori s jakim strujanjima da bi podizali balone sa zapaljivim tecnostima saljuci ih direktno na SAD, izazivajuci ogromne pozare i stete, onda je sve moguce u ovom vremenu sofisticiranih tehnologija…S obzirom da je Srbija zatecena ili bolje reci suocena s elementarnom nesrecom nezapamcenoj u citavoj svojoj historiji ukljucujuci i ogroman dio Republike Srpske, ostavlja mnogo prostora za razmisljanja i analize. U nekoliko zadnjih godina vode se debate o globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama gdje nema dogovora ni konsenzusa ni izmedju strucnjaka iz iste oblasti a da i ne pominjem stajalista drzava …Kao sto nam je poznato SAD nisu potpisale tzv. Kyoto agriment sto ukazuje na razlicite interese i izmedju navodno bliskih drzava.Neki s pravom ukazuju da sva potencijalna ogranicenja u vidu striktnije regulacije u koristenju nekih goriva i energenata bi pogodili zemlje bogate sirovinama u vidu nametanja taksi dok kod drugih bi ubrzali pronalazak alternativnih i navodno manje opasnih .Sve u svemu , ukoracili smo u novi vijek a ova stogodisnjica od Prvog sv. rata nosi gotovo iste razloge , sukobe interesa ali nove i mozda opasnije metode u ostvarivanju ekonomskih i politickih ciljeva. U svakom slucaju jedna katastrofa bila ona prorodna ili ljudskom rukom aktivirana je uvijek prijetnja i drugima cak i onima koji pokusavaju da steknu neku pocetnu prednost….

 2. Харповање и ПСИОП(психолошке операције ) су реалност коу употребљава запад против нас и других противника. Делују на климу, али и на стње нације, шире дефетизам, делују с психолошким операцијама( има на интернету о томе, и о ПСИОП операцијама против наше земље од 90-тих)
  Што горе то боље, доказ ј постављање М. Благјевића(Ист-вест бриџ) на чело операције трошења донаторских прилога?Која је референца дотичног али и других који владају у сенци а у државним институцијама…

  Пто је А. Вулин део овог магазина, било би добро да Печат као гласило слободне Србије интервјуше миистра за рад о новом Закону о раду, о правима и обавезама послодавца и радника/робова, да упореди са законима рецимо у немачкој и Аустрији, ….
  Код нас је ракса да се не плаћају дажбине за раднике или да полла запослених ради за бедни миималац, кој је настао као привремена категроија кад је предузеће тренутно у кризи( ар месеци или добош) а постао је правило сви раде за минималац и преко ЛИЗИНГ фирми где је несигурност велика а рад и прековремени рад чест и где је на делу робовласнички систем.
  Огромна аримија људи је незапослена, пола радника ради за бедни инималац, а радници у државним службама раде по ЗАКОНУ , имају све нормално, од додатака за топли оброк до вишкова и бенефиција. У истим фирмама радници преко ЛИЗИНГ фирми који рде сличан СТАЛАН посао раде за мизерију!

  Само у Срији радници раде на СТАЛНИМ РАДНИМ местима у фримама преко фамозних ЛИЗИНГ агенција, омладнски задруга, уговора на одређено, а млади ПЕНЗИОНЕРИ раде у државној служби као да нису у пензији!Срамота!

  Устаните у одбрану права на рад и достојантвен живот и рад, браните једнака права за све и прилику за свакога.

  Данас наши људи који су у зрелим годинама(пред пензију) лкаше нађу СТАЛАН посао преко родбине у Иностранству него у отаџбини, јер су овде на сталном чекању и пропадању!
  Пропадају нам целе породице, социјални бунт прерсаста у ….борбу прса о прса!

 3. Za sve Srbe koji se osecaju bezizlazno,evo jedne vesti,evo jednog programa,evo jednog izlaza…
  (Cudo to mediji u Srbiji ne videse,bas cudo…?)
  Ne znam sta govore “ukrajinski izbori” prosecnom Srbinu…ali mozemo nesto da vidimo iz SPANSKIH IZBORA za evropski parlament.
  Politicka grupacija PODEMOS (Mozemo),www.podemos.info,za 110 dana i sa 110 hiljada eura troska za kampanju (ima na sajtu),napravila je POMETNJU U SPANSKOM BIPARTIZMU.
  Socijalisti su u RASULU,predsednik Rubalkaba je u ostavci,ali nece da kaze,zakazao Kongres i najavio da se nece kandidovati…PODMECU KADROVE,LAZU I MULJAJU…
  Narodnjaci cute i lazu,OBICNA MAFIJA…BRUTALNA MAFIJA KOJA SVE PRIKRIVA,I CUTI…imaju jos vecinu u Parlamentu,ali “ulica” kaze nesto drugo.
  Njihov predsednik Rahoj samo vreme kupuje,a gubi…
  PRVI PUT su socijalisti i narodnjaci ,ZAJEDNO,kao dve najvece partije,ispod 50% (imaju 49%) za evropski parlament.
  Sef pokreta Podemos je mladi profesor politickih nauka sa univerziteta Komplutense iz Madrida,Pablo Iglesias…IMA U GLAVI ALI I U GACAMA…za 110 dana od nastanka stranke,vec na prvim izborima je uzeo 1.240.000 glasova,uzeo je 5 poslanickih mesta u EU parlamentu,skoro trecinu od socijalista i narodnjaka pojedinacno…
  Mediji lazu pa kazu,pobedili su narodnjaci…ok,za glas,i samo danas…ali REZULTATE TREBA ZNATI CITATI.
  Pobedili su na sopstvenoj nizbrdici…
  Za godinu dana su lokalni a za dve godine generalni izbori,Podemos ce rasturiti bipartizam u Spaniji.
  RADI SE O KLASNOJ REVOLUCIJI,KAO ODGOVOR NA OGAVNI KONCEPT KAPITALIZMA,I PORAZ RADNICKE KLASE U ZADNJIH DECENIJU-DVE.
  Zasto,pa zato sto se bori PROTIV POLITICKE KASTE,kako Iglesijas specijalno naziva i leve i desne lopove…protiv lopovluka u institucijama,protiv plata od 8000 eura europoslanicima (doneli su odluku da ce oni imati evropsku platu od 1960 eura kao tri prosecne plate),protiv gladi,gde 800.000 ljudi u Spaniji nema nikakvu pomoc,protiv terora banaka i politicara “…KOJI POBEDE NA IZBORIMA A ONDA CEO MANDAT KORISTE DA ZASTITE KRUPNI KAPITAL A NE GRADJANE…”,kako uporno, sa pravom,govore vodje Podemos-a…
  Ima nade za “Srbina mlada”,jer ako padne LOPOVLUK U SPANIJI,PASCE I U OSTALIM ZEMLJAMA, a SRPSKA KASTA ce zavrsiti iza resetaka vrlo brzo!
  CUJTE SRBI,GLAVU GORE,NE DAJTE DA KASTA SA VAMA MANIPULUSE,JER-LAZU,SVE LAZU!
  NE ZELE NAM DOBRO.
  SAMO SEBI ZELE DOBRO!!!I LESINARIMA SRBIJE…NJIMA ZELE DOBRO.
  Ako Njujork tajms prica o “cudu u Spaniji”,trijumfalnom nastanku pokreta Podemos (MOZEMO),i porede ga sa Obaminim “DA,MI MOZEMO”…dajte da nasi analiticari IZVUKU NEKI ZAKLJUCAK IZ SPANSKOG CUDA,ALI ZA DOBROBIT SRPSKOG NARODA,A NE SRPSKE KASTE.
  Ako smeju…

 4. Danas je iznenada i bez preke potrebe,(na prvi pogled),jer nije tesko bolestan…spanski Kralj, Don Huan Karlos,PODNEO STAVKU!
  Pokrenuta je institucionalna masinerija da smena na prestolu bude STO PRE okoncana,za 3-4 nedelje…
  Njegov sin Felipe,do danas Principe de Asturias,Felipe de Borbon,za par nedelja bice,Rey de España,Felipe VI (sesti).
  Smena je neocekivana i nije najuobicajenija…
  Sve to potvrdjuje duboku institucionalnu,politicku,ekonomsku i socijalnu krizu u kojoj se Spanija nalazi.
  Narod to ne zeli,NE ZELI DA KRALJ PODNESE OSTAVKU I NAPUSTI TRON.
  I da to gleda zatecen na TV…
  Narod zeli da Kralj vlada i kada umre,da pontano izadje na ulice i usklikne-KRALJ JE MRTAV,ZIVEO KRALJ!
  Time je aklamaciom prihvatio naslednika…
  Ovako,sa smusenim objasnjenjima,koje mediji sada sminkaju,Kralj odlazi,ne zna se gde jer mora apsolutno,sa suprugom,ubuduce da bude van medija…narod niko nista ne pita i pocinje okupljanje one druge polovine Spanije,republikanske ,koja od veceras pocinje sa mitinzima,TRAZECI REFERENDUM o inauguraciji novog Kralja.
  Mnoge levicarske partije traze u svojim programima da se Felipe prezentuje na izborima ,ako zeli da vlada,ili da se odrzi referendum o ustrojstvu drzave…
  Referenduma nece biti,sve ce ici po kratkom postupku,i Felipe ce sa svojom zenom Princezom Leticijom,ranije spikerkom TV Spanije,
  postati novi Kralj.
  Najveci rejting u kraljevskoj porodici ima Kraljica Sofija,Grkinja ,a najmanji,upravo Leticija,buduca Kraljica…
  Sve to treba “ispeglati” vrlo brzo,ali je cinjenica da je kriza u Spaniji vrlo duboka i sa teskim posledicama.
  Katalonija na jesen pocinje konkretne korake ka referendumu o samostalnosti a Baskijsci to samo cekaju…
  Kraljevska porodica ,zbog korupcije nekih njenih clanova i danasnje iznenadne odluke Kralja,samo doliva ulje na vatru,celokupnoj situaciji.
  Sve pocasti u narednih 3 nedelje bice perfektno montirane,sve ce delovati spontano i radosno,ali,ostaje problem,jer narod to nije ocekivao.
  Zurba ima svoj vrlo jasan temelj…vecinsku vlast u parlamentu ima narodna partija (partido popular),i sve treba provuci kroz parlament i senat…urgentno i glatko.
  Svi vide da ce buduci spanski parlament biti veoma sarenolik i bice vrlo tesko uraditi ovako krupnu stvar,kao sto je zamena Kralja…
  Gde smo mi u toj prici?
  Pa treba da slusamo narod,radnike ,studente,ALI STVARNO,A NE LAZNO…jer iz Spanije je otislo 300.000 mladih u zadnje 3 godine,a vlast narodnjaka slepo veruje i slusa Angelu Merkel.
  A Merkel samo sebe voli,i kao uterivac dugova ,hara Evropom.
  Narod grca,bez posla i bez perspektive…
  Otuda, jedino objasnjenje abdikacije u Madridu je,SPASI STA SE SPASITI MOZE.

 5. Udarise nas sa vise strana i HAARP i pojedini predsednici,pojedini ministri, pojedini direktori, pojedini sefovi, pojedini sindikati, pojedini pojedinci. Nama lose ,a njima dobro.

 6. Устаните у одбрану права на рад и достојантвен живот и рад, браните једнака права за све и прилику за свакога.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *