Борбе на истоку Украјине, 25 мртвих

У Славјанску погинуло 15 особа, од тога 11 цивила, тврде проруски активисти. Најмање 10 људи убијено у наставку војних операција близу Краматорска. У Одеси тродневна жалост.

Наставља се офанзива украјинске војске на истоку земље. У Славјанску је после одласка војних посматрача европских земаља погинуло 15 особа, од којих је 11 цивила, изјавили су представници “снага самоодбране” тог града, преноси Итартас. У борбама у Краматорску до сада погинуло 10 људи, а око 30 је рањено. Број жртава у Одеси повећан је на 42.

Руска државна агенција пренела је изјаву лидера народног устанка у Славјанску Вјачеслава Пономарјова да су у селу Андрејевка на периферији тог града припадници “Десног сектора” отворили ватру на ненаоружану групу људи на путу у том селу.

“Људи су заградили пролаз колони ‘Десног сектора’, покушали да разговарају. Као одговор уследили су рафали из аутомата”, навео је Пономарјов, додајући да је погинуло десет а више од 40 рањено.

Украјина је саопштила да су војне операције против проруских снага на истоку земље јутрос настављене близу Краматорска. До сада је 10 људи погинуло, а око 30 је рањено, изјавио је лидер самоодбране који није желео да буде именован.

За Риа Новости је изјавио: “Свих 10 наших који су страдали, били су ненаоружани цивили”, преноси Раша тудеј.

РИА Новости пренеле су изјаву активисте “снага самоодбране” Иље Должницког да је у уличним борбама у граду Краматорску двоје људи убијено снајперском ватром.

“Болнице су, може се рећи, сада препуне, стиже много рањених, неке рањенике из Краматорска упућујемо у Славјанск (…) практично су затворене све радње, скоро све апотеке”, рекао је Должницки за телевизију Русија 24.

Припадници Националне гарде Украјине преузели контролу над зградом Службе безбедности у том граду, коју су раније заузели локални житељи.

Напад украјинске војске на Краматорск, како наводи РТ, почео је у петак ноћу. Ранији извештаји наводили су да је погинуо један активиста самоодбране, а да их је деветоро рањено.

“Активна фаза операције је настављена у зору. Ми се нећемо зауставити”, написао је министар полиције Арсен Аваков на Фејсбуку. Аваков није навео информације о жртвама.

Представник за штампу Владимира Путина, Дмитриј Песков, изјавио је да руски председник “врло пажљиво” анализира ” кажњеничку операцију кијевске хунте” како би одлучио о даљим корацима Москве.

На питање да ли ће Русија послати своје трупе у Украјину, Песков није могао да одговори – јавила је агенција Итартас.

Рекао је да је “Русија раније могла да утиче на сепаратисте на југоистоку Украјине, али да је сада немогуће да их разоружа”.

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) упозорила је данас да је у последња 24 часа на истоку и југу Украјине дошло до погоршања ситуације и позвала све стране на уздржаност.

На Седници Савета безбедности Уједињених нација одржаној синоћ није постигнут никакав договор. Већина сталних чланица Савета безбедности, кривицу за погоршање ситуације пребацила је на Русију.

Запад прети новим санкцијама, а амерички председник Барак Обама и немачка канцеларка Ангела Меркел, из Вашингтона су запретили новим санкцијама Русији ако Москва не промени своје понашање према Украјини.

2 коментара

  1. Zapad primenjuje doslovce hrvatski scenarijo. Podrzava katolicki fasisticki rezim i gura ga da preduzme kaznene mere protiv pravoslavnog dela svog stanovnistva. Proglasava ljude koji se brane od fasisticke najezde “teroristima” i “agresorima”. anti-rezimskom otporu se pripisuje da je manipulisan iz Moskve, kao sto je Zapad neprestano ponavljao da Beograd vuce konce u Krajini, te da se iza spontane krajiske pobune krije pokusaj Beograda da stvori Veliku Srbiju. Ukrajinskim fasistima se salju se vojna oprema i psi rata. Posto pravoslavni ukrajinci odbijaju da pucaju na svoju bracu iz Istocne Ukrajine, hunta je osnovala Nacionalnu gardu, koja je ustvari milicija rezima. Zapad masovno baca krivicu za izbijanje civilnog rata na Rusiju i namece joj sankcije. U doba kada je Rusija saradjivala sa svojim zapadnim “partnerima” na racun srpskih nacionalnih interesa, mnogi Srbi su je opominjali da ce jednog dana doci na nju red i da je u Jugoslaviji sve bilo proba za napad na Rusiju. Kao sto se moglo ocekivati ova predvidjanja su se obistinila.

  2. Zašto se Rusija ne priduži EU i Nato Paktu i onda bi u Evropi nastalo bratstvo i jedistvo, Mir i Blagostanje. To je bila i želja Isusa Hristosa u koga veruje i pravoslavna i Katolička Crkva. MIR NA ZEMLJI HRISTOS SE RODI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *