Људи, послови и дани

Упропашћена европска идеја

Више од половине Европљана сматра да им се стандард погоршао кривицом Брисела. Италијани су, како наводи Ђанпаоло Роси за „Ил Ђорнале“, више од свих нација поздравили улазак у Европску унију, а сада се због тога кају и преобраћају се у радикалне евроскептике.
Због уласка у Европску унију кају се и Французи, Шпанци, Белгијанци, Швеђани. Чак и у богатој Немачкој, која је имала највише користи од увођења јединствене валуте – евра, евроскептицизам расте. Најугледнији светски аналитички центар у свету „Ипсос Мори“, у сарадњи са европским владама, спровео је истраживање у Европској унији међу становницима држава чланица Уније. „Резултати представљају бомбу успореног дејства“ због неспособности бриселске бирократије да схвати шта се догађа, да се институције Европске уније већ увелико доживљавају као непријатељске.
Шта кажу бројке? Око 68 одсто Европљана сматра да се Европска унија развија у погрешном правцу (највише Италијани са 77 одсто, затим Французи и Шпанци са 76 одсто). Евроскептицизам се проширио чак и у државама које су се недавно придружиле овом глобалистичком пројекту, посебно у Пољској и Мађарској. У Немачкој је чак 61 одсто грађана незадовољно Унијом. Истраживање је показало да грађани Уније желе мање централизације (50 одсто) а у просеку 20 одсто становника Уније жели да њихова држава изађе из евроинтеграционих процеса. Најнезадовољнији су Енглези и Швеђани, јер је улазак ових држава у Унију донео негативне резултате тамошњим економијама (59 одсто) финансијама (65 одсто) порезима (68 одсто) пољопривреди (60 одсто) праву (59 одсто) а довео је и до неконтролисаног прилива миграната (59 одсто).
„Нажалост“, наводи Ђанпаоло Роси, „господа из Брисела су неспособна да схвате реалност, а посебно чињеницу да су уништили једну племениту идеју и да народ тежи да скине наметнуте окове елитних друштава и олигархије, који су заговарали овакву глобализацију какву видимо данас у Европској унији“.

Нове црне ЦИА локације

Централна обавештајна агенција (ЦИА) обмањивала је америчку владу и јавност годинама прикривањем детаља у вези са бруталним програмом испитивања затвореника, пише лист „Вашингтон пост“. Амерички званичници који су видели извештај Обавештајног комитета Сената о програму испитивања наводе нове информације о мрежи тајних притворских јединица, познатих као „црне локације“, пише лист. Вашингтонски дневник наводи да су те технике укључивале и потапање главе осумњиченог у ледену воду и ударање главе затвореника о зид. Извештај од преко 6.000 страна односи се на активности ЦИА у време мандата бившег америчког председника Џорџа Буша. У извештају се помињу до сада непознати случајеви мучења, укључујући наводно константно потапање осумњичених у танкове пуне ледене воде у Авганистану. Ово је метода слична симулацији утапања, али никада се није појавила на листи одобрених техника Министарства правде.

Хандке:  Нико не зна зашто је Обама добио Нобела

Овогодишња додела престижне међународне Ибзенове награде, коју норвешка влада додељује личностима и институцијама које су дале значајан допринос развоју позоришне уметности, протекла је у знаку „осећаја кривице“ добитника. Наиме, аустријски писац Петер Хандке је, као лауреvvvат, рекао да осећа кривицу и да не зна да ли заслужује ову награду јер није првенствено драмски писац, али је навео и да је амерички председник добио Нобелову награду за мир а да нико није знао зашто. Жири је навео да, ако је Ибзен модел драмског писца буржоаске епохе, која још није завршена, онда је Петер Хандке без сумње најеминентнији позоришни епски песник.

Један коментар

  1. A po smesnom i porucenom “istrazivanju” Galupa, 55 procenata Srba je za ulazak u EU. Cisto sumnjam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *