„Сајбер Беркут“: Украдена преписка Авакова о убиству Музичка

Како је изјавила анонимна група „Сајбер Беркут“, из преписке се види да је убиство Александра Музичка, који је убијен код града Ровна у марту, испланирао Аваков, а као „обрачун“ за његову смрт, лидеру „Десног сектора“ Јарошу су „испоручили“ борце Беркута.

МОСКВА, 22 априла— РИА Новости. Група хакера, која себе назива„Сајбер Беркут“, је на свом сајту објавила документ, који, наводно, садржи преписку Арсена Авакова, кога је Врховна рада именовала за шефа МУП-а Украјине, са новинаром Дмитријем Бруком. Анонимна група је изјавила да се из преписке види да је убиство Музичка, који је убијен код града Ровна у марту, испланирао Аваков, а као „обрачун“ за његову смрт, лидеру „Десног сектора“ Јарошу су „испоручили“ борце Беркута.

За Музичком је била расписана међународна потерница, а у Русији подигнута оптужница о бандитизму и организованом криминалу. Он је убијен у ноћи на 25. март у току специјалне операције украјинске полиције са циљем ликвидације оружане групе на територији Ровенске области. Према верзији комисије МУП-а Украјине, Музичко је приликом покушаја хапшења пружио отпор сарадницима полиције, пуцао на њих и онда се, наводно, случајно убио.

На седници привремене истражне комисије Врховне раде, која је одржана 22. априла, и која истражује околности погибије Музичка, заменик јавног тужиоца Алексеј Баганец је изјавио да не постоје докази да се ради о убиству с предумишљајем. На тај начин се државно јавно тужилаштво сложило са верзијом МУП-а, према којој се Музичко случајно убио пиштољем док је пружао отпор полицији, саопштио је портал Zn.ua.

Објављени документ, према изјавама анонимне групе, такође, садржи и детаље хапшења проруског активисте, представника харковске народне војске Константина Долгова. Долгов је ухапшен у Харкову 19. априла.

Према подацима украјинске информационе агенције УНН, Долгов се сумњичи за подметање пожара – према параграфу2., члану 194 Кривичног законика Украјине, он може бити осуђен на затворску казну до десет година. Активиста ће остати у притвору до завршетка истраге, а његов адвокат ће ускоро поднети жалбу на хапшење оптуженог.

По чему је позната група „Сајбер Беркут“?

„Сајбер Беркут“ – група хакера, која се појавила после распуштања специјалних јединица полиције „Беркут“. Није познат њен састав, чланови групе чувају анонимност. „Сајбер Беркут“ се позиционира као хакерска група, која „помаже Украјини да сачува независнот од војне агресије Запада, који је спреман да штити владу неофашиста“.
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_04_22/Sajber-Berkut-Ukradena-prepiska-Avakova-o-ubistvu-Muzichka-5134/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *