На помолу коначан договор о закону о раду

Љубисав Орбовић каже за РТС да је Радна група за измене Закона о раду близу договора о кључним тачкама, које су до сада биле предмет спора. Измене закона би, очекује Орбовић, могле да буду усвојене у року од два месеца.

Гостујући у Дневнику РТС-а, председник Самосталних синдиката Србије објаснио је да је реч о пет кључних тачака – исплата отпремнина, бодовање минулог рада, колективно преговарање, минимална зарада и разлози за отпуштање. Орбовић очекује да већ следеће недеље комисија која је задужена за израду новог закона о раду саопшти конкретне предлоге за поменутих пет тачака. 

Председник Самосталних синдиката процењује да би нови закон могао да буде усвoјен у року од два месеца. Међутим, Орбовић остаје при ставу да се измене закона усвајају да би се омогућило лакше отпуштање а не лакше запошљавање, како то тумаче представници власти и послодаваца. “Говори се о лакшем отпуштању радника, а као последица лакшег отпуштања сматра се да ће бити и лакшег пријема радне снаге”, поновио је Орбовић.  Орбовић сматра и да додатно опорезивање плата државних функционера, које је најавио будући премијер Александар Вучић, неће донети жељени ефекат.

“Најбоље решење би било да се чланство у управним одборима у једном временском периоду не плаћа. То би била много већа уштеда, према нашим прорачунима око 60 милиона евра годишње”, рекао је Орбовић.

Према његовој оцени, у случају смањења плата у јавном сектору било би поштено да политичари плате највише, али треба видети ко су функционери који би били опорезовани и да ли ће порез плаћати и локални званичници.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *