Шредер: Нелегално смо бомбардовали Србију

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер изјавио је да оно што се дешава на Криму јесте кршење међународног права и признао да је и напад НАТО на Србију 1999. године био, такође, кршење међународног права.

“Оно што се догађа на Криму је кршење међународног права”, рекао је Шредер у Хамбургу на једном скупу недељника Цајт, не желећи притом да критикује руског председника Владимира Путина.

Шредер је, међутим, рекао да је он као немачки канцелар у југословенском конфликту кршио међународно право.

“Тамо смо ми послали наше авионе…на Србију и заједно са НАТО снагама бомбардовали једну суверену државу, а да при том није постојала одлука Савета безбедноснти УН…”, рекао је Шредер и нагласио да је он зато опрезан са “подизањем кажипрста” и да се у оба случаја формално ради о повреди Повеље УН.

Шредер је показао скепсу, када су у питању мотиви бившег шефа украјинске владе Јулије Тимошенко и, указујући да се не зна какве материјалне интересе она има, упозорио на постоји опасност да новчана помоћ, за коју се он залаже, оде погрешним каналима.

У украјинској кризи Шредер је поново критиковао Европску унију и рекао да вођство Европске комисије није схватило да је Украјина једна културолошки подељена земља.

“Питам се да ли је било исправно једну културолошки подељену земљу, као што је Украјина, ставити пред алтернативу – споразум о асоцијацији са ЕУ или царинска унија са Русијом”, рекао је Шредер.

5 коментара

 1. Гос Шредер касно признаје грешку коју је Њемачка са НАТО ИМПЕРИЈОМ учинила према ЧАСНОМ СРПСКОМ НАРОДУ. Ми ћемо се извућу из овог брлога светцке политике,бол који носимо осећамо и памтимо.

 2. нелегално и за сада – некажљено, али све има свој `обрачун` ?! А и геноцид над Лужичким Србима `чека` свој ред… ?

 3. Pa da li ovu pojavu, u ljudskom obliku, nije stid izaci u javnost sa takovom izjavom.
  Jel’da, pogresili smo, Boze moj, ali sta onda, pa idemo dalje. (Ima jos sta da se bombardira, nasilno preuzme vlast i potlaci. Samo ovi jedno zaboravljaju: oteto – prokleto)

 4. Zakasnelo, ali dobro priznanje. Ovo bi moglo da nam veoma koristi
  ako se jednog dana odlucimo na (ponovno) pokretanje tuzbe protiv
  drzava-ucesnica. Ali, i inace je veoma korisno za percepciju
  svetske javnosti o Srbiji. Gospodin Sreder je bivsi Kancelar jedne -za nas polozaj- veoma vazne zemlje. Njegov glas se cuje i ima tezinu.
  Ne treba se zavaravati da je to neko pitanje savesti ili slicnih pobuda (sto je za zaljenje!). To samo ima veze sa znacajem Rusije za Nemacku, a to je za nas u svakom slucaju dobro. No, meni se cini da je to i od velikog znacaja za buducnost drzava celog sveta. Ovo bi mogao biti pocetak otpora imperijalnim namerama koje ugrozavaju SVE drzave.
  OPOMENA i nasim obozavaocima Brisela: Stop nista nije zavrseno!
  A, meni licno je ovo lekovito, pa makar se nista drugo ne izmenilo sada. Pocelo je da se krece…

 5. Odakle Vamovo

  To, sto ovde citam, u nemackim medijama nije pisalo. Pisalo je jedino da Putin krsi medunarodno pravo. Bas me cudi. Da li bi mogli da navedete izvor?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *