Ukrajina, pucnjava u Gorlovki

U gradu Gorlovka, na istoku Ukrajine sukobile se policijske snage i proruski demonstranati. Jutros istekao rok koji je Kijev dao demonstrantima na istoku Ukrajine da napuste zauzete državne zgrade ili da se suoče sa “opsežnom antiterorističkom operacijom”.

Nekoliko stotina proruskih demonstranata sukobilo se sa policijom u gradu Gorlovka na istoku Ukrajine, objavio je sajt Raša tudej. Demonstranti su pokušali da istaknu rusku zastavu na ulazu u zgradu policije, na šta je policija odgovorila vatrom. Nije poznato da li je u tom incidentu neko povređen.

U međuvremenu, istekao je rok koji je privremeni predsednik Ukrajine Oleksandar Turčinov dao proruskim demonstrantima da polože oružje i napuste zgrade ili će se suočiti sa “opsežnom antiterorističkom operacijom”, prenosi Rojters.

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine je, zbog događaja na istoku zemlje, doneo u nedelju odluku o početku opsežne antiterorističke operacije, uz angažovanje Oružanih snaga, saopštio je Turčinov.

Kako javlja Ukrinform, Turčinov nije isključio mogućnost održavanja referenduma na nacionalnom nivou o državnom ustrojstvu istovremeno sa predsedničkim izborima raspisanim za 25. maj, rekavši da je uveren da će se ogromna većina izjasniti za jedinstvenu, unitarnu Ukrajinu.

“Nisam protiv održavanja tog referenduma. Ubeđen sam da bi se na tom referendumu, o kom bi odluku mogao da donese parlament, ogromna većina Ukrajinaca izjasnila za nedeljivu, nezavisnu, unitarnu Ukrajinu”, rekao je Turčinov na sastanku sa predstavnicima vlade i šefovima poslaničkih grupa u parlamentu.

Prema njegovim rečima, problemi u istočnim regionima Ukrajine pojavili su se zbog “nesposobnosti da se odupre separatizmu” policije koja je formirana za vreme svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča.

Turčinov je rekao da je potrebno hitno “obnoviti policiju patriotama iz istočnih regiona”, dodajući da su “mnoge patriote upravo iz tih regiona pokazali spremnost da rade u policiji”.

“Uskoro ćemo imati obnovljenu policiju, koja se može suprotstaviti pritisku agresije Rusije i separatizma”, rekao je Turčinov.

U sukobima državnih snaga bezbednosti i proruskih demonstranata u Slavjansku ima poginulih na obe strane, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov.

Kako navodi Raša tudej, aktivisti koji se zalažu za federalizaciju Ukrajine zauzeli su zgradu gradske skupštine u gradu Harcisku.

Na drugom kraju planete, u Njujorku, diplomatska borba.

“Pojedini ljudi ovde jednostavno ne žele da sagledaju prave razloge za sve što se dešava u Ukrajini i stalno se pitaju na koji način je Rusija umešana,” rekao je na sednici Saveta bezbednosti ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

Čurkin je rekao da je narod na jugoistoku Ukrajine veoma zabrinut za svoju budućnost i da ne želi da mu iko govori kako da živi a naročito ne radikalni ekstremisti.

RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *