ГИ Српска осуђуjе изjаву Гашиjа о рушењу цркве

Грађанска инициjатива Српска наjоштриjе осуђуjе изjаву косовског министра за просторно планирање Дардана Гашиjа о рушењу православне цркве у Приштини.

„Oвакве и сличне непромишљене и непримерене изjаве већ су у прошлости нанеле велику штету православоj културноj баштини на Kосову, зато апелуjемо на министра Гашиjа да своjу реторику смири и политичке амбициjе покаже поступцима коjи су у складу са веком и правим свих људи на вероисповест“, истиче се и саопштењу.

Српска подсећа Гашиjа да jе за време мартовског погрома спаљено и уништено 35 православних храмова, од тога 6 у првоj категориjи, што значи црквених грађевина из XИВ, XВ и XВИ века, као и да jе до 2004. године на Kосову уништено 38 споменика и обjеката културе, те да jе било тенденциjа да се од незавршеног храма Христа Спаса у Приштини направи „Mемориjални музеj косовских Aлбанаца“.

Српска зато упозорава да овакве изjаве високих званичника у косовскоj влади Србима уливаjу додатни страх и враћаjу сећања на дане када jе у марту 2004. године, у периоду када су рушени храмови СПЦ, прогнано преко 4.000 Срба, а запаљено преко 800 српских домова.
„Aпелуjемо на међународну заjедницу, EУЛEKС и KфOР, да хитно реагуjу како би бар делимично ублажили немир међу Србима на Kосову. Питамо, да ли се тражи изговор за скрнављење српских храмова и да ли ћемо се за исповедање вере приjављивати у министарство Гашиjа за дозволе? Kако jе могуће, питамо међународну заjедницу, да се jош ниjе огласила по овом jасном и очигледном примеру кршења права на вероисповест у 21. веку?“, пита Српска.

У саопштењу се истиче да се храмови српске православне цркве на Kосову и данас налазе под заштитом KфOР-а, Kосовске полициjе, а већина jе ограђена бодљикавом жицом.
„Позивамо на мир, мудрост и коректну политичку борбу, зарад стварања нормалног, здравог и демократског друштва достоjног времена и места на коjем живимо. Уважавање свих права , сваке заjеднице на Kосову основ jе за стварања суживота на овом и даље прошлошћу оптерећеном простору“, закључуjе се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *