Обнова француског патриотизма

Пише Зоран МИЛОШЕВИЋ

Председник Националног фронта Француске Марин ле Пен истиче „да ће избори за Европски парламент пројавити снагу патриотских покрета, као што се то догодило у Аустрији, Шведској, Белгији, Француској и Италији“

Марин ле Пен је у интервјуу порталу rus.ruvr.ru навела да је Европска унија показала некомпетентност и да не може довести до развоја народа Европе. Такође, не може ни да обезбеди елементарну безбедност становницима, као ни заштиту националног идентитета. Зато ветрови историје дувају у једра патриотских покрета који желе да сачувају народни суверенитет. Управо је он данас разрушен, јер је Европска унија лишила народе територијалне, економске, буџетске и законодавне суверености. Зато сматра да треба да заштити слободу и демократију, јер су ове вредности повезане, не иду једна без друге. Ле Пенова истиче „да ће избори за Европски парламент пројавити снагу патриотских покрета, као што се то догодило у Аустрији, Шведској, Белгији, Француској и Италији“.

НЕГАЦИЈА СУВЕРЕНИТЕТА За Ле Пенову је Европска унија аномалија. „Сматрам да је Унија слична Совјетском Савезу, те да ју је немогуће реформисати јер је у свој темељ положила негацију суверенитета различитих нација. Није могуће градити империју лишавањем народа суверености. Европска унија мора да врати сваком народу сувереност у области законодавства како би национални закони били изнад европских директива. Даље, да се народу врати економска слобода са могућношћу успостављања ‚економског патриотизма‘, такође, да се на границама економски заштити. То значи да се мора обновити и територијални суверенитет, тј. апсолутна контрола националних граница. Такође, морају се вратити националне валуте – ослободити новчани систем. Пошто сам уверена да се Унија никада неће сагласити са овим променама, што значи да је није могуће реформисати, онда је једини излаз да она умре, тј. оставити је да пропадне сама од себе.“ Потом, истиче Ле Пенова, „треба формирати велику Европу нација и сарадње, управо онакву какву ја видим и како је то записано у програму моје партије“.

Бројни аналитичари управо у Марин ле Пен виде личност која на најбољи могући начин обнавља француски патриотизам, управо онако како је то урадио Владимир Путин у Русији. Патриотизам је нит која спаја ове политичаре. Зато не чуди њено често присуство у руским медијима, што чак изгледа и мистично. Ова „љубав“ Русије и Марин ле Пен наилази и на завист, па је пољски лист „Жечпосполита“ (24. марта 2014.) са великом дозом злурадости констатовао да је Путин херој Националног фронта Марин ле Пен, као што је и Ле Пенова херој Путинове Русије.

У интервјуу руском листу „Комерсант“, Францускиња је истакла: „Глобализација је убрзала негацију националног идентитета. Људе по сваку цену покушавају да одвоје од корена и да их претворе у потрошаче. Уколико се и ствара идентитет, он није национални већ религијски. У Француској се веома често може чути: нисам Француз, већ муслиман. Глобализација убрзава овај феномен, наравно поред тога и незапосленост, корупцију итд.“ Исти проблеми муче и Русију.

Марин ле Пен сматра да је дошло време да се парола „Пролетери свих земаља, уједините се!“ замени паролом „Националисти свих земаља, уједините се!“ Француска је на прагу демократске мирне револуције конзервативног типа. У оквиру те револуције догодиће се промене не само у унутрашњој него и у спољној политици Француске. У том смислу она мора изаћи из НАТО-а и радикално поправити односе са Русијом. Интересантно је да су и друге француске партије (социјалистичка и неодеголисти) доста тога преузели из програма Марин ле Пен, односно Националног фронта, тако да њене идеје више нису само власништво Националног фронта, а како се ствари одвијају у државама Европске уније, и други наговештавају преузимање тих идеја. То је реалност од које се бриселска бирократија јежи, па неки већ размишљају о напуштању брода који тоне.

Ова француска политичарка се не плаши да говори о најважнијим и најтежим социјалним и националним питањима француског друштва. О чему други причају шапатом, онаговори гласно, јасно и јавно, истиче стручњак за француску политику, Сергеј Федоров, коментаришући успех партије Национални фронт на локалним изборима. То је тајна њеног успеха као лидера Националног фронта, али и саме партије.

Да идеје Марин ле Пен о обнови (француског и сваког другог) патриотизма падају на плодно тло, сведоче и недавно одржани локални избори у Француској. Национални фронт значајно је ојачао позиције после првог круга локалних избора у Француској, док је, истовремено, популарност владе и председника, социјалисте Франсоа Оланда пала на рекордно низак ниво. Национални фронт, како су и предвиђала истраживања јавног мњења, добио је око четвртину свих гласова на протеклим локалним изборима. На тај начин Фронт се представио као трећа партија по снази и подршци у француском бирачком телу са пет одсто гласова (прва су социјалисти, а друга неодеголисти). „То што се догодило задивљује. То је знак да се нада обнавља“, изјавила је после затварања биралишта лидер Националног фронта Марин ле Пен. У Марсељу, другом граду по значају у Француској, где су се социјалисти надали убедљивој подршци, Национални фронт је освојио друго место, а социјалисти треће.

[restrictedarea]

ПОЛИТИЧКИ ЗЕМЉОТРЕС Национални фронт се залаже да се пооштри имиграционо законодавство и онемогући масовније досељавање из сиромашних држава. Критикује Европску унију и НАТО. Однео је на северу Француске убедљиву победу над социјалистима. На пример, у граду Енан-Бомон, рударском центру (експлоатише се угаљ) Фронт је добио више од 50 одсто гласова бирача, тако да ће градоначелник бити из ове партије. Такође, Фронт је највише добио у Авињону, те у још неколико градова где ће се у другом кругу 30. марта решавати ко ће добити градоначелничка места, истиче Марина Балтачева за руски портал vz.ru.

Француски „Монд“ је изборне резултате Националног фронта на локалним изборима оценио као „политички земљотрес“. Већ у првом кругу гласања, који је јуче одржан у Француској уз рекордно ниску излазност, Фронт је од левице „отео“ Енан-Бомон, избио је на чело у десетак других градова, док је на другом месту у Ниму и још неким местима, а пробој је забележио у Марсеју, Мецу, Лилу, Сент-Етјену…

У више од 200 градова у којима ће, због присуства Фронта, бити организована тространачка власт, партија на челу са кћерком евроскептика Жан-Марија ле Пена ће се, засигурно, забављати између два круга гласања, бројећи поене између левице, која нуди „републикански фронт“ и деснице која то одбацује, пише француски дневник „Монд“.

Марин ле Пен истиче да тек очекује успех Националног фронта на следећим изборима за француски парламент и председника државе 2017. године. „Ови локални избори су прва значајнија победа, али осећам свим срцем да ће Марин ле Пен победити на изборима 2017. године“, истиче њен отац, 85-годишњи Жан, који је и основао Национални фронт, иступајући пред истомишљеницима у Тулузу.

ИСПРАВЉЕНЕ ГРЕШКЕ О томе зашто Француска обнавља патриотизам говори и Сергеј Федоров, сарадник Центра за социјалне проблеме Института Европе Руске академије наука.

Све прогнозе говориле су да Национални фронт има велику популарност, јер је Марин ле Пен исправила грешке оца који је кокетирао са антисемитизмом. Она је успела да Фронт постане нормална десничарска партија. На тај начин је ушла у поље неодеголиста, тј. саркозиста из Савеза народног покрета. Тренутно, Ле Пенова се не оријентише само на гласаче деснице, него и на оне из средине, умерене десничаре. Савез народног покрета је изгубио популарност и симпатије бирача и они се окрећу Фронту који има нове, патриотске идеје, а да притом није повезан ни са каквим аферама владајућих социјалиста.

Фронт се представио као трећа партија по популарности у Француској, као способан да реформише социјалистичку и неодеголистичку досадашњу политику, што му је и обезбедило подршку око 25 одсто бирача.

Посебно је интересантно да Марин ле Пен предвиђа крах Европске уније, јер пут којим она иде је пут пропасти, а нема алтернативе. Народ више не верује у Унију, а о томе говори и мала излазност на бирачка места. На парламентарне изборе Европске уније једва изађе 30 одсто гласача, што сведочи да је сама идеја Уније девалвирана, чега се многи у Бриселу плаше, али и у Француској. Број евроскептика и европесимиста расте, док број еврооптимиста константно пада.

Ле Пенова подржава Русију и сматра да је за Француску решење у обнови традиционалне привилеговане политике између две државе, како је то било за време Де Гола. Изузетно је важно што је Ле Пенова имала политичке храбрости да присуствује недавно одржаном референдуму на Криму, те да призна изјашњавање становника Крима као демократско и слободно. „Како видим, резултати референдума не изазивају никакву сумњу. То је било очекивано.“ Поред тога, Ле Пенова је истакла да Европска унија мора да се одреди. Уколико жели да сачува јединствену Украјину, онда је Виктор Јанукович председник и морају се организовати нови избори. Ако не жели то, онда нема ни Устава, ни Уставног суда, а актуелна влада је револуционарна и онда ју је могуће негирати. Крим може да изађе из Украјине, јер је Украјина укинула саму себе.

Шта (још) хоће Марин ле Пен?

„У случају да будем изабрана за председника Француске, Француска ће изаћи из НАТО-а“, истакла је Марин ле Пен у интервјуу руском порталу dnny.ru 20. октобра 2011. године. „Од почетка сам била против уласка Француске у НАТО. Европске државе су обавезне да сарађују у области безбедности и не видим зашто ту не би учешће узела Русија.“

После тога Марин ле Пен је скренула пажњу на себе захтевом упућеним председнику Оланду да организује референдум у Француској о изласку из Европске уније у јануару 2014. године. „И званично сам затражила од председника Оланда да распише референдум о изласку Француске из Европске уније у јануару 2014. године. Уколико председник то одбије, онда ће Национални фронт скорашње изборе за Европски парламент претворити у такав референдум“, наводи портал ronsslav.com.

Трећи захтев Ле Пенове је да се распусти Европска унија. Наиме, портал L’avenir.fr преноси изјаву лидера Националног фронта из јануара 2014. године „да је потребно учинити све да се уништи Европска унија“. Европска унија се не може поправити реформама. Она мора пропасти да би се после тога изградила Европа слободних нација.

 „ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ЗАУСТАВИТИ …?“

На локалним изборима у Француској владајућа Социјалистичка партија је добила 40,6 одсто гласова бирача, опозициони десничарски Савез за народни покрет добио је 45,9 одсто, а Национални фронт, такође опозициони, добио је 6,8 одсто гласова. Независни кандидати су добили 6,6 одсто гласова, наводи „Дојче веле“. Иако је Национални фронт добио најмање гласова, он је морални победник с обзиром на медијски бојкот, као и на црну пропаганду противника из редова владајуће Социјалистичке партије.

Локални избори у Француској донели су крах владајућим социјалистима и успон Националног фронта Марин ле Пен. Тим поводом Радио „Франс интернационал“ у веома драматичном тону преноси догађаје везане за изборе и пита се да ли је могуће зауставити Марин ле Пен, за коју тврди да је велика опасност по Француску и Европску унију. Суштина је да локални избори нису толико важни као републички, али поред битке за поједине велике градове (дају моћ партијама и појединцима) локални избори су и тест популарности партија. Владајући социјалисти су управо по овом критеријуму доживели дебакл, који је добио и конкретну дијагнозу: бити на власти не оснажује „здравље“ партије, те је власт добила од народа поруку: „Незадовољни смо партијама на власти и добили сте само 38 одсто гласова, при рекордно слабој излазности“.

Марин ле Пен је у понедељак 30. Марта, славећи резултате локалних избора, својим бирачима обећала да ће, где год је победио Национални фронт, смањити локалне порезе, а „што се тиче странаца, оставићемо их на миру, јер тај проблем не спада у локалне већ у републичке надлежности“.

Владајуће партије су забринуте продором деснице и већ су наручиле анализе о томе како да их онемогуће да освоје републичку власт. Премијер Француске Жан-Марк Еро је позвао бираче на мобилизацију, и да поставе живи зид на путу Националног фронта. „Но пасаран“. Други министри из Социјалистичке партије најављују да неће сарађивати са новоизабраном влашћу из редова Националног фронта.

ОСТАВКА ВЛАДЕ ФРАНЦУСКЕ

Влада Француске дала је оставку на челу са премијером Жан-Марком Ероом, објавила је 31. Марта њена прес служба. Одлука о оставци донета је после пораза левих на локалним изборима. Како преноси агенција „Франс прес“, председник је скоро цео дан водио „тешке“ преговоре у Јелисејској палати. Коалициони партнер Социјалистичке партије, партија „Европа, екологија, зелени“, изнела је свој услов за учешће у обновљеној влади, а то је да председник не објави најављени „Пакт одговорности“ о снижавању пореза бизнисменима ради отварања нових радних места.

[/restrictedarea]

2 коментара

 1. Negacija nacionalnog identiteta nije samo srpski specijalitet.Reci koje slede su reci jednog francuskog generala
  u penziji koji, svestan opasnosti i bez potrebe udvaranja biracima,predlaze mogucu terapiju.(skracena verzija)
  “-Otvoriti oci i shvatiti da nam je objavljen rat.
  -Znati da neprijatelj, medju nama, ima brojne simpatizere i saucesnike.
  -Prestati sa odstupanjem pred sve vecim zahtevima,ciji je cilj slabljenje NASE tradicije i kulture i jacanje NJIHOVE.
  -Reagovati gde god se pojavi cir i gasiti zariste.
  -Kazniti one koji pozivaju na razdor i mrznju; neutralisati bukace i reketase;zatvoriti one koji pozivaju na “sveti rat”.
  -Ukinuti subvencije anti-nacionalnim udruzenjima koja od toga zive; pregledati(ocistiti) udzbenike istorije;
  mollbe za oprostaj i izvinjenja baciti u koprive, transparentnost prepustiti staklorescima.
  -I, ne recite da je ovo rasizam,fasizam…ovde se radi o legitimnom pravu,u okvirima zakona,na odbranu i otpor.
  -Verujem da bez naglog budjenja, ova lepa zemlja rizikuje da, u mukama, nestane i ustupi mesto drugoj koju neki,
  ne bas tako beznacajni,zeljno prizivaju.Razmislite,ne budite slepi,gluvi,nemi.”

 2. General Antoine-Roch Albaladéjo i njegova razmisljanja od 18/07/2013(izvor:unionrepublicaine.fr)
  su pali na,visesatnoj, (5h30) proveri! Aferim!Od sada samo: Kad god nadjes zgodan povod,Vucica pohvali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *