Ukrajina: Proglašena Luganska narodna republika

LUGANSK, KONSTANTINOVKA – Proruski aktivisti u gradu Lugansku na istoku Ukrajine su danas proglasili Narodnu republiku i postavili Kijevu ultimatum. Grupa neidentifikovanih napadača je zauzela policijsku stanicu u gradu Konstantinovka u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine.

Grupa neidentifikovanih napadača je zauzela policijsku stanicu u gradu Konstantinovka u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, objavila je televizijska stanica TNS. Naoružani napadači su ušli u zgradu policije i sprečavaju zaposlenima da dođu do svojih radnih mesta, ali zasad nisu izneli nikakve zahteve, preneo je Glas Rusije. Prema navodima lokalnih medija, primećeni su naoružani ljudi i u blizini izvršnog komiteta Konstantinovke, usled čega osoblje tog lokalnog organa vlasti ne želi da uđe u zgradu. Ruska agencija Interfaks navodi, ipak, da ove informacije nisu potvrđene.

Diplomate Evropske unije će danas u Briselu održati hitan sastanak o pogoršanju situacije u Ukrajini i o novim sankcijama Rusiji, najavio je zvanični Brisel. Sastanak je zakazan zbog rastućih tenzija u Ukrajini nakon što su proruski pobunjenici na istoku zemlje kidnapovali međunarodne posmatrače iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, prenela je agencija AfP. Zvaničnici 28 zemalja članica EU će na današnjem sastanku pokušati da se dogovore oko dodatnih mera sankcija, koje će najverovatnije obuhvatati mere zamrzavanja imovine i zabrane ulaska na teritoriju EU za dodatni broj ruskih zvaničnika.

Oni od centralnih ukrajinskih vlasti traže amnestiju za sve učesnike protestnog pokreta na istoku Ukrajine, priznanje ruskog kao državnog jezika i održavanje referenduma po pitanju samoopredeljenja regiona, preneo je danas Glas Rusije.

Ukoliko do 29. aprila njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, aktivisti su obećali da će preduzeti “aktivne korake”.

Jedan komentar

  1. Neka je sa srćom i gradu SlavenoSERBSKU u oblasti Luganskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *