Снага начела

Милорад Вучелић, главни уредник

Информативне емисије наших телевизија са националном фреквенцијом, на челу са Јавним сервисом, већ месецима изгледају као да их уређују активисти са кијевског Мајдана и симпатизери украјинског „Десног сектора“. Готово је невероватно чега смо се ту све нагледали и наслушали. Тако је, како видесмо, извесни Александар Васовић Васке, новинар „Ројтерса“ , једва успевао да се ужурбано превезе од Б92 до РТС-a да би учествовао у свим централним Вестима и Дневницима, у којима је излагао своја виђења украјинских проблема, да би свој експертски педигре и моћ закључивања и предвиђања дефинитивно потврдио у „Блицу“ од 24. фебруара („Украјинска скупа победа“). У том коментару Васовић каже:

„Иако главни губитник у овом мини-рату, Владимир Путин ће вероватно схватити да му је боље да на западним границама има партнера него љутог комшију који може да му приреди много пакости.“ Поред тога што је прогласио Путина губитником, а што представља саму круну његовог стручног умећа, дотични је и  министра Вилијема Хејга прогласио британским премијером. Права слика наше информативе добија се тек онда када се истакне да је поменути Васке, са тако снажним антиципацијама и увидима, био међу квалификованијим новинарима.

Шта се заиста десило на Криму и шта се стварно дешава у Украјини можете прочитати у неколико текстова и у овом броју „Печата“, баш као што сте то чинили и током претходних неколико година.

Када је реч о жртвама палим током „мирних“ демонстрација у Кијеву, биће немогуће мимоићи пресретнути телефонски разговор између Кетрин Ештон и естонског министра иностраних послова Урмаса Паете у којем се јасно истиче да „јача уверење“ да  снајперисте који су пуцали током нереда није организовао Јанукович, већ неко из редова нове коалиције. Естонски министар је потврдио аутентичност објављеног разговора. Из истих „редова нове коалиције“ украјинској Врховној ради је на изгласавање поднесен нацрт закона који дефинише опредељење ове земље за улазак у НАТО. О биографијама чланова нове украјинске политичке коалиције можете се подробније обавестити читајући текст Зорана Милошевића “Ко је дошао на власт у Кијеву?” у овом броју „Печата“.

На основу онога што се у српским медијима могло читати, слушати и гледати недвосмислено би се могло закључити да у овој земљи живе људи који су антируски расположени. Не могу да им опросте што су их 1999. зверски бомбардовали!

Указивали смо у претходним бројевима на разне крајње неодрживе и проблематичне паралеле и аналогије у вези са догађајима у Украјини, али у централним медијима, и међу политичарима, нико не помену, чак и непосредно после кримских догађаја, независност Косова и не указа на тај преседан у међународном праву. Да не би Владимира Путина, тај однос Запада према поштовању територијалног интегритета држава би остао без помена. Америка и Европска унија се већ две деценије непосредно и силом боре против територијалног интегритета Србије уз разне изговоре попут оног о праву народа на самоопредељење до отцепљења. Непосредно, из дана у дан, Америка и ЕУ раде на окончању тог посла. И сада напрасно оспоравају то и такво право Русима који живе у Украјини и на Криму. Оно што је дозвољено свима, забрањено је данас само Русима а сутра Србима из Републике Српске. Колико сутра, то ће бити  дозвољено Албанцима на Балкану. И не само њима.

[restrictedarea]

Запад је голом силом срушио основне принципе међународног права  и очигледно је да му се може стати на пут само снагом која почива на начелима. То кримски догађаји јасно показују.

Европска унија је показала чему служи и у шта се претворила. Њени понуђени споразуми о придруживању постају део својеврсног завојевачког похода на Исток. Они постају смеша уцене, претње, насиља, меке и тврде окупације, отимања и отворене пљачке. Присталице ЕУ је све теже разликовати од екстремно десних наоружаних профашистичких формација, које је немогуће, сем бруталном и безочном пропагандом, претворити у мирне демонстранте или мирољубиве грађане који протестују.

Наше потписивање управо таквог споразума довело је до пада владе Војислава Коштунице и каснијег насилног прекрајања политичке сцене са далекосежним последицама. Потом и до проглашења независности наводне косовске државе. Привредне штете су и досада непроцењиве а оне ће бити све веће. Непосредно пред потписивање ССП-а државна територија Србије била је целовита. У међувремену Србија се морала одрећи и важеће Резолуције 1244 Савета безбедности о Косову.

Украјини је такав уговор о придруживању понуђен и она је, ионако исцрпљена и раздирана поделама, тек почела, и то крваво, то да плаћа. Пред тим уговором, пре неколико месеци, и Украјина је била  цела, а сада о њему размишља без дела своје територије. Налазила се пред преко 20 милијарди годишње помоћи из Москве, а данас тек завирује у празне приступне фондове Брисела и хуманитарну помоћ САД. Граничила се на југоистоку са поузданим пријатељем, а сада има велику силу која је подозрива. Њена власт је била не само легална већ је имала демократску легитимацију која је данас озбиљно нарушена те се више и не зна како и којим именом назвати ово насилно узурпирање власти и да ли је ту уопште реч о држави или неком фактичком стању које се мења из дана у дан.

Будући да је Србија догурала до датума за кандидатуру за ЕУ, њој се демонстрирају нови захтеви. Од Србије се из Брисела све јасније  захтева да обустави изградњу Јужног тока, иначе једне од највећих инвестиција на свету,  и да раскине уговор о бесцаринском извозу робе у Русију, што подробније показује Никола Врзић у тексту Руски рулет српског избора у овом броју „Печата“.  Србија, уколико је намерна да испуни ове захтеве, треба да се одрекне и подршке Русије у Савету безбедности и омогући ширење новог сепаратизма на штету своје државне територије. И да се одрекне Русије као гаранта Дејтонског споразума. Полако али сигурно упорно се понавља захтев да се прикључимо НАТО-у, на шта се неки наши високи државни функционери нимало увијено одазивају. Тако Србија, како би то рекао Драгомир Анђелковић у тексту Српско-украјински вектор, такође у овом броју „Печата“, постаје део такозваног украјинског фронта, и веома је важно с које ће стране тог „фронта“ бити.

Избор за онога ко размишља о интересима и будућности нашег народа није превише тежак. Начин самог извођења тог избора није, међутим, баш лак и политичка вештина приликом доношења тако важних одлука је, наравно, неопходна.  И она не може бити  борбени поклич. Кад је одлука права, мало увијања, ћутања и сличног сналажења код политичара и државника је дозвољено. Са сваким лепо, па ако треба − и неискрено а само са својим народом и у његову корист искрено.

[/restrictedarea]

3 коментара

 1. Neka oni samo pricaju. Nek se “voda” malo razbistri. Da znamo ko je ko. Da ih upisemo u istoriju kao Srbske Izdajnike, pa da im pokoljenja nose biljeg… Srbe ce samo Istina spasti!

 2. Takozvana EU…zakucala je na vrata Kijeva…kao sto je pocetkom “devedesetih”,zakucala na vrata jugoslovenske prestonice Beograda.
  Zakucala je isto,sa paravojskom,sa parapolitikom,sa ubijanjima po kucama…OPET ISTIH,onih koji su pravoslavne vere i koji nece da ,sada kao mercedesima, idu u…KONCENTRACIONI LOGOR.
  Do pre neki dan su ubijani inzenjeri u podrumima zgrada u Kijevu,SAMO ZATO STO SU RUSI!
  I onda ,desi se isto sto i kada su bile “devedesete”,Putin,kao Milosevic,legalnom oruzanom vojskom,zastiti svoj narod tamo gde vecinski zivi…

  Tada ,pocetkom devedesetih,desio se 9.mart 1991.g.,kada je Vuk Draskovic,u centru Beograda komandovao JURIS,na policiju?!
  I UBILI SU JEDNOGA,ZVERSKI!!!Poginuo je i jedan demonstrant.
  Tada se desio PRVI srpski Majdan,DESIO SE TAS MAJDAN!
  To je kada ustaska i antisrpska svest i praksa,pravi svoj krvavi pir u sred BEOGRADA…

  Tih “devedesetih”,1995.g.je potpisan mir u Dejtonu…godinu dana posle sporazum Milosevic-Rugova…delovalo je sve mirno…
  A ONDA…NASTAVIO SE SUNOVRAT,KOJI DO DANASNJEG DANA TRAJE,jer je pocela selektivna destrukcija licnosti i institucija u Srbiji,jer je doslo do masovne izdaje,koja do danas traje.
  Srbija je zahvaljujuci toj izdaji,pod vidom demokratije,prvo ispljuvana,OPTUZENA ZA SVA ZLA…i BOMBARDOVANA najsurovije…

  Kada ni to nije bilo dovoljno,mesecima su ,OPET,kao sada u Kijevu,rusili vlast i drzavu na ulici,a tada,5-og.oktobra.2000.g…
  desio se DRUGI srpski Majdan,DESIO SE TAS MAJDAN!!!OPET!

  Zapaljen je Beograd,oteto oruzje po nekim policiskijm stanicama,uzli su sa kalasnjikovim u institucije drzave,KAO DINKIC U NBS…predsednik Milosevic bacen je u tamnicu.
  I TAMO UBIJEN!

  Cedomir Jovanovic je tada bio jedan od vodja “Tas Majdana”…
  srpskog Majdana.
  U medjuvremenu,taj Jovanovic je sve ucinio da rasturi Srbiju,dobija pocasti tamo gde u Srba nema,u Sarajevu,u Sandzaku…napada Putina pred kamerama…SIRI ANTISRPSKU I ANTIRUSKU SVEST!

  Danas,tj.4.marta,taj Jovanovic kaze ukrajinskom ambasadoru,da je potrebno ocuvati “teritorijalnu celovitost i integritet Ukrajine”,i da tu poruku treba poslati “u Kijev,u Moskvu i citav svet”…

  Taj Jovanovic,koji ne postuje teritorijalnu celovitost Srbije ,po pitanju Kosova,i koji kaze da je Republika Srpska “genocidna”,i koga ,skoro noktima, brani novinarka Tanjuga,ima sve na You Tubu,kada je imao emisiju sa Dodikom…pljujuci RS.
  TANJUG ISTO MISLI STO I CEDOMIR JOVANOVIC!

  A onda,juce,cujemo Aleksandra Vucica,koji kaze da “postuje stav Jovanovica,koji je odgovorno reagovao”…u smislu da nam je dosta ukrajinskih i bosanskih scenarija…
  BRAVO CEDO,HVALI TE VUCIC…BRA-VO!!!

  Taj Jovanovic je vec obezbedio cenzus,TIME…jer ce najveca kradja biti tamo gde ce se odlucivati ko NE SME DA PREDJE CENZUS,pored radikala,ni Dveri,a mozda jos neki…

  Danas vidimo,da je “Jovanovic vredan postovanja”…a ucestvuje svagde gde se rastura Srbija,recimo,slikao se pojedinacno i objavio zajedno slike sa Kojom i Sergejem Trifunovicem,trazeci JMBG u BIH,cime se zadaje smrtni udarac RS…postuje Ukrajinu,postuje BIH,ali Srbiju rusi…I “ZASLUZUJE POSTOVANJE”…I BAS PRED IZBORE…I BAS SADA KADA NAS SVE POTSECA NA RUSENJE BEOGRADA ,SRBIJE I MILOSEVICA.
  Ceda Jovanovic,vodja srpskog Majdana,vodja TAS MAJDANA!

  Voleo bih da je VUCIC kolateralac u ovoj prici,ali,stice se utisak,da nije tako,da mora da hvali Jovanovica ,(a zasto ga tako hvali?)…i da je politika tzv.LPD-a,BUDUCA STRATESKA POLITIKA Srbije.
  Dakle,ne biramo politiku,nego samo ljude koji ce tu politiku ,LDP-a,sa vise ili manje Cede…sprovesti do kraja,DO POSLEDNJEG SRBINA.

  Kao neutralni gradjanin,zelim pred izbore da kazem…da sve preko 35% glasova za SNS,nece biti dobro…da sve ispod 25% glasova za DSS…nece biti dobro,i da svaka Vlada,u koju udje Cedomir Jovanovic ili Boris Tadic,NECE BITI DOBRO…
  NI ZA SRBIJU,NI ZA ALEKSANDRA VUCICA.

 3. …. него, веома мало вести о `нато-идним` “групама” – `вајмарска` се појавила у Кијеву; В4 (`вишеградска`) у Нарви… а Ивица био у `тројци`, пре војне вежбе Румуна, Бугара и САД у Црном Мору ?!… Три (три) `групе` или `колоне` се за сада уочавају ?! А вест о `симултаном` протесту – захтеву Секеља у Румунији и подршци у Будимпешти, – крајње штура ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *