Водећи менаџери Србије посетили НИС-ову рафинерију

Делегација Српске асоцијације менаџера (САМ) посетила је Рафинерију нафте „Панчево“, где их је генерални директор НИС-а Кирил Кравченко упознао са модернизованим прерађивачким комплексом, у који је од 2009. године уложено више од 550 милиона евра

Делегација у саставу од 25 чланова Управног одбора САМ-а имала је прилику да се упозна са процесом технолошких иновација које је НИС увео са циљем производње квалитетног моторног горива. Модернизација прерађивачких капацитета НИС-а омогућила је компанији да се потврди као лидер на пољу квалитета, проширујући палету својих производа према најстрожим европским еколошким стандардима. У складу са тим, НИС је у свом рафинеријском погону у Панчеву већ почео производњу моторних горива евроквалитета са већом октанском вредношћу, бензин од 98 и 100 октана, док ће ускоро на тржишту бити понуђена и нова врста брендираног дизел-горива са побољшаним карактеристикама.

БРИГА О КВАЛИТЕТУ И ЕКОЛОГИЈИ

Током обиласка Рафинерије „Панчево“, водећим српским менаџерима су представљена најсавременија технолошка решења, која су паралелно усмерена и на заштиту животне средине. Екологија представља један од кључних елемената ефикасног управљања НИС-ом, па се значајан део инвестиција у панчевачку Рафинерију, од преко пола милијарде евра у периоду од 2009. до данас, односио на еколошке пројекте.

 

„Рафинерија нафте Панчево‘ је потврда да је могуће ускладити процес производње моторних горива европског стандарда квалитета са суштинским побољшањем стања животне средине. Данас уз помоћ модернизованог прерађивачког комплекса, НИС производи најквалитетније гориво и стално проширује палету производа. Дакле, данас ми нудимо тржишту моторни бензин са најбољим карактеристикама од 98 и 100 октана а ускоро ћемо бити спремни и да понудимо дизел-гориво унапређеног квалитета.  Јако је битно да повећање ефикасности процеса у производњи горива иде паралелно са оштром контролом еколошке безбедности. Тренутно су показатељи емисија штетних материја у складу са прописима ЕУ а обим испуштених гасова, као што су сумпор-диоксид и азот-диоксид, након завршетка модернизације Рафинерије у Панчеву, у просеку је смањен за 30 у односу на 2010. годину“, изјавио је Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а.

Милан Петровић, председник Српске асоцијације менаџера, истакао је да ова асоцијација кроз примере добре праксе, попут успешне модернизације Рафинерије, настоји да оснажи размену знања и искуства менаџера из реалног сектора, који имају кључну улогу у привреди Србије.

„Ово што су српски менаџери имали прилику да виде током обиласка Рафинерије представља пример добре праксе од које сви имају користи – грађани Панчева јер њихов град више није еколошка црна тачка, грађани Србије јер су добили еврогориво, НИС јер успешно послује и држава која има поузданог стратешког партнера који уредно испуњава своје пореске обавезе. Ово је за нас била прилика да се упознамо са улагањем Гаспромњефта‘ у Србији и све честитке НИС-у на постигнутим резултатима“, истакао је Петровић.

НАЈМОДЕРНИЈА ТРАФОСТАНИЦА

У оквиру модернизоване Рафинерије „Панчево“, делегација САМ-а је имала прилику да поред комплекса за благи хидрокрекинг и хидрообраду (MHC&DHT) и највећег рафинеријског постројења за производњу бензинских компоненти (FCC комплекс) обиђе и главну командну салу из које се управља целом Рафинеријом, као и најмодернију трафостаницу у Србији која обезбеђује уредно снабдевање електричном енергијом комплетног рафинеријског комплекса.

 

Такође, у оквиру модернизоване Рафинерије, гости су се упознали и са осталим реконструисаним објектима фабричке инфраструктуре, међу којима су ауто-пунилиште, пристаниште и железничко пунилиште.

Комплекс у Панчеву обухвата и неколико стотина савремених процесних система који обезбеђују ефикасан рад рафинеријских постројења, који су допринели повећању ефикасности технолошког процеса, са високим степеном заштите животне средине. Захваљујући повећању ефикасности бизнис процеса, Рафинерија се налази међу првим европским постројењима према индексу технолошке ефикасности Соломон.

Осим што НИС непрестано уводи високе стандарде у области индустријске безбедности и заштите здравља на раду, компанија у просеку улаже по 50 одсто више средстава сваке године у развој и обуку запослених, пружајући им могућност за професионални и лични напредак.