Синиша Мали градоначелник Београда

Скупштина града Београда изабрала Синишу Малог за градоначелника. За његовог заменика изабран Андреја Младеновић. Приоритет нове градске власти биће консолидација финансија, најавио је Мали.

За Синишу Малог, кога је кандидовала СНС, гласало је 79 одборника од 94 који су учествовали у гласању. За његовог заменика изабран је Андреја Младеновић из Демократске странке Србије.

Нови градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је у првом обраћању одборницима у Скупштини града да је пред новом влашћу велики посао, уз поруку да ће он бити градоначелник свих Београђана, не само оних који су гласали за листу на којој је он био.

Рекао је да је познат као човек који слуша и прихвата савете, као и да верује да ће нови тим оправдати очекивања која су пред њега постављена.

“Хвала свим одборницима на указаном поверењу, опозицији на конструктиној расправи”, рекао је Мали.

Истакао је да ће уважавати мишљење и предлоге свих одборника, јер су сви на истом задатку, наводећи да ће његова врата увек бити отоврена, како би сви заједно помогли да Београђани живе боље.

Синиша Мали је претходно, образлажући свој програм, рекао да ће први приоритет нове власти у Београду бити консолидација градских финансија која ће се састојати у агресивним мерама штедње, смањењу непосредних трошкова и подстицању инвестиција и запослености.

Мали је навео да ће међу приоритетима бити и повећање ефикасности градске управе, као и вођење одговорне социјалне политике.

Паралелно са ребалансом републичког буџета, истакао је Мали, у наредних неколико недеља изаћи ће се и са предлогом буџета града који ће у себи садржати предлоге мера за побољшање живота свих Београђана.

Он је рекао да се мора радити на подстицању инвестиција и запослености, наводећи да “Београд треба да буде град кранова, градилишта и дизалица”.

Рекао је да је велика част и обавеза бити кандидат за градоначелника у граду који су водила многа славна имена, наводећи и да га подршка грађана који су галсали за листу око СНС-а обавезује да спроведе корените реформе.

Мали је рекао да је за пет месеци, колико је водио Привремени орган, тај орган успео да стабилизује градске финансије и припреми основе за нову политику, али и нагласио да је финансијска ситуација у Беогарду веома тешка, подсетивши да је на крају прошле године Београд имао укупне обавезе од 1,18 милијарди евра.

Истакао је да ће се град посветити финансијској консолидацији јавних предузећа, као и да ће се радити на повећању ефикасности јавног превоза.

За чланове Градског већа изабрани су Стево Таталовић, Марко Зељуг, Весна Ивић, Стево Марушић, Јасмина Милошевић, Мирјана Милутиновић, Драгомир Петронијевић, Александар Марковић, Тања Поповић, Горан Алексић, Слободан Шолевић, Ацо Петровић и Раденко Дурковић.

Пред почетак расправе о градончелнику Београда у Скупштину града стигао је и лидер ДС-а и бивши градоначелник Драган Ђилас.

Ђилас је честитао кандидату за градоначелника Синиши Малом и након тога напустио седницу Скупштине града.

Градски парламент је претходно именовао Градску изборну комисију, а будући састав ГИК-а имаће 15 чланова, односно председника и шест чланова са листе СНС-а, три из ДС-а, по два из СПС-а и ДСС-а и једног из ПУПС-а.

Председник тог тела и у новом сазиву биће Зоран Лукић, кога је предложила Српска напредна странка.

За заменика председника именована је Биљана Живковић, такође на предлог СНС-а, док ће секретар ГИК-а и у наредном периоду бити Сандра Пантелић.

Скупштина града претходно је констатовала престанак мандата функционерима СНС-а Зорани Михајловић, Небојши Стефановићу, Вањи Удовичићу и Николи Селаковићу, као и лидеру Покрета социјалиста Александру Вулину.

Биографија Синише Малог

Синиша Мали је рођен је 25. августа 1972. године у Београду. Дипломирао је и магистрирао на Економском факултету у Београду и добитник је награде за најбољег студента факултета.

Мастер студије завршио је на Вашингтон Универзитету у САД а докторат је одбранио на Факултету организационих наука у Београду. Носилац је лиценце портфолио менаџер, коју му је доделила Комисија за хартије од вредности Републике Србије и звања Chartered Financial Analyst.

Од 1995. до 1997. радио је у Deloitte & Touche Central Europe у Београду, а као руководилац у овој консултантској кући у Прагу радио је од 1999. до 2001. године.

У Инвестиционој банци Credit Suisse First Boston у Њујорку радио је од маја до септембра 1998. Од јануара до јула 2001. био је помоћник министра за приватизацију у Министарству за привреду и приватизацију, а од јула 2001. до октобра 2003. радио је као директор Центра за тендере Агенције за приватизацију.

Генерални директор Generalni direktor NCA Investment Group био је од септембра 2005. до 2008. године. Од 2004. бави се пословима саветовања у области куповине и продаје предузећа, финансијске и пословне консолидације и приватизације.

У јануару 2013. године постаје саветник првог потпредседника Владе Републике Србије за привреду и финансије.

Један коментар

  1. слађана видић

    Нисте морали да тупите превише, довољно је да сте навели да је завршио мастер у Њујорку и да нам све буде кристално јасно.Црни дани а црња судбино ,ооо кукавно српство угашено.Претпостављам да подржава и геј популацију. Благо нама, жалићемо ми за Турцима али Турака бити неће.Жалићемо ми за глоговим коцем, али ћемо добити нешто друго.Примећујем да се људи устручавају да коментаришу,да не изгубе оно мало што имају, а већ смо изгубили оно најважније СРПСКУ ДУШУ. ја сам своју сахранила зато ми је свеједно.Молим Вас замолите их да се више отаџбина не зове Србија , у њој не живе Срби нека буде земља Гадаринска.Као из Библије.Оковани смо грехом.Продали смо браћу са Космета, слуге смо на рођеном тлу, сагли смо главе до црне земље,срамотимо мртве претке, немогу више да набрајам.Срећно ти било Синиша Мали и теби и Вучићу.Извињава се једна тужна будала што је написала овај текст, трудим се али ми не иде промена свести.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *