Дрецун: Формирање ОСК створило би неспокој

Сви смо уморни од кретања Приштине која иде корак напред, три уназад, каже Милован Дрецун истичући да је нормализација односа услов за просперитет и Срба и Албанаца. Потребно је донети закон о ЗСО, а не дискриминаторски закон о формирању војске Косова, рекао је Дрецун за РТС.

Београд је искрено посвећен нормализацији односа, не само Београда и Приштине, већ и Срба и Албанаца, каже досадашњи председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун, истичући да је то једина шанса да идемо напред.

“Нормализација односа је у центру политичког деловања и Београда и Приштине и ЕУ на овом подручју. Незаобилазно је да нас прати на путу ка ЕУ, не толико јер то очекује Брисел, већ јер је услов за просперитет и Срба и Албанаца”, рекао је Дрецун гостујући у Дневнику РТС-а.

Дрецун истиче да “смо сви уморни од кретања Приштине која иде корак напред, три уназад”.

Оценио је да је закон о трансформисању Безбедносних снага Косова у Оружане снаге Косова, о ком ће данас расправљати косовски парламент, дискриминаторски закон који Србима намеће вољу албанске стране.

“Треба створити услове да се неалбанске заједнице осећају безбедно. Оружане снаге би биле наследнице терористичке ОВК, која је претворена у косовски заштитни корпус. Видимо да се ствара непотребна војска која дестабилизује ситуацију, уместо да је стабилизује”, рекао је Дрецун.

Потребно је, каже, донети Закон о формирању ЗСО, а не законе који повећавају дискриминаторски јаз. “То није закон који ће допринети стварању бољих стандарда”, напомиње Дрецун.

На Косову већ постоји војска, по Резолуцији 1244, то је КФОР, рекао је Дрецун, упитавши ко то угрожава Косово те је неопходно формирати такву војску.

Истиче да није немогуће да се та војска формира, али упозорава да се то неће догодити вољом оних који живе на Космету, већ наметањем воље албанске стране.

Напомиње да ако некоме треба некаква војска која ће бити једнонационална, онда све остале заједнице имају право да створе своју војску – и Срби и Роми. “Куда ће нас онда то одвести”, пита Дрецун.

Истиче да је Београду важно да српска заједница што пре буде створена. ЗСО је, каже, највећи гарант безбедности српског народа.

Говорећи о преговорима Београда и Приштине о правосуђу, Дрецун је напоменуо да садашња ситуација не води никуда.

“Морамо што пре да договоримо оквир који ће омогућити функционисање правосуђа, али не тако да дискриминише Србе. Не да поставља питање да ли правда важи подједнако за све”, каже Дрецун.

Истиче и да је важно да се крене са подизањем оптужница када су у питању злочини ОВК. “Очекујем да ће суд морати да направи помаке. Веома велики је улог, ако се ништа не уради биће празна прича, а без кажњавања свих не можемо напред. И нормализација би била успорена”, закључује Дрецун.


2 коментара

  1. “Сви смо уморни од кретања Приштине која иде корак напред,три уназад”… E, moj Drecune, Pristina zestoko grabi napred, ne tri koraka, vec stotinutri koraka. A ti si taj koji ide unazad cim si od onakvog coveka postao Vucicev prilepak i papagaj ispranog mozga. Cime te je kupio Vucic? Foteljom?

  2. pa nece kfor vecito da ostane moraju da se pripreme za to. ne znam sto nama smeta da oni imaju vojsku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *