Хрватско својатање Николе Тесле

Пише Василије Ђ. Крестић

Да би доказали да је Тесла био Хрват, а не Србин српске православне вере, хрватски чланкописци безочно фалсификују историјске чињенице, позивају се на хрватско државно право и на из њега проистичуће закључке

У најновијим расправама одржаним у Хрватском сабору поводом вандалског рушења споменика Николи Тесли, које се догодило 1992. године, и намере да се он извуче из складишта Ликовне академије, обнови и поновно постави, није могло да буде заобиђено ни питање националне припадности тог великог научника. То питање посебно је заталасало хрватску и српску јавност поводом обележавања 150-годишњице рођења Николе Тесле. Тада су о томе објављени многи текстови с нетачним а понекад и злонамерним тумачењима па и фалсификатима. Нетачности су настајале због недовољног познавања историје и државноправног устројства Војне крајине, Хрватске, Аустрије и Угарске, као и територијалног устројства Српске православне цркве оног времена кад је рођен Никола Тесла. Историјски фалсификати у хрватској штампи пласирани су с намером да се докаже да Тесла није био Србин нити припадник Српске православне цркве и вере, већ Хрват.

ЧИЊЕНИЦЕ И ФАЛСИФИКАТИ Што се тиче места и краја у којем је рођен Тесла, чињенице су следеће: рођен је 1856. у Смиљану, у Лици, који су били у саставу Војне крајине. Крајина, или Граница, у управном смислу тада није припадала ни Хрватској, ни Угарској, ни Аустрији, већ је чинила посебну област која се налазила под непосредном влашћу цара и врховних војних власти у Бечу. Међутим, у формално-правном смислу Крајина је припадала Хрватској. Та и таква припадност њој је од стране средишњих власти у Бечу формално признавана а у пракси је остварена тек у време Револуције 1848. и после слома апсолутизма Александра Баха 1861, кад је Крајина са својим посланицима била заступљена у Хрватском сабору.

Кад је Војна крајина после Аустроугарске нагодбе 1867. била развојачена, тек 1881. ушла је у састав Хрватске и стављена је под управу бана и Хрватског сабора. Тек од тог времена бивши крајишници (граничари) у које је по територијалној припадности спадао и Тесла, постали су грађани Хрватске.

Да би доказали да је Тесла био Хрват, а не Србин српске православне вере, хрватски чланкописци безочно фалсификују историјске чињенице, позивају се на хрватско државно право и на из њега проистичуће закључке.

Као један од очигледнијих примера фалсификата може да послужи текст повјесничара Горана Јуришића, који је објавио у „Хрватском слову“ (16. XII 2005). Поричући Тесли припадност Српској православној цркви и вери, он је, без стида, обмануо читаоце написавши да су Смиљан и део Лике у којем се налази Смиљан, у време Теслиног рођења „екуменски били зависни“ од цркве у Буковини.

Ако би било тако, онда Никола Тесла, па и његов отац Милутин, који је био српско-православни свештеник, не би имали баш никаквих додира са Српском православном црквом и српском Карловачком митрополијом. Међутим, Јуришић је саопштио податак који не одговара историјској истини.

ПРЕВЕРАВАЊЕ И ХРВАТСКО ДРЖАВНО ПРАВО Смиљан и Лика стотинама година раније, као и у време Теслиног рођења, и много година касније, били су у саставу Српске православне митрополије чије седиште се налазило у Сремским Карловцима. Они су се налазили у Горњокарловачкој епархији чији владика је, у време кад се Тесла родио, био Сергије Каћански. Горњокарловачка епархија, позната још и као Плашчанска, никад није била у „екуменској зависности“ од цркве у Буковини. У таквој зависности једно време налазила се Далматинска епархија, што са Теслом нема баш никакве везе.

[restrictedarea]

Теслин отац Милутин, као администратор Парохије смиљанске, поред Смиљана имао је под својом управом још три парохијална села и то Бужим, Ведропоље и Дивосело. Сва та села налазила су се у Личком протопрезвитеријату. Отац Милутин био је образован и веома писмен свештеник. Његове дописе из педесетих година XIX века налазимо у новосадском листу „Српски дневник“, чији власник и уредник је био Данило Медаковић. Поред српског, одлично је говорио и течно писао немачки. Као српски православни свештеник залагао се за поправљање нимало завидног социјалног и материјалног положаја српског свештенства у Војној крајини.

Посебну пажњу свештеник Милутин обраћао је школовању српске деце и питању преверавања његових православних парохијана у верски измешаним насељима. Вишим српско-православним црквеним властима указивао је на узроке преверавања тражећи да се они уклоне а преверавање заустави. Одан свом српском народу и својој Српској православној цркви и вери, отац Милутин Тесла је римокатоличко становништво хрватске народности Војне крајине у својим дописима редовно називао римцима, тј, припадницима римске, односно римокатоличке вере. Од таквог оца, Србина и српског православног пароха, син Никола није могао бити римац и Хрват, како тврде Хрвати, већ само православни Србин.

Проглашавање Николе Тесле за Хрвата у најнепосреднијој је вези с хрватским државним правом и постулатима тог права. У намери да од вишенационалне Хрватске створе етнички чисту и што већу државу, хрватски политичари друге половине девeтнаестог и почетка двадесетог века, попут мађарских политичара тог времена у Мађарској, изједначавали су земљу (државну територију) с народом. Ако је земља (држава) била хрватска, онда је и народ који ту земљу насељава, без обзира на његову етничку припадност, у политичком или, како бисмо данас рекли, конститутивном смислу био народ хрватски.

Овај принцип „чија земља онога и нација“ преиначен је у гесло европског феудално-сталешког друштва када је владало правило „чија земља онога и вера“. Смисао и циљ оживљавања преживелих сталешких постулата у грађанском периоду после Револуције 1848/1849. године до наших дана јесте да се по сваку цену, милом и силом, изврши хрватизација нехрватског живља у Хрватској.

С том намером српска нација и српско име у свим његовим појавним облицима у Хрватској систематски су поништавани, брисани, деструисани и забрањивани. Сви Срби у Хрватској су се тој национално искључивој, шовинистичкој политици морали приклонити или јој се уклонити. У сваком случају, Срба у Хрватској није могло нити смело бити. Из тих разлога Никола Тесла није и не може, по хрватском схватању, које је утемељено на хрватском државном праву, бити Србин, већ Хрват и то не српске православне, већ само православне вере.

УКОРЕЊЕНО РЕАКЦИОНАРНО Чињеница да у Хрватској и данас, у двадесет и првом веку, кад је реч о националној припадности, владају принципи феудалног друштва, доказ је да је та средина далеко од сваке демократије, да је она не само конзервативна већ и дубоко реакционарна. Државно право као основ политичке делатности у Хрватској, којег су се чврсто држале и Павелићеве усташе, на велика врата у наше време увео је Фрањо Туђман и његов ХДЗ.

Својатање и хрватизовање Николе Тесле и расправе вођене о њему у Хрватском сабору само су један од многих доказа да у хрватском друштву још увек има оних који нису спремни да се одрекну политике засноване на хрватском државном праву, која је у два наврата, 1941−1945 и 1991−1995, уродила трагичним последицама. Тих чињеница српски политичари и српски народ морају бити свесни. Пред њима не би смели да затварају очи, јер ако то буду чинили, могу поново постати жртве своје неодговорне политике.

[/restrictedarea] займ онлайн на карту без отказа честное слова займwebbankir погасить займэкспресс займ киров

17 коментара

 1. I tvoj naslov pišče članka doprinosi hrvatizaciji Tesle. Nisi trebao na prvo mjesto staviti Hrvat, a na drugo Srbin:

  Да би доказали да је Тесла био Хрват, а не Србин српске православне вере,

  Trebao si naslov napisati kao “Da bi dokazali da Tesla nije bio Srbine, nego Hrvat itd itd.

 2. tesla nije bio ni srbin nihrvat vec amerikanac i gradjanin sveta. koga jos zanima npr koje je nacije isak njutn vec sta je bio. takav je slucaj si sa teslom koji je nadnacionalna velicina,a narocito mu na cast ne bi bilo ovo primitivno prebrojavanje krvnih zrnaca

 3. Pa Hrvati prisvajaju i Rudjera Boskovica, Ivana Gundulica i da ne nabrajam, jer je spisak dugacak a SANU cuti i naravno za to prima plate. U svim bivsim jugoslovenskim republikama, a sada novokomponovnim drzavam, u toku je grabez srpsk istorije i znacajnh licnosti. Eto u Makedoniji je komcna situacija, ajd sto svojataju sve sto im padne na pamet, vec zaboravljaju da su bili…STARA SRBIJA….a to valjd nesto govori i o poreklu veceg dela stnovnistva. Tuga je gledati nase entalno akademike i navodne naucne radnike kako jedino vode brigu o titulama, privilegjama i novcu koji za to pristize.Ne mare ni za jedno nacionalno pitanje. Bruka i skandal!

 4. На сцени је испитивање терена, колико тко зна о прошлости и садашњости, како би поједини моћници, помоћу својих послушника, приписали себи ТУЂА ЗНАЊА И ТУЂЕ ИДЕЈЕ и што треба још да ураде, да би туђа знања била њихова?
  Власт имају, титуле и моћ имају, само је у питању што се треба сакрити а што фалсификовати, да би појединци са туђим знањем постали и генији?

  • Dok je Rusa nece biti ni falsifikovanja istorije. Cak i neke zapadne zemlje (koje danas vode fasisticku politiku npr. Engleska, Francuska) nece dozvoliti reviziju istorije. Zna se ko bi volio da promijeni imidz, istoriju i pobije svjedoke, Njemacka, Austrija, Hrvatska, i ostali “nasi” izdajnici i nosioci fasistickih ideja.

 5. Србин Никола Тесла је рођен, од оца Србина и мајке Српкиње, у држави Аустро-Угарској. Хрватске тада није било; ни кад је рођен, никад је проходао и заувек отишао.

 6. После мојих данашњих истинитих изјава у коментарима, поручено ми је да “ПРОДУЖИМ ЖИВОТ”!

  У средствима јавног информисања, пласирају се ужасне увреде и лажи, упућене појединцима а ако се усудите да те лажи и увреде демантујете изнешењем истине, прети вам се животом и титулом издајника!

  Покушали смо спашавати у Србији, све што се спасити може, извући Србију из изолације и санкција, подићи привреду и економију на ноге, увести ВЛАДАВИНУ ЗАКОНА – ПРАВА, међутим у власти наше државе још увек многе полуге власти држе људи, који не желе да поштују највиши правни акт наше државе-Устав, као ни законе који су на снази.

  Грађани Србије, као и Српски народ, треба добро да размисле о свему што сам написала, као и да ли ће и даље дозволити да се преко средстава јавног информисања шаљу смртне поруке, као и да ли ће прихватити идеологију коју појединци и њихове странке, партије и групе, желе протурити у Србији, са намером да изазову како раздор, тако и међусобне прогоне све до братоубилачког истребљивања међу српским народом а не његово помирење и заједничко решавање свих нагомиланих проблема, равноправно са свима осталима грађанима наше државе, уз истовремено поштивање и изградњу система вредности у нашем друшву.

  Нападима оваквих намера стално сам изложена, јер спровођење наведене идеологије раздора и међусобне искључивости и дан данас је у плану и од њега се не одустаје, према свему виђеноме, али се и те како призивају представници страних држава, да предузимају своју иницијативу и спроводе њихове зацртане планове и у нашој држави.

 7. Samo Bogu mozemo zahvaliti za jos jednog velikog covjeka gospodina Vasilija Krestica koji zna o cemu pise i koji nas moze nauciti mnogo cemu. Covjek ne nosi svoju nacionalnu pripadnost u pasosu nego u svojim genima. Ovaj predivan genetski materijal je srpski i ovaj veliki svjetski um je srpski, ostali mogu samo da zale sto nisu Srbi.

 8. Pa Hrvati..svojataju mnogo sta…Svi cute i na svojatanje Rudjera Boskovica…Ni SANU da pisne …ni SPC…ama bas niko…A sta su Hrvati…samo pokatoliceni Srbi…Etnicki Hrvati su Zagorci…To je govorio i sam Miroslav Krleza…Ako dodjete do papira videcete da se pre Marije Terezije svo plemstvo iz tih oblasti u Austriji i Zapadu vodilo kao…srpska vlastela…

 9. Cini mi se daje moj komentar nestao
  Posle ‘posalji’ nista

 10. Moj prvi komentar je nestao, pa cu u ovoj verziji da spomenem nesto u vezi TESLI: Proucavam poreklo moje porodice i odvelo me je do mesta Raduca u Lici gde je rodjen otac Nikole Tesle a odatle su i moji preci Vuckovici i Cubrila. Te porodice su se naselile na Bilogoru kao i Tesle – sve Srbi pravoslavne vere. Na spomeniku (koji jos stoji na mestu – za cudo)
  zrtvama ustaskog terora koji se nalazi na raskrscu sela Gornja i
  Donja Rasenica su i imena mnogih TESLI vecinom odvedenih u logor Danica a odatle u Jadovno i drugde. To oznacava TESLE kao Srbe i nikada nije bilo spora oko toga. Tako su prisvojili i Petra Preradovica (Bilogorsko poreklo) i mnoge druge znacajnije Srbe.
  Na nama je da ih sprecavamo u tome na sve nacine.

  Kao amater istoricar pratim rad gospodina Krestica i od srca mu se zahvaljujem na neumornom radu u vezi istorije Srba u Hrvatskoj (A-U). Vazno nam je znati svoju istoriju i izaci sa argumentima u pobijanju hrvatskih lazi. Da oni imaju nesto znacajno svoje nebi se bavili istorijskim plagijatima i kleptomanijom. Pozdrav iz izbeglistva gde vecina Srba danas zivi.
  Radmila Vuckovic

 11. … и у њој је Тесла врло јасно написао да је Србин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *