Евакуација Обреновца, има жртава

Премијер Александар Вучић рекао да има жртава у Обреновцу. Та општина ће морати у потпуности да се евакуише. Готово цео град је под водом. Спасавање људи је у току, а до сада је евакуисано више од 2.600 људи.

“Ситуација је катастрофална и биће још тежа. Очигледно је да ће морати да буде потпуна евакуација града”, рекао је Вучић.

Он је на мосту у Обреновцу, који се још држи, разговарао са руским амбасадором Александром Чепурином и министром полиције Небојшом Стефановићем.

Вучић је после доласка спасилачког тима из Русије рекао да је велики проблем и Термоелектрана “Никола Тесла”, чији рад је угрожен, а тиме и снабдевање струјом целе Србије.

Он је истакао да је потребно још чамаца и спасилачких екипа како би се евакуисало још више људи, због чега је наредио да се узму сви чамци, посебно гумени, из београдске марине.

Вучић је апеловао на грађане да не одбијају евакуацију и да поштују упутства надлежних служби.

Он је додао да ће у помоћ доћи још један руски спасилачки тим, а да су долазак до вечерас најавили и спасиоци из Словеније, али да је помоћ понуђена и из других европских земаља.

Према његовим речима, најтежа ситуација је у Шапцу, Обреновцу и Београду.

Премијер је додао да је наложио Небојши Стефановићу да остане у Обреновцу и да не долази на поподневни састанак Штаба за ванредне ситуације.

“Свуда је тешко и питање је шта ће нам остати од земље”, рекао је Вучић.

Упитан о проценама да ли ће мост на уласку у Обреновац издржати налете бујице, Вучић је одговорио: “Тешко”, истовремено додавши шта ће се радити са људима запосленим у Термоелектрани “Никола Тесла”.

Обреновац је тренутно најугроженије подручје у Србији.

Рано јутрос дошло је, наиме, до изливања Колубаре и од тог тренутка је ситуација у Обреновцу критична.

До сада је из Обреновца евакуисано 2.600 људи, а још толико је остало да се евакуише.

Поплављено је више од 900 објеката, а угрожено још 1.388, према подацима МУП-а.

Евакуисани грађани Обреновца и они који тек треба да напусте своје домове смештају се у београдске школе и ЦКС “Шумице”.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је раније данас да је Град Београд обезбедио аутобусе ГСП-а којима се евакуисани грађани пребацују у школе на Чукарици и у Сурчину.

Он је рекао да је у овом тренутку спремно 1.300 кревета, а око 3.000 кревета ће бити спремно за оне који буду расељени из Обреновца.

Град Београд упутио је два шлепера воде за пиће у најугроженије градске општине, Обреновац и Лазаревац, а у ове две општине, где је ситуација најтежа, послата је и већа количина хране, између осталог 1.000 векни хлеба, као и пелене и храна за најмлађе.

Вaжнo: Teлeфoни зa пoмoћ, eвaкуaциjу

Бeoгрaд — Грaђaни кojи су угрoжeни пoплaвaмa и кojимa je пoтрeбнa пoмoћ зa eвaкуaциjу мoгу дa сe jaвe нa oвe брojeвe тeлeфoнa: 011/2289-208, 011/2282-910, 011/2741-157, 011/2282-943 и 011/2282-944.

MУП нaглaшaвa дa су oви брojeви искључивo зa eвaкуaциjу и пoмoћ угрoжeним грaђaнимa, a нe зa инфoрмaциje.

 

Угрoжeни у пoплaвљeним пoдручjимa кojимa je пoтрeбнa пoмoћ спaсилaчких eкипa, мoгу пoзвaти бeсплaтнo брoj 112 сa свих мрeжa мoбилних oпeрaтeрa. Taкoђe, сви кojимa je пoтрeбнa пoмoћ мoгу дa зoву и нa брoj 1985.

 

У MУП-у je фoрмирaн кoл-цeнтaр прeкo кoгa сви кojи жeлe дa пружe пoмoћ у вaнрeднoj ситуaциjи мoгу дa дoбиjу инфoрмaциje кaкo дa рeaлизуjу свojу дoнaциjу.

 

Кoл-цeнтaр je бити дoступaн 24 чaсa, a прeкo њeгa ћe бити вршeнa и кooрдинaциja сa другим држaвним oргaнимa, a брojeви су:

 

+ 381 11 312 0741

 

+ 381 11 312 0739

 

+ 381 11 312 9939

 

+ 381 11 312 0742

 

+ 381 11 312 0646

 

Инфoрмaциje сe мoгу дoбити и путeм имejл aдрeсe: [email protected]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *