Сећање на жртве бомбардовања

Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању 1999. године обележава се низом комеморативних скупова и помена. У Цркви Светог Марка патријарх Иринеј с архијерејима служио је парастос жртвама НАТО агресије.

Председник Томислав Николић положио је венац код споменика страдалима у Варварину.

“Од мене не очекујте да заборавим шта се дешавало за време агресије на Србију, 78 дана и ноћи, од 24. марта до 9. јуна 1999. године. Ни то да су ваздушне снаге НАТО-а у недељу 30. маја 1999. на дан верског празника и велике недељне пијаце око 13 часова са четири пројектила бомбардовале мост на Великој Морави”, рекао је Николић.

“Већина нас није заборавила и опростила”, рекао је председник и додао да би неко то можда и учинио, али, каже, “нисмо чули искрено извињење за безобзирно ракетирање моста на коме је народ проводио верски празнични дан”.

Погинуло је 10 људи, 17 тешко, а више десетина лакше рањено, рекао је Николић.

“Наша је обавеза да никада не буде заборављена неправда која је окончала живот свих невиних који су страдали на подручју Србије и коју је немогуће исправити за читаву вечност. А за невине страдалнике, међу њима и Сању Миленковић, вечно сећање да их не заборавимо и нека их Бог чува”, каже председник.

Тражимо истину по сваку цену, због мира у души који је могућ и помирења које је и нама потребно, поручио је Николић после полагања венаца.

Премијер Ивица Дачић положио је венац на спомен-обележје на брду Стражевица у Раковици. Рекао је да се тек сада, 15 година после НАТО бомбардовања, у међународној јавности све више помиње да правног основа за то није било.

“Морамо да чувамо сећања на све оне који су бранили своју земљу, то су све недужне жртве”, рекао је Дачић.

Премијер је истакао и да је сигурно да су догађаји који су уследили након НАТО агресије ишли ка разбијању територијалног интегритета и суверенитета земље.

Дачић је истакао и да Србија данас остварује тек 65 одсто бруто друштвеног производа који је имала 1989. године “и зато нема много времена и мора журним и великим корацима да иде даље у своју будућност”.

“Саставни део те будућности јесте и део наше прошлости и извлачење поука из ње – данашњи дан служи да се не заборави”, рекао је премијер.

Венце на споменик положили су председник Скупштине Србије Небојша Стефановић и породице убијених припадника 210. батаљон везе Војске Југославије заставника Властимира Лазаревића и Владимира Вујовића.

Церемонији су присуствовали и министар саобраћаја Александар Антић и министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

Председник Привременог органа Београда Синиша Мали положио је венац на спомен-обележје погинулим припадницима Гардијске бригаде и пацијентима КБЦ “Драгиша Мишовић” који су страдали у НАТО бомбардовању 20. маја 1999. године.

Полагањем венаца крај спомен-обележја погинулим војницима, полицајцима и грађанима Врања и околине, данас је у Врању обележен Дан сећања.

Венац на спомен-обележје положио је и министар одбране у техничкој влади Небојша Родић, истакавши “да смо данас заједно овде да покажемо да памтимо, да се сећамо и да поштујемо жртве”.

Крај Спомен-обележја ”Херојима 37. моторизоване бригаде” у касарни ”Стефан Немања” у Рашкој обележен је Дан сећања на погинуле у НАТО бомбардовању.

Венац је положио и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, истакавши да је “у то време страдања, веза војске и народа показала своју чврстину и нераскидивост”. Он је истакао и да је “војска храбро бранила свој народ, а народ се са својом војском сродио”, навело је Министарство одбране на свом сајту.

Министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин затражио је у Лепосавићу од Уједињених нација да објаве извештај о последицама бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом 1999. године.

“С овог места тражим од УН-а да објаве извештај о бомбардовању осиромашеним уранијумом, где су све падале бомбе с осиромашеним уранијумом, где су нам затровали воду, ваздух, земљу”, рекао је Вулин на обележавању 15. годишњице НАТО бомбардовања Србије.

У Новом Саду је, полагањем венаца у касарни “Југовићево” и комеморативним скупом, обележена 15. годишњица од почетка НАТО бомбардовања.

Венце су положили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, делегације Гарнизона Нови Сад, СУБНОР-а Нови Сад, као и породице погинулих припадника Војске Србије. Вучевић је на скупу рекао да је НАТО бомбардовање један од најтрагичнијих догађаја у историји Србије и Новог Сада.

Представници институција локалне самоуправе Косовске Митровице и Звечана и представници Друштва српско-руског пријатељства данас су полагањем венаца на Споменик истине код главног Ибарског моста и на Тргу Браће Милић у Косовској Митровици обележили годишњицу НАТО бомбардовања.

Председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић истакао је да последице НАТО бомбардовања 1999. осећамо и данас.

Председник Привременог органа Општине Звечан Драган Недељковић нагласио је да се данашњи дан мора памтити, а начелник Косовскомитровачког округа Васа Јелић рекао је да је све што се догодило током бомбардовања 1999. године нешто што се никада нити може нити сме заборавити.

Полагањем венаца на спомен-обележја на Универзитетском тргу у Нишу одата је пошта жртвама НАТО бомбардовања, где је погинуло 56 а рањено више од 200 Нишлија.

Венци су положени и на спомен-обележје у касарни “Расина” у Крушевцу, а представници јавног и политичког живота Крушевца и Расинског округа, припадници Војске Србије и породице палих бораца одали су пошту свим жртвама НАТО агресије.

У касарни “Цар Лазар” војници Крушевачког гарнизона и родбина настрадалих симболично су посадили 15 садница јапанске трешње у знак сећања на дан када је снага оружја надјачала снагу разума, у пролеће 1999. године.

У Јагодини је полагањем цвећа на спомен-плочу осморици погинулих полицајаца у згради Полицијске управе и на спомен-бисту потпуковника Војске Југославије припадника 63. падобранске бригаде Горана Остојића, почело обележавање 15. годишњице почетка НАТО бомбардовања СР Југославије.

Представници локалне самоуправе, Војске Србије, МУП-а, породица жртава бомбардовања, борачких удружења, цивилних организација и политичких странака, положили су венце на споменик страдалим Смедеревцима.

Представници београдске Општине Обреновац положили су венце на спомен-обележје погинулима током НАТО бомбардовања 1999. године. Венце су положили председник Општине Мирослав Чучковић, заменик председника Драгослав Мршевић и заменик председника Скупштине Обреновца Александар Лукић.

У Бањалуци обележена годишњица бомбардовања

Свештеници Епархије бањалучке служили су у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци парастос за погинуле у НАТО бомбардовању СРЈ.

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић рекао је новинарима да се не сме заборавити НАТО агресија на СРЈ и да се тај датум мора обележавати.

“Морамо сваке године да се сетимо свих жртава и да подсећамо на неправду којој смо били изложени те 1999. године”, нагласио је Николић.

2 коментара

  1. Зашто нисте објавили да су СРС и Сергеј Бабурин поставили венац жртвама у Ташмајданском парку?

  2. Juce sam poslao komentar, cudi me da ga niste objavili. Veoma je indikativno da se drug Vucic juce uopste nije oglasio. Izgubio je dobar glas. Ili nije hteo da se zameri svojim zapadnim prijateljima koji su nam nemilosrdno ubijali decu i rusili zemlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *