У Славјанску мирно, али напето

Протекла ноћ у Славјанску је била мирна, а улице празне пошто је у поноћ ступио на снагу полицијски час. Јулија Тимошенко отказала планирану посету САД пошто нико од конгресмена није био спреман да се са њом састане.

Штаб локалне самоодбране саветовао је грађане Славјанска да без преке потребе и специјалне дозволе не излазе на улице у периоду између поноћи и шест часова ујутро.

Власти самопроглашене Доњецке републике су дошли до информација да кијевске власти припремају “чишћење града”, односно напад, преноси Глас Русије.

Из тог разлога су борци самоодбране у пуној борбеној готовости, учвршћују контролне пунктове на улазу у град, док центром града дефилују појачане патроле.

У нападу на контролни пункт у Славјанску на истоку Украјине је претпрошле ноћи убијено шест особа. Међу убијенима су четири припадника самоодбране самопроглашене Народне републике Доњецк и два нападача за које се верује да су припадници паравојне радикалне, украјинске групе “Десни сектор”.

Русија је одмах осудила сукобе, уз оцену да Кијев не показује спремност да разоружа националисте и екстремисте.

Инцидент у том граду први је озбиљан тест за међународни споразум из Женеве, који би требало да смири тензије у Украјини. Тим споразумом договорено је повлачење илегалних наоружаних група, и напуштање заузетих зграда, али за сада нема никаквих назнака да се на терену то и догађа.

Бивша премијерка Украјине Јулија Тимошенко је отказала планирану посету САД пошто нико од тамошњих конгресмена није изразио спремност да се са њом састане, објавили су локални медији.

Неки чланови америчког Конгреса које су контактирали сама Тимошенкова или неко из њеног тима су чак сугерисали да она не треба да се кандидује за председника Украјине на изборима заказаним за 25. мај.

Владимир Путин одобрио је јутрос амандмане на законе којима се грађанима бивших совјетских република, који говоре руски, омогућава да стекну држављанство Русије.

Један коментар

  1. Најбоље знају они који су на БАРИКАДАМА колико је то мирно стање.
    Браћо Руси немојте имати поверење на обећања која долазе из редова бивше браће. Наше српско искуство је велико трагично јер
    политичари Србије веровали су обећањима Запада. Опомињте вашу мајку Русије да је ово сад задњи моменат поновног заокружења руске нације. Ми Срби смо окупирани од оних који су нас бомбардовали и окупирали

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *