Печат недеље

Страх животу образ каља…

Пентагон је признао да је суботњи ниски лет руског бомбардера Су-24 изнад његовог ракетног разарача „Donald Cook“ био депримирајући за посаду. Чак 27 њених чланова приликом рапортирања је саопштило да напушта војску. Коментаришући ту одлуку, маринци су рекли да не намеравају да подвргавају свој живот опасности. Уследило је саопштење, у којем се тврди да је руски бомбардер у суботу 12 пута пролетео поред разарача РМ САД „Donald Cook“ у Црном мору и при томе неколико пута имитирао напад.
Према агенцији „Ројтерс“ представник Пентагона, пуковник Стивен Ворен, саопштио је да је руски бомбардер „свих 12 пута пролетео на малој висини и недалеко од америчког разарача“, као и да „чланови посаде тренутно пролазе потребне процедуре с психологом како би се опоравили после преживљеног стреса“. Ворен је поменуте  маневре назвао застрашујућим и недопустивим, пошто то „деморалише посаду брода и негативно утиче на укупну психолошку климу међу војницима“.

Припадник мањине

„Нисам далеко од помисли да се природна приврженост народу којем припадамо у неким нашим (зашто нашим) евроинтегративним и глобалистичким круговима, као и у невладиним организацијама, безмало сматра кривичним делом. Више пута сам се на неким скорашњим скуповима у Београду осећао као припадник скрајнуте националне мањине“, каже песник Милосав Тешић, у интервјуу „Политици“.
На питање „Не одричете се Српства, данас, када то није много популарно?“ песник и академик одговара:
„Сржне одреднице нашег националног бића угрожене су и отворено се покушава да се оне преиначе у нешто сасвим друго и супротно. Како другачије схватити сталне притиске на Србију (у виду условљавања, уцењивања и захтева на чије испуњење ниједна држава не би пристала) него као ломљење и сатирање духа и душе српског народа, а зарад нечега веома неизвесног. Шта ће од нас, као једног старог народа с јасно одређеном историјом и културом, остати ако допустимо да се обезвреди оно што нам је најдрагоценије, то јест све оно што се пречистило кроз строго сито времена и постало наша жива традиција?“

Блер и Муслиманска браћа

Због притиска држава из Персијског залива и Египта, британски премијер Дејвид Камерон наредио је безбедносним службама да истраже делатност организације Муслиманска браћа.
Истрага још практично није ни започела а медији су дошли до изненађујућег открића да су Муслиманска браћа у Великој Британији повезана са бившим британским премијером Тонијем Блером, и то преко Мустафе Церића, бившег поглавара Исламске верске заједнице Босне и Херцеговине, једног од саветника у Фејт фондацији коју је 2008. године основао Блер. Британци тврде да Церић има везе са Муслиманском браћом преко чланства у Европском већу за фетву и истраживање на чијем је челу Јосеф Куарадави, један од водећих ауторитета сунитских муслимана кога у Великој Британији сматрају интелектуалним вођом Муслиманске браће. Осим Церића, за повезаност са МБ терети се и др Исмаил Кудр aл-Схати, такође један од саветника у Блеровој фондацији, за кога се тврди да је водећи члан Муслиманске браће у Кувајту, наводи британски лист „Телеграф“.

Хрватска у дугу

Улазак у Европску унију њеној најновијој чланици, Хрватској, донео је рекордне дугове и мрачне економске изгледе.
Како јављају хрватски медији, позивајући се на податке из Извештаја о прекомерном буџетском дефициту и нивоу општег државног дуга, који је објавио Државни завод за статистику, хрватски јавни дуг је прошле године достигао износ од рекордних 67,1 одсто њиховог бруто друштвеног производа. Ситуација је још и гора по Хрвате – док би за Србију, на путу њених ЕУ интеграција, требало да представља и те како озбиљно упозорење – ако се у обзир узме и пропратни податак да је у 2013. години, години уласка Хрватске у ЕУ, ниво јавног дуга порастао за невероватних 20 одсто у односу на 2012. годину.
Ни перспективе Хрватске не чине се много бољим. Како се најављује, „сасвим је изгледно“ да ће јавни дуг до краја године достићи и читавих 70 одсто БДП-а, а ако би се у рачуницу укључили и Хрватска банка за обнову и развитак, Хрватске аутоцесте и Друштво за грађење и господарење аутоцестом „Аутоцеста Ријека – Загреб д. Д“, „јавни дуг би до краја године могао да се попне на 85 одсто БДП-а“.
Хрвате сад покушавају да утеше подацима да толики јавни дуг и није баш тако висок ако се упореди са грчким, италијанским, португалским, ирским, кипарским и белгијским, који су већ прешли 100 одсто БДП-а ових земаља, али тешко да ће их то утешити почну ли да се остварују најаве да ће питање јавног дуга бити решавано повећањем пореза и (рас)продајом државне имовине…

Грузијски сценарио

После низа претњи Запада пооштравањем санкција Русији због украјинске кризе, припретила је и Русија – грузијским сценаријом.
У интервјуу за сателитски канал на енглеском језику „Раша тудеј“, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров саопштио је да ће „Русија узвратити уколико интерес њених грађана или сами грађани буду директно угрожени у Украјини“, и при томe се позвао на краткотрајни сукоб са Грузијом из 2008. после коjега је ова америчка савезница остала без Јужне Осетије и Абхазије: „Ако будемо нападнути, свакако ћемо одговорити. Ако наши легитимни интереси буду директно нападнути, као у Јужној Осетији, не видим други избор.“
Лавровљево упозорење, досад најоштрије које се могло чути од руских званичника, уследило је пошто су кијевски властодршци најавили наставак „антитерористичке акције“ на истоку земље – Лавров, иначе, скреће пажњу да је овој најави претходила посета Кијеву потпредседника САД Џозефа Бајдена, баш као што је и самом почетку акције прeтходила посета шефа ЦИА Џона Бренона – али и после разговора који је руски шеф дипломатије водио са својим америчким колегом Џоном Керијем, који је затражио да „Русија смири реторику“.

Промоција књиге „Млада Босна“

У представљању књиге „Млада Босна“ проф. др Радослава Гаћиновића у Дому Војске Србије, у уторак, 22. априла, говорили су дописни члан САНУ проф. др Љубодраг Димић, редитељ Емир Кустурица, директор Андрићевог института у Вишеграду и проф. др Дарко Танасковић, рецензент, и аутор.
„Млада Босна“ проф. Гаћиновића настоји да интердисциплинарно осветли дубинске димензије догађаја с почетка XX века који су, уз велике жртве, променили ток историје. На основу исказаних чињеница, може се јасно утврдити да је организација „Млада Босна“ била oмладински ослободилачки покрет који су чинили припадници свих народа у Босни и Херцеговини, те да је тај покрет настао искључиво у Босни и Херцеговини, као одговор на деценијско брутално насиље које је спроводила Аустроугарска монархија. Такође, монографија даје аргументе за тврдњу да Србија није одговорна за атентат у Сарајеву и чињенично доказује да би Аустроугарска напала Србију и да Сарајевског атентата није било. Књига је обогаћена бројним фотографијама учесника и места на којима су се одвијали описани догађаји, као и факсимилима значајних докумената.

2 коментара

  1. Zamislite da je bilo DVA Ruska bombardera? Oni su u Crnom moru kao u “zemlji nedodjiji”! Treba, pod hitno, neko da im rastera strah! Izdržite, sad če smena! Holivud vas čeka! Tamo uvek pobedjujete Ruse!

  2. Boreći se,za svoje bolesne ideologije,da moraju biti sila i gospodari sveta,ne mogu biti hrabri,u studiu Holivuda su veličina,večiti pobednici.Kada su ih naši zarobili,plakali su kao deca.Ah,ta crna prokleta Amerika.Živeli Rusi!Braćo naša pravoslavna.Nikada niste posegnuli za tuđim teritorijama,nikad ugnjetavali nečiju slobodu.Živeo Putin!Samo on može spasti svet od mračne propasti.Luna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *