Украјина, пуцњава у Горловки

У граду Горловка, на истоку Украјине сукобиле се полицијске снаге и проруски демонстранати. Јутрос истекао рок који је Кијев дао демонстрантима на истоку Украјине да напусте заузете државне зграде или да се суоче са “опсежном антитерористичком операцијом”.

Неколико стотина проруских демонстраната сукобило се са полицијом у граду Горловка на истоку Украјине, објавио је сајт Раша тудеј. Демонстранти су покушали да истакну руску заставу на улазу у зграду полиције, на шта је полиција одговорила ватром. Није познато да ли је у том инциденту неко повређен.

У међувремену, истекао је рок који је привремени председник Украјине Олександар Турчинов дао проруским демонстрантима да положе оружје и напусте зграде или ће се суочити са “опсежном антитерористичком операцијом”, преноси Ројтерс.

Савет за националну безбедност и одбрану Украјине је, због догађаја на истоку земље, донео у недељу одлуку о почетку опсежне антитерористичке операције, уз ангажовање Оружаних снага, саопштио је Турчинов.

Како јавља Укринформ, Турчинов није искључио могућност одржавања референдума на националном нивоу о државном устројству истовремено са председничким изборима расписаним за 25. мај, рекавши да је уверен да ће се огромна већина изјаснити за јединствену, унитарну Украјину.

“Нисам против одржавања тог референдума. Убеђен сам да би се на том референдуму, о ком би одлуку могао да донесе парламент, огромна већина Украјинаца изјаснила за недељиву, независну, унитарну Украјину”, рекао је Турчинов на састанку са представницима владе и шефовима посланичких група у парламенту.

Према његовим речима, проблеми у источним регионима Украјине појавили су се због “неспособности да се одупре сепаратизму” полиције која је формирана за време свргнутог председника Виктора Јануковича.

Турчинов је рекао да је потребно хитно “обновити полицију патриотама из источних региона”, додајући да су “многе патриоте управо из тих региона показали спремност да раде у полицији”.

“Ускоро ћемо имати обновљену полицију, која се може супротставити притиску агресије Русије и сепаратизма”, рекао је Турчинов.

У сукобима државних снага безбедности и проруских демонстраната у Славјанску има погинулих на обе стране, рекао је министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков.

Како наводи Раша тудеј, активисти који се залажу за федерализацију Украјине заузели су зграду градске скупштине у граду Харциску.

На другом крају планете, у Њујорку, дипломатска борба.

“Поједини људи овде једноставно не желе да сагледају праве разлоге за све што се дешава у Украјини и стално се питају на који начин је Русија умешана,” рекао је на седници Савета безбедности руски амбасадор при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.

Чуркин је рекао да је народ на југоистоку Украјине веома забринут за своју будућност и да не жели да му ико говори како да живи а нарочито не радикални екстремисти.

РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *