Николић данас Вучићу даjе мандат

Председник Србиjе Tомислав Николић обавиће данас, у 14 сати, консултациjе са представницима изборне листе “Aлександар Вучић – будућност у коjу веруjемо”, поводом формирања Владе Србиjе и, како се очекуjе, председнику СНС Aлександру Вучићу поверити мандат за формирање владе.

Изборну листу “Aлександар Вучић – Будућност у коjу веруjемо”, коjа има 158 од 250 посланика, чине Српска напредна странка, Социjалдемократска партиjа Србиjе, Нова Србиjа, Српски покрет обнове и Покрет социjалиста.

Николић jе 17. априла обавио консултациjе са представницима коалициjе окупљене око Социjалистичке партиjе Србиjе, Демократском странком, представницима листе окупљене око Нове демократске странке, Савезом воjвођанских Mађара, Странком демократске акциjе Санџака и Партиjом за демократско деловање.

Будући мандатар за састав владе, лидер СНС Aлександар Вучић изjавио jе 15. априла на седници Главног одбора странке да ће с комплетним саставом владе изаћи пред Главни одбор 25. априла, након чега би влада требало да буде формирана 27. априла.

Oн jе рекао да ће влада бити мала, модерна и ефикасна и да ће имати 17 чланова.

Вучић jе рекао да jе социjалистима понудио да уђу у владу у складу са своjом снагом, имаjући у виду, како jе навео, потребу СНС да “прави Србиjу уjедињења, а не подела”, и показуjе да jе другачиjи од осталих партиjа.

Председништво СПС прихватило jе предлог СНС и њеног председника о учешћу у новоj Влади Србиjе оцењуjући да jе “то у наjбољем интересу Србиjе”.

СНС и СВM требало би сутра и званично да ставе параф на договор о заjедничком учешћу у будућоj влади, пишу “Вечерње новости”.

У коалиционом споразуму коjи ће потписати СНС и СВM, између осталог, наћи ће се и део у коjем се будући партнери обавезуjу да ће у фокусу њихове политике посебно бити пољопривредна, социjална питања и привреда, као и специфична мањинска питања.
“Mи инсистирамо да у тексту споразума буде и обавеза да до 6. jуна буде донет нови статут покраjине, а до краjа године и Закон о финансирању”, каже за “Новости” члан Председништва СВM Балинт Пастор.

Oн обjашњава да ће СВM добити државне секретаре у ресорима привреде, пољопривреде, инфраструктуре, социjалних питања и здравства, као и заменике у два скупштинска одбора – за EУ и пољопривреду.

Председник ДС Драган Ђилас рекао jе на састанку са Николићем да та странка не може да учествуjе у будућоj влади, али и да од Српске напредне странке ниjе ни добила позив за разговоре на ту тему.

Лидер НДС Борис Tадић изjавио jе после састанка са председником Србиjе да неће ући у владу у коjоj jе СПС, а његови коалициjони партнери из ЛСВ Ненад Чанак и З ЗС Душан Петровић одбацили спекулациjе медиjа да самостално разговараjу са напредњацима.

На консултациjама код председника су прошлог четвртка били и лидер СДA Санџака Сулеjман Угљанин, коjи jе рекао да очекуjе позив на разговоре о влади од будућег мандатара, али да та странка неће по сваку цену улазити у владу, већ да ће услов бити веће укључивање Бошњака.

Председник партиjе за демократско деловање Риза Халими jе, после разговора са Николићем, саопштио да та странка не претендуjе да директно учествуjе у влади, али да jе заинтересована да заjедно са будућом власти ради на решавању животних и економских проблема у Прешеву, Буjановцу и Mедвеђи.

Народни посланици Скупштине Србиjе положили су 16. априла заклетву, пошто им jе претходно потврђен jе мандат, чиме jе српски парламент конституисан.

Избор председника, потпредседника и осталих скупштинских тела треба да буде обављен у наставку седнице коjи jе заказана за сутра.

Један коментар

  1. Са њима и преосталим делегатима Скупштине немам ништа заједничко. Жалим што ће многе последице њиховог рада у скупштини да ме погоде. Они нису моји, они су своји и оних који су за њих гласали.
    Убедљива анализа може показати да као ја може реаговати већина у Србији. Ако јој је стало.
    Али не кривим садашње режимлије већ такозвану опозицију. Они су још гори. Једнако тако рђави су и грађани који су апстиненцијом пропустили прилику да покажу режиму где спада.
    Сем улице као тренутне алтернативе шта остаје?
    Али да овако неће моћи још дуго то је сваком јасно зар не?
    Свако скупштинско заседање је дан када се догађа ништа. Када се доноси ништа. Када делегати који говоре глупости раде ништа.
    Наредни сазив мора да се посебно бави отклањањем последица ових ништарија. Али то су непоштени и досадни људи а само полиграф анализе њихових одговара а то су пословични лажови могу да нас заинтересују.
    Прогнозирам брзо буђење и неочекивана догађања. У Србији. Математика односно вероватноћа и статистика све чешће алармирају и поручују:
    Српска “Жвака за лудака” мора да се пљуне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *