Печат недеље

Хрвати против Слобе

Фрањо Туђман пружао је свесрдну помоћ Билу Клинтону у спровођењу његовог плана да уз помоћ српске опозиције и независних медија обори с власти Слободана Милошевића.
Како пише загребачки „Јутарњи лист“, позивајући се на званично обелодањене дипломатске депеше из Клинтоновог времена, „Хрватска је врло сусретљива и спремна помоћи у напорима Сједињених Држава да ојачају опозицију у Србији и сруше режим Слободана Милошевића, хвалио је Фрању Туђмана бивши амерички велепосланик у Загребу (и потом у Београду) Вилијем Монтгомери у депешама које је слао колегама у Стејт департменту“.
Део суме од 12 милиона долара које је влада САД директно уложила, како пише „Јутарњи“, „у програме помоћи опорбеним странкама, невладиним организацијама и независним медијима у Србији“ (сам Монтгомери ће, иначе, пре неколико година сугерисати да је укупна сума инвестирана у обарање Милошевића износила око 100 милиона долара) отишао је и Хрватима. Наши западни суседи су обарање Милошевића потпомогли тако што су одашиљач ХРТ-а у Бељу – три телевизијска и пет радијских трансмитера – ставили у функцију пропагандног рата против Милошевићеве Србије, емитујући програме „Гласа Америке“ и Радија „Слободна Европа“ на српском језику, који су могли да се чују и виде до Новог Сада и Београда.

Асад: Москва спасава свет

Док се неки колебају у вези са тим којем ће се царству приклонити, дотле је сиријски председник Башар ал Асад отворено подржао политику Русије о питању Крима и оценио да је Москва тиме допринела поновном успостављању „мултиполарног света“:
„Русија данас игра важну улогу на међународној сцени тако што јасно доприноси креирању нове мапе мултиполарног света“, рекао је Асад након састанка са руском делегацијом која је дошла у посету Дамаску, пренела је сиријска агенција САНА.

Није србомрзац свако ко мрзи Србе

Недавно се појавио списак организације „Наши“ на којем се налази низ појединаца именованих као србомрсци. Не упуштајући се у смисленост, домашаје и ваљаност оваквих подухвата и у то колико су непотребни или недопустиви, ваља истаћи да се у великом броју случајева не ради о појединцима који мрзе Србе. То што неко мрзи или презире српску историју, српске народне јуначке песме, српску традицију, православље и Српску православну цркву, обичаје, крсне славе, народне песме и пословице, небеску Србију, Косово, Косовски бој, Милоша Обилића и Кнеза Лазара, Његоша, Андрића, „Младу Босну“, Николу Теслу као потомка православних свештеника, Владику Николаја, Милоша Црњанског, Добрицу Ћосића, Меморандум САНУ, Карађорђа и Милоша, Пашића и краља Петра и Александра Карађорђевића, војводу Путника, Мишића, Бојовића и Степановића, Гаврила Принципа, Јована Дучића и Милана Ракића, Вука Караџића, партизане и четнике, Александра Поповића или Брану Црнчевића, српске манастире и патријархе… никако не значи да је реч о србомржњи. То је више сведочанство о истанчаности и особености одређеног укуса и демонстрирању извесних изузетних склоности тих појединаца које се тешко могу једноставно и без подробнијег прегледа одредити.
Будући да ниједну од ових склоности, што нам је сасвим поуздано познато, не поседују и не испољавају наши стални сарадници Драгомир Анђелковић и Бранко Радун, они одиста ничим не заслужују да се нађу на списку на почетку поменуте организације. Напротив.

Ако је знање роба, учитељ је трговац

Могућност да се у новој влади Србије на челу Министарства просвете нађе важна Сорошева повереница, Тинде Ковач Церовић, како је то недавно најавио један дневни лист, могла би да и нове смернице у нашем школству. Између осталог и отворена врата за делатност организације ACES ( покровитељ „Ерсте банка“) која пропагира „ЛГБТ агенду“ у Источној Европи, а која је, с прећутном дозволом Министарства просвете и спорта, ушла у 41 основну школу у Србији.
Јован Павловић у тексту „Капитална школа“ показује да је либерални капитализам терминална фаза наше цивилизације, јер технологију и њене захтеве ставља изнад човека и његових потреба. У таквом, антихуманистичком свету, школа, у оваквом свом облику, постаје непотребна. Јер, како каже Павловић: „Капитал `види` само оно што је способан да види – робу, тржиште и профит. Ако је знање роба, учитељ је трговац − ученик муштерија. То је у старту антагонистички однос, а купопродају одликују – интерес и превара.“
Но, питање образовања ускоро би могло бити депласирано. Од система који је, не тако давно, имао 2,3 милиона ученика, по сведочењу демографа Владимира Никитовића, сада се крећемо ка систему у којем ће се можда наћи свега 600 хиљада дечака и девојчица, јер у Србији сваке године умре 35-40 хиљада људи више него што их се роди.

Земан: Косово је чудна наркодржава

Чешки председник Милош Земан оценио је да би стварање оружаних снага Косова било само поновно наоружавање Ослободилачке војске Косова, одговорне за терористичке акције.
„Будући да је ОВК у време рата у Југославији извршила читав низ терористичких акција, плашио бих се самосталне косовске армије која не би била ништа друго него наоружани ОВК“, казао је председник Чешке новинарима који га прате у посети Србији и Словенији.
Чешки председник је нагласио да је саставни део
мировних споразума био и распуштање ОВК.
„А сада би је фактички обновили. Заступам став да је Косово, које низ земаља није признао, благо речено, веома чудна држава. То је држава са јаким утицајем наркомафија“, рекао је Земан новинарима на крају посете Србији.
Чешки председник подсетио је такође и на сумњу да је наводно ОВК трговала људским органима, а да је на те оптужбе које су се појавиле у међународној јавности 2008. године упозорио и Извештај Савета Европе 2010. године.

Шиптар бомбаш самоубица

Блерим Демири из Урошевца учествовао је у недељу 30. марта у једном од самоубилачких напада на ирачку војску, у којима је погинуло 12 војника, преносе приштински медији напомињући да је ово први грађанин са Косова који је извршио овакав напад.
Вест о акцији Блерима Демирија саопштила је организација ИДИШ (Исламска држава Ирак и Шам) чији је Демири наводно био члан, а пренела је телевизија „Кохавизион“ у емисији „Интерактив“.
Демирија муслимански форуми идентификују под надимком „Абу Кхабаб Ал Косово“, преноси „Кохавизион“, али косовски званичници вест још нису потврдили.
Најмање 12 људи погинуло је у недељу у два терористичка напада у Ираку. У нападу на контролну тачку ирачке војске близу Мосула страдало је седморо, док је у експлозији аутомобила бомбе убијено петоро, а рањено најмање седам људи.

Један коментар

  1. „Хрватска је врло сусретљива и спремна помоћи у напорима Сједињених Држава да ојачају опозицију у Србији и сруше режим Слободана Милошевића, хвалио је Фрању Туђмана бивши амерички велепосланик у Загребу (и потом у Београду) Вилијем Монтгомери у депешама које је слао колегама у Стејт департменту“.

    —-
    Паметнима довољно.
    Нама не требају непријатељи довољни су Срби на Србе!

    —-
    У вези Анђелковића и Радуна; раније су писали мало тврђе , националистички, данас пишу “онако” , а ради истине раније су “онако” писали Вукадиновић и Анотнић, па су их дојучеерашње колеге називалесвакоаким именима,прозивали су их да су издајници, жути и да су сорошевци. не улазим у детаље али и једни и други су имали различите фазе у писању, једни некад овако други сда овако…..е сад се неко осмелио да да свој суд, који је субјективан, али исто суто расдили и горепоменути…

    Нема разлога за љутњу, можда се неко разочарао што су горепоменути променили реторику, што сад мало више пишу уопштено, а раније су били директни, или је можда нешто друго у питању!?

    Нису “издајници” ни једни ни други,нису, … ваљда….а да различито мисле и пишу, то је нормално и да некад и погреше, па и то је нормално, ваљда..
    Али истине ради и једни и други су били непотребно(субјективно, погрешно, лично) оштри према лику и делу грешнога Слободана Милошевића( који је србски херој), а благи према свим ДОС-манлијама у почетку(неке су бзоснова глорификовали; Коштуницу, Ђинђића,..), сад су мало и према њима оштрији, мало.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *