Печат недеље

Нова српска скупштина

Нестрпљиво ишчекујући да види састав нове владе, и још нестрпљивија да осети оно што ће јој та влада урадити, Србија је ове среде добила нови сазив своје скупштине.
У новој српској скупштини листа окупљена око Српске напредне странке има апсолутну већину од 158 посланика, СПС/ПУПС/ЈС 44, Демократска странка 19, листа Бориса Тадића, Ненада Чанка и Душана Петровића 18, Савез војвођанских Мађара 6, СДА Сулејмана Угљанина 4 и Партија за демократско деловање Ризе Хаљимија 2.
Нови председник Скупштине Србије требало би да буде изабран на њеној Првој седници, следеће среде 23. априла. Зачуђујући предлог СНС-а, да се председник Скупштине мења на сваких годину дана, засад је наишао на подељене реакције посланика, док је посланик Ненад Чанак – коме, иначе, још није пресуђено поводом пребијања Павла Лешановића испред кафане „Тако је суђено“ – изјавио да је „спреман да помогне“ ако му буде понуђено место председника Скупштине Србије, као што се спекулише.
Паралелно са формирањем новог сазива српског парламента, приводе се крају и преговори о формирању будуће владе Србије. Колико је у овом тренутку познато, осим СНС-а и неидентификованог броја експерата, у владу улази и Савез војвођанских Мађара и, како тренутно ствари стоје, Ивица Дачић на неку од министарских функција (спомињу се министарства одбране и иностраних послова; Дачић је ове среде у Скупштини демонстрирао своје знање енглеског језика тако што је новинаре поздравио са „хај“); што се остатка СПС-а тиче, као и његових коалиционих партнера из ПУПС-а и ЈС-а, позив засад нису добили а могуће је да га неће ни добити. Са СНС-ом је ове недеље разговарала и листа Бориса Тадића, али је Тадић одбацио могућност уласка у владу у којој је и Дачић, тврдећи да су он и његови коалициони партнери (Чанак и Петровић) „јединствени и у одлуци да не улазимо у владу са СПС-ом“.
Нова влада Србија је, сходно ранијим најавама, требало да добије до Ускрса, али је ове недеље речено да ће се то догодити недељу дана касније, 27. априла.

На срамоту, остао само црни лептир

На прву годишњицу почетка НАТО бомбардовања СР Југославије, 24. марта 2000, у Ташмајданском парку у центру Београда подигнут је споменик деци која су била жртве агресије. Идеју новинарке „Вечерњих новости“ Милене Марковић да се овако нешто уради подржала је читава Србија. Компанија „Новости“ и тим људи који је радио на овом пројекту био је свакодневно засипан писмима и потресним сведочанствима родитеља, родбине, пријатеља и поштовалаца настрадале деце. И деца су писала о томе песме које су штампане у „Незаборавнику“.
Користећи фотографију трогодишње Милице Ракић, која је убијена 17. априла 1999. приликом бомбардовања Батајнице, направљена је статуа детета које је требало да буде симбол страдања све деце у СР Југославији. Вајар Остоја Балкански је осмислио идејно решење читавог споменика. Црни, угашени лептир, ипак раширених крила, и испред њега Милица која држи крпену лутку у рукама. Ливница „Браћа Јеремић“ је била дародавац бронзане статуе.
У суштини, споменик страдалој деци осмислила су – деца. Речи ученице основне школе из Костолца, Ане Голубовић: „Били смо само деца“, изабране су међу хиљадама реченица за помен, који су ишчитали Драган Лукић, Радомир Андрић и Павле Павловић. На другом лептировом крилу споменика исто је исписано на енглеском: „We were just children.“
После непуних годину и по дана нетрагом је нестала читава бронзана статуа. Остао је само тужни лептир. Није сад ни важно ко је и зашто је то урадио, важно је да споменик буде враћен. Ако остане овако крњ, иначе једини споменик у Србији жртвама НАТО бомбардовања без и једног јединог имена и презимена погинулих којима је подигнут, а подигнут је деци, постаће споменик српском немару и пристајању на заборав. А заборавити се не сме да су, сурово кршећи „међународно право“, САД и њихове слуге убиством 81 детета у време НАТО агресије на Југославију згазили „Конвенцију о правима детета“ у чијем члану 6 се гарантује најосновније право на живот. Последица 15.000 тада бачених забрањених касетних бомби је да младост у Србији и данас води безнадежну борбу са раком и леукемијом.

Ревич одушевио Београђане

Руски виртуоз на виолини, Јуриј Ревич (23) одржао је протеклог понедељка у Коларчевој задужбини свој трећи београдски концерт и још једном доказао маестрално умеће. Испраћен овацијама публике коју је подигао на ноге, Ревич је показао због чега спада у врх светских извођача класике и зашто га светска критика зове „млади Паганини“.
Ревич је дете угледне московске породице музичара и у Централну музичку школу у оквиру Државног московског конзерваторијума примљен је већ са седам година, а на Бечки конзерваторијум уписан је 2009. године у класи Павела Верникова. У организацији Центра лепих уметности „Гварнеријус“, Ревич је у Београд дошао на захтев публике која његов концерт сматра култним догађајем. Млади уметник је програм, састављен од изузетно атрактивних и виртуозних дела Сезара Франка, Мориса Равела, Клода Дебисија, Мануела де Фаље, Беле Бартока и Пабла Сарасатеа, извео уз клавирску пратњу истакнуте пијанисткиње, Рускиње Наталије Младеновић, која је дипломирала и магистрирала на престижном Московском државном конзерваторијуму „Чајковски“.
У изјави за „Печат“, нескривено одушевљен реакцијама публике, млади уметник је рекао да је и поред богатог концертног распореда у овој години, у којем су и турнеје по Америци, Јапану и Јужној Кореји, нашао времена за Србију.
„У Београду се осећам јако пријатно, јер овде срећем људе отвореног срца који поврх свега, за разлику од Италијана који су такође дивна публика али су изузетно темпераментни и тренутно реагују, умеју пажљиво да слушају музику.“
На питање да ли осећа да је између два београдска концерта напредовао, Ревич је одговорио да сазрева и свакога дана постаје све озбиљнији, али је далеко од савршенства и увек може да буде бољи.
„И наравно, надам се да ћу у Београд поново доћи“, поручио је Јуриј Ревич.

Дилан ослобођен, његове речи нису

Суд у Паризу није уважио тужбу једне хрватске организације у Француској против америчког кантаутора Боба Дилана за вређање Хрвата. Истрага због „вређања у јавности и подстицања мржње“ против Дилана је покренута децембра 2013. године, на основу тужбе коју је поднео Савет хрватске заједнице у Француској. Савет се позвао на Диланов интервју објављен у француском издању америчког часописа „Ролинг Стоун“.
По француској верзији листа, који је превод америчког издања, Дилан је, говорећи о свом залагању за права црнаца, рекао да они могу да „осете“ расисте, „баш као Јевреји нацисте, а Срби Хрвате“. Суд је донео одлуку у Диланову корист, наводећи да је музичар одобрио објављивање интервјуа у оригиналној, америчкој верзији часописа, а не у француској. Суд је, међутим, одлучио да суди директору француског издања „Ролинг Стоуна“, због вређања и подстицања мржње.
Боб Дилан (72) изузетно је цењен у Француској, где је новембра 2013. године добио Орден Легије части.

 

 

 

 

 

Протест у име српског језика

Управни одбор Матице српске, на седници од 14. априла 2014. године, донео је одлуку да свесрдно подржи иницијативу Друштва за српски језик и књижевност којом се изражава протест и забринутост због смањивања недељног фонда часова српског језика и књижевности у средњим стручним школама. Уз то, УО Матице српске напомиње да се то чини у времену „када смо веровали да се наша свеукупна културна јавност определила за битно побољшање статуса српског језика“.
На истој седници, УО Матице српске усвојио је и закључак да „треба подсетити државне органе Републике Србије, а пре свега надлежна министарства, да је Одбор за стандардизацију српског језика правовремено усвојио социолингвистички засновану одлуку да је за српску културу једино прихватљив термин бошњачки, а не босански језик“.

Весли опет призива покољ

Бивши командант НАТО, пензионисани генерал Весли Кларк који је командовао нападом на СР Југославију 1999, оценио је да је украјинској војсци хитно потребна помоћ: панцири, оптичке справе за ноћно осматрање, комуникациона опрема и авионско гориво за одбрану од евентуалног руског напада.
Кларк и бивши саветник секретара одбране Филип Кербер посетили су недавно Украјину на позив власти у Кијеву и тамо се састали са актуелним политичким и војним руководством. Како су навели у својој анализи коју је објавио „Њујорк тајмс“, Украјини су потребни борбени авиони, противтенковске и противавионске ракете, али и помоћ у „неубојитој“ опреми, јер је украјинска армија „рањива“ и неспособна за модерну борбу у ваздуху и на 1.000 километара дугачком граничном „фронту“.
„Руска окупација Крима практично је уништила приобалну украјинску одбрану са југа“, наведено је у анализи Кларка и Кербера.
Према њиховој оцени, украјинским војницима су потребни панцири који би их заштитили од снајпера, наводећи податак да сваки 100. војник поседује панцир, као и да су им преко потребни сателитски телефони да би ефикасно попуњавали празнине на широком фронту.
Кларк и Кербер позвали су председничку администрацију Барака Обаме да заузме мање рестриктиван приступ и да обезбеди и брзо испоручи помоћ у „неубојитој“ опреми у Украјину.

Промоција прогањане књиге „Сребреничка подвала“

У среду 23. априла 2014. у 19 часова, у просторијама сале Вазнесењске цркве у Улици кнеза Милоша у Београду, одржава се трибина о књизи аутора Ратка Шкрбића „Сребреничка подвала“. Трибина је била заказана за 10. април у Дому Војске Србије, али на интервенцију Фонда за хуманитарно право и по наређењу министра одбране је забрањена.
Учесници на трибини у Вазнесењској цркви, која се одржава са благословом пароха, су: аутор студије „Сребреничка подвала“, пук. Ратко Шкрбић, и политички аналитичар, др Срђа Трифковић. У име организатора и издавача „Историјски пројекат Сребреница“ скуп ће поздравити Милош Милојевић из Београдског културног клуба. Књига ће бити на располагању посетиоцима трибине. Улаз је бесплатан и сви су добро дошли.

Нове погодности за кориснике Супер Картице

Корисници Супер Картице, јединственог програма награђивања потрошача у Србији, до 30. априла добијају дупле бодове за куповину на „НИС Петрол“ бензинским станицама.
Приликом куповине било које кафе, „Wynn‘s“ средстава за аутомобиле, музичких ЦД-ова, „Оранжина“ и „Лимона“ сокова, или коришћења услуга у перионици, корисници добијају дупле бодове на Супер Картици. Истовремено, за сваки купљени литар горива Евро БМБ 98 на бензинским станицама „НИС Петрола“ корисници Супер Картице добијају два бода. Реч је о моторном гориву евроквалитета са већом октанском вредношћу, које обезбеђује бржи старт мотора уз повећање економичности. За више информација посетите www.nispetrol.rs<http://www.nispetrol.rs> или најближу „НИС Петрол“ бензинску станицу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *