Uručene nagrade Zlatni beočug

Tekst i fotografije Milan Timotić

Među ovogodišnjim dobitnicima odličja koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda je i Pečatov novinar i urednik Ljiljana Bogdanović

Danas u kulturnom ogledalu Beograda i srpske kulture predstavljamo nova lica Zlatnog i Izvanrednog zlatnog beočuga. Kako je kultura u najvišem smislu potrebnija moralnom stanju naroda od bilo kakvog materijalnog stanja, naši dobitnici su se pokazali kao veliki čuvari moralne stabilnosti u ovom teškom vremenu. Mogu pristrasno reći, gledajući vas, koji oličavate naš grad, da on na tom planu stoji časno među evropskim metropolama, iako smo u ovom času u odnosu prema kulturi stigli do nulte tačke.“
Ovim rečima obratio se Milovan Vitezović, predsednik KPZ Beograda, nagrađenima i njihovoj publici okupljenoj na svečanosti upriličenoj povodom uručivanja Nagrade Zlatni beočug za 2013. godinu u subotu 12. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Reč je o priznanju koje za trajni doprinos kulturi Beograda tradicionalno godišnje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda.
Zlatni beočug za životno delo dobili su glumac Petar Božović, kompozitor i teoretičar muzike, akademik Dejan Despić i koreograf baleta Vladimir Logunov. Izvanredni Zlatni beočug dobilo je i Prvo beogradsko pevačko društvo.
Zlatni beočug, odličje koje su osnivači namenili „onima koji omogućavaju uspešniji duhovni život grada Beograda, neguju duhovne vrednosti i vrednuju naučna i kulturna dostignuća“ sada su dobili: sociolog obrazovanja i kulture, prof. dr Zoran Avramović, TV emisija „Agape“, reditelj, prof. Miroslav Mika Aleksić, muzički umetnik Mihailo Blam, novinar urednik Ljiljana Bogdanović, književnik Zoran Bognar, književnik i književni prevodilac Miljurko Vukadinović, publicista i scenarista Aleksandar Gajović, Galerija RTS-a, dramaturg i dramski pisac Aleksandar Đaja. Među ovogodišnjim dobitnicima su i dramski pisac Jelica Zupanc, muzički umetnik Biljana Krstić, slikar, prof. Miroslav Lazović, ansambl „Legende“, glumac Milorad Mandić Manda, kantautor Nenad Milosavljević, dirigent Dejan Savić i istoričar umetnosti Slobodan M. Stefanović.
„Zlatni beočug od svog osnivanja svedoči o ličnim kulturnim, umetničkim i prosvetnim dostignućima, ali i o mestu naše kulture u brojanici evropskih i svetskih kultura. To je rukovodilo žiri da se ove godine opredeli za stvaraoce i poslenike koji su pred vama“, rekao je Vitezović.
Na predlog žirija, Izvršni odbor KPZB doneo je i odluku da Posebno priznanje − Povelju dobiju ambasador Indonezije u Beogradu Semjuel Samson i njegov japanski kolega Masafumi Kuroki, kao i restoran „Sinđelić“ (za trajni doprinos ugostiteljstvu, kulturi i turizmu).
Dobitnik Godišnje nagrade Kulturno-prosvetne zajednice Beograda je Dragan Kolarević za doprinos u radu KPZB.
Na svečanoj dodeli, odluku žirija je pročitao i priznanja dobitnicima uručio predsednik, prof. dr Darko Tanasković, a govorio je i generalni sekretar ove institucije kulture Živorad Ajdačić. Donator nagrade je kompanija „Miteko“.

Živorad Ajdačić: KONTINUITET

Ova 43. dodela priznanja dešava se u godini u kojoj obeležavamo veliki broj značajnih jubileja: 100 godina od početka Velikog rata, 625 godina od Kosovske bitke, 275 godina od rođenja znamenitog prosvetitelja Dositeja Obradovića, 200 godina od rođenja velikog naučnika Josifa Pančića, 150 godina od rođenja književnika, komediografa, Branislava Nušića, 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića, 100 godina od smrti velikog kompozitora Stevana Mokranjca, 80 godina od rođenja pesnika Branka Miljkovića… Kao baštinik kulturnog kontinuiteta, Kulturno-prosvetna zajednica, od 1970. godine, dodeljuje godišnju prestižnu nagradu i priznanje Zlatni beočug stvaraocima, naučnicima, umetnicima, kulturnim poslenicima, ansamblima, ustanovama i organizacijama za trajni doprinos kulturi Beograda. Nagrada Zlatni beočug je priznanje za zaokružene duhovne vrednosti i dostignuća, koje kontinuirano povezuju sve one koji omogućuju uspešniji duhovni život grada Beograda i Srbije…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *