Украјинске трупе у Славјанску, петоро мртвих

Украјинске снаге покренуле су операцију како би поново преузеле контролу у Славјанску, на истоку земље, а у сукобу је убијено “до пет” припадника проруских снага, док је један украјински официр рањен, саопштило је украјинско Министраство унутрашњих послова.

Путин упозорава да ће бити последица ако је Кијев употребио војску против свог народа, преноси Ројтерс.

Агенција Франс прес је у међувремену пренела саопштење Министарства унутрашњих послова Украјине да је у тој акцији погинуло до пет проруских побуњеника.

“За време окршаја елиминисано је до пет терориста”, наводи се у саопштењу.

Поред тога, један украјински војник је рањен, а министарство наводи да су уништена три контролна пункта која су држали сепаратисти на улазу у град.

Кад се пет лаких оклопних возила украјинске војске приближило контролном пункту из правца Свјатогорска, града над којим је званични Кијев јуче поново преузео контролу, проруски демонстранти су запалили барикаде од гума у покушају да смање видљивост.

У року од пола сата су украјинске снаге, међутим, преузеле контролу над контролним пунктом, који се налази у близини села Хрестишче, навео је новинар Ројтерса, додајући да се током инцидента нису чули никакви пуцњи.

Агенција АФП је јавила да је украјинска војска у оклопним возилима прошла тај контролни пункт и кренула ка улазу у град.

Извештач АФП-а наводи да је у акцију, поред оклопних возила, укључен и један хеликоптер, као и да се приликом надлетања хеликоптера могу чути пуцњи. Проруски демонстранти, који су досад држали под контролом Славјанск, сада се повлаче на дефанзивне положаје.

Портпаролка локалних снага самоодбране Стела Хорочева је за АФП изјавила да је свим цивилима наложено да напусте зграду градске скупштине у Славјанску.

“Наоружани људи који штите скупштину ће остати на својим позицијама”, истакла је Хорочева.

Јутрос су медији јавили да су непознате наоружане особе пуцале на пункт проруских активиста недалеко од Славјанска, на истоку Украјине, јавља Раша тудеј. Према првом извештају, у пуцњави су погинуле две особе.

Украјинске власти саопштиле су да је током напада проруских активиста током ноћи на војну базу у Артемивску, у близини Славјанска, повређен један војник. Министарство унутрашних послова навело је да су напад, чији је циљ био да се заплени оружје, предводио “један руски војник”.

Украјинске снаге преузеле су контролу над зградом јавне управе у Маријупољу, лучком граду на обали Азовског мора на југоистоку земље, а у акцији, која је изведена током ноћи, најмање пет особа је повређено.

Украјински министар унутрашњих послова Андреј Аваков изјавио је да је зграда ослобођена током ноћи, као и да су главну улогу у операцији одиграли “грађански активисти”, преноси Би-Би-Си.

Зграду управе у Маријупољу, у којем живи око 500.000 становника, заузеле су проруске снаге 13. априла. Присталице самопроглашене републике Доњецк негирале су да је зграда заузета, иако су потврдили да се синоћ догодио напад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *