Излог књиге

Никита Станеску – Једино мој живот
Филип Вишњић, Београд 2013.

Једино мој живот, умрети за мене једном избор је из стваралаштва једног од највећих румунских песника Никите Станескуа. Књига је богато илустрована сликама Оље Ивањицки, Мирче Думитрескуа, Радислава Тркуље, Коље Милуновића и документована ексклузивним фотографијама из уметниковог живота. Ово издање опремљено је бројним напоменама преводиоца Адама Пуслојића, есејима и критикама угледних српских и румунских писаца и академика, хронологијом и упоредним приказима.

Арно Гујон – Сви моји путеви воде ка Србији
Службени гласник, 2014.

Документарна проза младог француског аутора узбудљива је исповест и вредно сведочанство о драми српског народа на Косову и Метохији. Не претпостављајући да ће један искривљен извештај у француским медијима о дешавањима у Србији 1999. представљати прекретницу у његовом животу, Арно описује како се родила решеност да у време великих страдања буде на страни невиних људи. Следе године у којима Гујон, доносећи хуманитарну помоћ српским енклавама на Косову, упознаје патњу невиних људи чија је, закључује у књизи, једина кривица та што припадају народу који је крајем 20. века прокажен од стране западних медија. Сви моји путеви воде ка Србији, морални је став аутора и дирљив исказ вере у хумане вредности.

Тони Морисон – Соломонова песма
Лагуна, Београд 2013.

Најпознатији роман америчке нобеловке Тони Морисон, Соломонова песма, објављен 1977, спада и међу њена најрадије читана дела. Иако не одступа од теме отуђења и потраге за коренима, жудње за слободом и правима, Тони Морисон се верно враћа теми која је доминантна у свим њеним романима: потрази за љубављу и идентитетом. Пратећи Млекаџијино путовање од индустријског града до места из којег потиче његова породица, ауторка нас упознаје са плејадом трагалаца и пророка, лажова и убица, са ликовима који настањују црни свет Америке и разоткрива њихову интимну историју.

Мирослав Антић – Тако замишљам небо
Лагуна, Београд 2013.

Збирка стихова настала у позном стваралаштву песника први пут је после 25 година објављена у интегралном облику, као самостална књига. Тако замишљам небо је поетска визија постојања Мике Антића.
Аутор легендарног Плавог чуперка, Гаравог сокака, Концерта за 1001 бубањ и десетина антологијских песама, овом збирком, уз Хороскоп, исписује своје песничко завештање. Као поетска визија постојања, збирка окупља неке од култних песама међу којима је и „Бесмртна песма“ чији сентенциозни фрагменти представљају песникове најцитираније стихове. Ово издање садржи стихове исписане ауторовом руком у тренутку настанка, оригиналне цртеже и веома изражајне фотографије – укомпоноване у аутентичну поетску и визуелну целину која пружа непоновљиво искуство открића Антићевог света.

Тимур Вермес – Опет Он
Лагуна, Београд 2014.

Ова јетка сатира представља Хитлера као човека од крви и меса, који на свој начин схвата и анализира окружење у којем се затекао, муњевито и оштро уочавајући људске слабости. Шездесет и шест година после своје наводне смрти,овај јединствен историјски лик затекао се у садашњем добу, и мимо сваког очекивања, започиње каријеру на телевизији. Нема рата, ни партије, ни Еве, а земља у којој се пробудио цинична је и лакома на успех. Читалац ће се смејати његовим догодовштинама. Да ли је то примерено?
Аутор описује Србију онако како је види странац који је сопствену судбину повезао са судбином Срба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *