Дан сећања на жртве холокауста

Председник техничке Владе Србиjе Ивица Дачић предводиће данас централну комеморативну свечаност посвећену Дану сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.

Kомеморациjа ће бити одржана у 11 сати церемониjом полагања венаца и одавања почасти, као и пригодним уметничким програмом код споменика Жртвама геноцида у Другом светском рату, у оквиру комплекса некадашњег нацистичког логора смрти Старо саjмиште на Новом Београду.

Државноj церемониjи ће присуствовати преживели заточеници логора смрти, чланови породица пострадалих, представници Владе Србиjе, велики броj дипломатских представника у Републици Србиjи, представници Савеза Jевреjских општина Србиjе, представници Савета Ромске националне мањине, Града Београда и други, наводи се у саопштењу.

Законом о државним празницима у Републици Србиjи, 22. април jе
установљен као Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.

Tаj дан посвећен jе сећању на Србе, Jевреjе и Роме страдале у масовним и нечовечним усмрћивањима током Другог светског рата.

Дан сећања на жртве геноцида обележава се у спомен на 22. април 1945. године кад jе дошло до пробоjа групе заточеника усташког логора смрти у Jасеновцу-Доња Градина у тзв. Независноj Држави Хрватскоj.

Систем концентрационих логора “Jасеновац” представља jедно од наjвећих стратишта у Другом светском рату. Oд 1941. до 1945. године у том логору убиjено jе стотине хиљада цивила, наjвећим делом Срба, као и Jевреjа и Рома укључуjући и десетине хиљада деце (логор у Jастребарском). Oсим логора смрти у Jасеновцу-Доња Градина, систем концентрационих логора обухватао jе више локалитета на териториjи данашње Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.

Наjзлогласниjи нацистички логор на териториjи окупиране Србиjе био jе концентрациони логор на Старом Саjмишту у Београду, чиjи су заточеници, углавном Срби, Jевреjи и Роми, масовно убиjани од 1941. до 1944. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *