Šreder: Nelegalno smo bombardovali Srbiju

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da ono što se dešava na Krimu jeste kršenje međunarodnog prava i priznao da je i napad NATO na Srbiju 1999. godine bio, takođe, kršenje međunarodnog prava.

“Ono što se događa na Krimu je kršenje međunarodnog prava”, rekao je Šreder u Hamburgu na jednom skupu nedeljnika Cajt, ne želeći pritom da kritikuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Šreder je, međutim, rekao da je on kao nemački kancelar u jugoslovenskom konfliktu kršio međunarodno pravo.

“Tamo smo mi poslali naše avione…na Srbiju i zajedno sa NATO snagama bombardovali jednu suverenu državu, a da pri tom nije postojala odluka Saveta bezbednosnti UN…”, rekao je Šreder i naglasio da je on zato oprezan sa “podizanjem kažiprsta” i da se u oba slučaja formalno radi o povredi Povelje UN.

Šreder je pokazao skepsu, kada su u pitanju motivi bivšeg šefa ukrajinske vlade Julije Timošenko i, ukazujući da se ne zna kakve materijalne interese ona ima, upozorio na postoji opasnost da novčana pomoć, za koju se on zalaže, ode pogrešnim kanalima.

U ukrajinskoj krizi Šreder je ponovo kritikovao Evropsku uniju i rekao da vođstvo Evropske komisije nije shvatilo da je Ukrajina jedna kulturološki podeljena zemlja.

“Pitam se da li je bilo ispravno jednu kulturološki podeljenu zemlju, kao što je Ukrajina, staviti pred alternativu – sporazum o asocijaciji sa EU ili carinska unija sa Rusijom”, rekao je Šreder.

5 komentara

 1. Gos Šreder kasno priznaje grešku koju je Njemačka sa NATO IMPERIJOM učinila prema ČASNOM SRPSKOM NARODU. Mi ćemo se izvuću iz ovog brloga svetcke politike,bol koji nosimo osećamo i pamtimo.

 2. nelegalno i za sada – nekažljeno, ali sve ima svoj `obračun` ?! A i genocid nad Lužičkim Srbima `čeka` svoj red… ?

 3. Pa da li ovu pojavu, u ljudskom obliku, nije stid izaci u javnost sa takovom izjavom.
  Jel’da, pogresili smo, Boze moj, ali sta onda, pa idemo dalje. (Ima jos sta da se bombardira, nasilno preuzme vlast i potlaci. Samo ovi jedno zaboravljaju: oteto – prokleto)

 4. Zakasnelo, ali dobro priznanje. Ovo bi moglo da nam veoma koristi
  ako se jednog dana odlucimo na (ponovno) pokretanje tuzbe protiv
  drzava-ucesnica. Ali, i inace je veoma korisno za percepciju
  svetske javnosti o Srbiji. Gospodin Sreder je bivsi Kancelar jedne -za nas polozaj- veoma vazne zemlje. Njegov glas se cuje i ima tezinu.
  Ne treba se zavaravati da je to neko pitanje savesti ili slicnih pobuda (sto je za zaljenje!). To samo ima veze sa znacajem Rusije za Nemacku, a to je za nas u svakom slucaju dobro. No, meni se cini da je to i od velikog znacaja za buducnost drzava celog sveta. Ovo bi mogao biti pocetak otpora imperijalnim namerama koje ugrozavaju SVE drzave.
  OPOMENA i nasim obozavaocima Brisela: Stop nista nije zavrseno!
  A, meni licno je ovo lekovito, pa makar se nista drugo ne izmenilo sada. Pocelo je da se krece…

 5. Odakle Vamovo

  To, sto ovde citam, u nemackim medijama nije pisalo. Pisalo je jedino da Putin krsi medunarodno pravo. Bas me cudi. Da li bi mogli da navedete izvor?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *