Синиша Мали на челу Београда

Нови градоначелник Београда биће Синиша Мали, сазнаје РТС. Никола Никодијевић из СПС-а изабран је за новог председника градске скупштине. Седница на којој ће бити изабран градоначелник заказана за сутра у 15 часова, сазнаје РТС.

Избором председника и секретара парламента и њихових заменика, и верификацијом мандата одборника, конституисана је Скупштина Града Београда. На сутрашњој седници биће изабран нови градоначелник Београда, а како сазнаје РТС, то је Синиша Мали.

За председника градског парламента изабран је Никола Никодијевић из СПС-а, његова заменица је Андреа Радуловић из СНС-а, за коју су гласала 74 одборника, од укупно 89 оних који су учествовали у гласању.

Радуловићева је изабрана из редова одборника СНС-а, тајним гласањем на период од четири године. По занимању је дипломирани културолог, а члан је СНС-а од 2008. године.

За секретара Скупштине изабрана је дипломирани правник Соња Подунавац, док је њена заменица Вукица Лончар, такође дипломирани правник.

Секретар Скупштине се поставља на предлог председника градског парламента на четири године и може бити поново постављен.

Градски парламент је изабрао и Административно-мандатну комисију, чиме је за данас завршио рад.

Комисија има 11 чланова, шест са листе СНС-а, два из ДС-а и по једног из СПС-а, ПУПС-а и ДСС-а.

Чланове Административно-мандатне комисије предложиле су странке сразмерно броју одборника у Скупштини, на период на који су изабрани и одборници.

Током седнице, потпредседница СНС-а Зорана Михајловић поднела је оставку на место одборника у градском парламенту, као и још троје одборника из те странке.

Задаци за нови сазив Скупштине Града 

Никодијевић је најавио је да је пред градском скупштином и доношење буџета с обзиром на чињеницу да се Београд налази у привременом финансирању већ шест месеци, од почетка године.

“Чекају нас и бројне друге одлуке, разговарамо с коалиционим партнерима о другачијој организацији градске управе, желимо да систем постане ефикаснији”, рекао је Никодијевић.

Одборник Скупштине Града Београда и бивши председник градског парламента Александар Антић поручио је раније да ће Никодијевић одговорно обављати функцију председника градског парламента, на демократски начин и потпуно посвећено граду и Београђанима уз уважавање опозиције.

Додао је да Никодијевић иза себе има два мандата у Скупштини Града, да је био председник одборничке групе, члан Градског већа, да је биран за члана Привременог органа, а и да је показао изузетан квалитет и да не ставља у први план своју амбицију, већ да је увек спреман да учи.

ДСС је ван републичког парламента, али део је градске скупштине и власти, заједно са напредњацима и социјалистима.

“Уважавајући ту чињеницу да смо представљали Београђане и као опозициона странка сматрали смо да је у овом тренутку у интересу града да ДСС учествује у вођењу града Београда у наредном периоду”, рекао је Андреја Младеновић.

Плановима новог сазива бавио се и шеф одборничке групе напредњака који је најавио доношење одлука у вези са пројектима, као што су Београд на води, градња метроа и сузбијање корупције.

На конститутивној седници није био бивши градоначелник престонице. Његова партија биће једина опозициона у градском парламенту.

“Бићемо доследни и конструктивни, као што смо рекли, за све оне пројекте који чине живот грађана бољим. То су највећи инфраструктурни пројекти и, наравно, бићемо оштра опозиција за све оне ствари за које сматрамо да нису у интересу Београда”, истиче Балша Божовић из ДС-а.

Скупштина Града Београда потврдила је на данашњој седници мандате одборницима у градском парламенту, а пре тога одржана је и седница Верификационог одбора за потврђивање мандата.

Формирано је пет одборничких група, а одборница Александра Христић биће самостална одборница испред Нове странке.

Одборничка група СНС-а има 63 одборника и њу ће предводити Александар Јовичић, док ће Балша Божовић предводити одборничку групу ДС-а, која ће имати 21 одборника. Самостална одборница је у градски парламент ушла на листи ДС-а, пошто су демократе и Нова странка били у предизборној коалицији.

Одборничка група СПС-ЈС имаће 10 одборника и предводиће их Никола Прелевић, док ће девет одборника ДСС-а предводити Андреја Младеновић. Одборничку групу у Скупштини Града имаће и ПУПС и она ће бројати шест одборника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *