Луганск, активисти запосели владину зграду

Проруски активисти запосели владину зграду у Луганску. Ослобођено пет од седам отетих учесника протеста за јединствену Украјину. Градоначелник Харкова на лечењу у Израелу. Сергеј Шојгу и Чак Хејгел разговарали о украјинској кризи.

Петорица отетих проукрајинских демонстраната у Доњецку су ослобођена, рекао је бивши министар унутрашњих послова Украјине и председнички саветник Јуриј Луценко. Додао је да су таоци ослобођени ноћас из канцеларија Партије региона, пренела је украјинска агенција Укринформ.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Доњецка Игор Дјомин је, такође, потврдио ту информацију.

“Разговарали смо до два ујутро и они су пуштени”, рекао је Дјомин.

После демонстрација за јединствену Украјину у Доњецку, организатори тог протеста рекли су да су проруски активисти отели седморицу њихових демонстраната, пренела је агенција Укринформ.

“После напада на мирољубиве демонстранте, 25 људи је повређено, од којих је петоро смештено у болницу. Сепаратисти су седморо људи узели за таоце”, саопштили су претходно организатори протеста “Донбас је Украјина”.

У сукобу проруских активиста и учесника акције за јединствену Украјину у Доњецку поврђено је најмање 14 особа, јавиле су украјинске и руске агенције.

Међу повређенима је и новинар украјинског листа Недељно огледало Јевгениј Шибалов, наводи Укринформ.

Луганск, демонстранти упали у зграду владе

У међувремену, више од 3.000 проруских демонстраната упало је у регионалну административну зграду у граду Луганску на истоку Украјине, јавља АФП.

Група од око 20 младих металним шипкама разбила је прозоре како би ушла у зграду коју није обезбеђивала полиција.

Демонстранти су скинули са зграде украјинску заставу и заменили је руском, а затим отворили врата зграде како би пустили гомилу која је стајала испред.

На видео снимцима приказани су мушкарци, неки у зеленим камуфлажним униформама како носе штитове и шефају фоајеом зграде.

Раније данас, градоначелник Харкова Генадиј Кернес, који је јуче тешко повређен пошто га је непознати нападач ранио из ватреног оружја, превезен је током ноћи у Израел на даље лечење.

“Израелски лекари су синоћ дошли у Харков и похвалили рад наших доктора, али ипак су препоручили да градоначелник буде пребачен на лечење у Израел. Они су закључили да је транспорт пацијента могућ, па је авион са њима полетео са аеродрома у Харкову јутрос око 3.20”, рекао је портпарол градског већа Харкова Јуриј Сидоренко за Интерфакс, преноси Глас Русије.

Самопроглашени градоначелник Славјанска Вјачеслав Пономарјов рекао је да ће са Западом разговарати о ослобађању отетих војних посматрача само ако ЕУ укине санкције против лидера сепаратиста.

Пономарјов је рекао да увођење забране виза и замрзавање имовине Денису Пушилину, лидеру самопроглашене Народне Републике Доњецк, и Андреју Пургину, још једном лидеру у источној Украјини, “није погодно за дијалог”, пренела је агенција Ројтерс.

“Наставићемо дијалог о статусу затвореника само када Европска унија одбаци те санкције”, рекао је Пономарјов, који је додао да ће бити блокиран приступ свим представницима ЕУ ако се санкције лидерима сепаратиста не укину.

Кијев је саопштио да има план за ослобађање представника војне мисије ОЕБС-а које су заробили терористи у Славјанску.

“Ми смо смислили јасан план за ослобађање талаца”, рекао је заменик министра спољних послова Украјине Данило Лубкивски, а пренела украјинска агенција Укринформ.

Истакао да је план урађен у контактима са представницима мисије ОЕБС у Кијеву.

Лубкивски није хтео да саопшти ста предвиђа план и додао само да он “укључује бројне неопходне мере”.

У исто време, Брисел је објавио листу нових 15 особа против којих су уведене санкције због њиховог угрожавања територијалног интегритета, суверенитета и независности Украјине.

На листи се, између осталих, налази и начелник Генералштаба руске војске, генерал Валериј Герасимов, генерал-потпуковник Игор Сергун, идентификован као шеф ГРУ, руске војне обавештајне агенције.

На листи су такође заменик руског премијера Дмитриј Козак и лидери проруских сепаратиста на Криму и у источноукрајинским градовима Луганск и Доњецк.

Криза у Украјини била је тема једносатног телефонског разговора руског министра одбране Сергеја Шојгуа и његовог америчког колеге Чака Хејгела, саопштила је прес-служба руског министарства одбране.

Шојгу је у јучерашњем разговору изразио забринутост због досад невиђеног повећања војне активности САД и НАТО-а близу граница Руске Федерације и позвао Хејгела да помогне да се “смањи реторика” око украјинске кризе, пренеле су агенције.

Истовремено, руски министар је одбацио као неосноване тврдње о присуству руских група за саботажу и извиђање у Украјини, где наводно дестабилизују ситуацију у југоисточним регионима те земље.

Према тврдњама Хејгеловог секретара за штампу Џона Кирбија, Хејгел је добио уверавања од свог руског колеге да Русија неће напасти Украјину, преноси АП.

Хејгел је, како истиче Криби, такође од Шојгуа затражио да Русија помогне да се ослободе седморица заробљених војних посматрача у Славјанску и заложио се да Русија оконча свој, како је рекао, “дестабилишући утицај унутар Украјине”.

Како преноси Итартас, Шојгу је такође упозорио да су под изговором борбе против тероризма кијевске власти распоредиле око 80 тенкова, 130 оклопних транспортера и борбених возила и барем 60 артиљеријских система и минобацача на југоистоку Украјине, додавши да су редовно ангажовани хеликоптери.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *