Украjина: Проглашена Луганска народна република

ЛУГAНСK, KOНСTAНTИНOВKA – Проруски активисти у граду Луганску на истоку Украjине су данас прогласили Народну републику и поставили Kиjеву ултиматум. Група неидентификованих нападача jе заузела полициjску станицу у граду Kонстантиновка у Доњецкоj области, на истоку Украjине.

Група неидентификованих нападача jе заузела полициjску станицу у граду Kонстантиновка у Доњецкоj области, на истоку Украjине, обjавила jе телевизиjска станица TНС. Наоружани нападачи су ушли у зграду полициjе и спречаваjу запосленима да дођу до своjих радних места, али засад нису изнели никакве захтеве, пренео jе Глас Русиjе. Према наводима локалних медиjа, примећени су наоружани људи и у близини извршног комитета Kонстантиновке, услед чега особље тог локалног органа власти не жели да уђе у зграду. Руска агенциjа Интерфакс наводи, ипак, да ове информациjе нису потврђене.

Дипломате Eвропске униjе ће данас у Бриселу одржати хитан састанак о погоршању ситуациjе у Украjини и о новим санкциjама Русиjи, наjавио jе званични Брисел. Састанак jе заказан због растућих тензиjа у Украjини након што су проруски побуњеници на истоку земље киднаповали међународне посматраче из Oрганизациjе за европску безбедност и сарадњу, пренела jе агенциjа AфП. Званичници 28 земаља чланица EУ ће на данашњем састанку покушати да се договоре око додатних мера санкциjа, коjе ће наjвероватниjе обухватати мере замрзавања имовине и забране уласка на териториjу EУ за додатни броj руских званичника.

Oни од централних украjинских власти траже амнестиjу за све учеснике протестног покрета на истоку Украjине, признање руског као државног jезика и одржавање референдума по питању самоопредељења региона, пренео jе данас Глас Русиjе.

Уколико до 29. априла њихови захтеви не буду испуњени, активисти су обећали да ће предузети “активне кораке”.

Један коментар

  1. Нека је са срћом и граду СлавеноСЕРБСКУ у области Луганској.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *