Putin: Zasad nema potrebe za primenom sile na Krimu

MOSKVA, KIJEV, NJUJORK, BRISEL, SEVASTOPOLJ – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i naglasio da zasad nema potrebe za primenom sile na Krimu, ali da Rusija zadržava pravo da angažuje vojsku “kao poslednje sredstvo”. Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN posvećena krizi u Ukrajini okončana bez konkretnih rezultata, odražavajući duboku podeljenost između SAD i zapadnih zemalja, s jedne, i Rusije s druge strane.

PUTINOVO OBRAĆANJE JAVNOSTI

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i naglasio da zasad nema potrebe za primenom sile na Krimu, ali da Rusija zadržava pravo da angažuje vojsku “kao poslednje sredstvo”.

Putin je, takođe, na prvoj konferenciji za novinare otkad je Janukovič napustio Kijev, poručio:
“Samo na jedan način se može proceniti ono što se desilo u Kijevu i Ukrajini – to je bilo antiustavno i oružnao preuzimanje vlasti”, rekao je Putin u prvom komentaru povodom ukrajinske krize posle svrgavanja Janukoviča, prenele su agencije.

Predsednik Rusije je rekao da je ukrajinski parlament legitiman, ali vršilac dužnosti šefa države nije, i da je jedini legitimni predsednik i dalje Janukovič.

Viktor Janukovič je, prema njegovim rečima, ispunio sve uslove sporazuma potpisanog 21. februara s predstavnicima opozicije i predao svu vlast.

Ukrajinski narod je želeo promene, ali ne smeju se ohrabrivati “nezakonite promene”, rekao je Putin. On je poručio da će Rusija pružiti finansijsku podršku ukrajinskom regionu Krimu.

Putin je rekao i da ruska vojna vežba na granici Rusije i finske nije bila povezana s događajima u Ukrajini i da je bila planirana mesecima unapred, mada nije bila najavljena u javnosti. On je kazao i da je Janukovič pozvao Rusiju da upotrebi vojnu silu za odbranu Ukrajinaca, ali da je Moskva smatrala da je vojno angažovanje moguće samo u “izuzetnim” slučajevima.

Putin je juče, pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgu, prisustvovao vojnoj vežbi na kojoj su se mogli videti ruski tenkovi i oklopna vozila koja su defilovali poligonom Kirilovski izvan grada Vjborg na granici Rusije i finske.

Ruski predsednik je odgledao kraj vojne vežbe koja je počela 26. februara da bi kao vrhovni komadant vojske naredio vojnicima da se vrate u svoje stalne vojne baze za razmeštaj ruskih oružanih snaga, javila ruska agencija Itar Tass.

Istovremeno zvanična Moskva je demantovao da je vojna vežba na poligonom Kirilovski, na severozapadu Rusije bila povezana sa događajima na Krimu, dodaje agencija Rojters.

Cilj vojne vežbe bio je testiranje borbene gotovosti ruskih oružanih snaga u zapadnim i centralnim delovima zemlje, prenela je agencija Rojters i dodala da je vežba izazvala negodovanje na Zapadu i među ukrajinskim novim proevropskim liderima.

Rojters navodi da u izveštaju iz Kremlja nije bilo reči o premeštaju ruskih snaga na Krim.Treći put u poslednja četiri dana Savet bezbednosti UN raspravljao je o krizi u Ukrajini. Sednica je okončana i ovog puta bez konkretnih rezultata, odražavajući duboku podeljenost između SAD i drugih zapadnih zemalja, s jedne, i Rusije s druge strane.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je na sednici izjavio da je svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič zvanično zatražio od predsednika Rusije Vladimira Putina da rasporedi ruske snage da bi se ponovo uspostavio red i zakon u Ukrajini.

Čurkin je precizirao da je Janukovič Putinu uputio pismo s tim zahtevom.
“Pod uticajem zapadnih zemalja, dešavaju se otvorene akcije terora i nasilja. Ljudi su proganjani zbog jezika i iz političkih razloga”, citirao je Čurkin Janukovičevo pismo upućenog Putinu.

U pismu se navodi da se iz prethodno navedenih razloga Janukovič odlučio da zatraži od Putina da “upotrebi oružane snage Ruske federacije radi uspostavljanja mira, zakona i reda, stabilnosti i radi odbrane ukrajinskog naroda”, prenele su agencije.

Čurkin je potom podigao kopiju Janukovičevog pisma, datiranog 1. marta, tako da su i ostali mogli da ga vide.

Cilj Rusije nije da vrati Janukoviča na vlast, kazao je Čurkin, ali i dodao da je Janukovič i dalje legitimni predsednik Ukrajine o čijoj sudbini treba da odluči ukrajinski narod.

Čurkin je ocenio da je Ukrajina na ivici građanskog rata i dodao da je zapadna oblast bivše sovjetske republike u rukama “naoružanih ekstremista”, prenela je Ansa.

Jedan komentar

  1. Rusija je ustala, Srbija spava drema a Gos, Putin jasno reče: Ako Može Kosovo zašto nemože Krim ODLIČNO gospodo vlasto držci Srbije samo se spustite u četiri opštine gde Srbi čine APSOLUTIVNU VEĆINU i zapečatite EU nema ALTERNATIVU. Treba imati petlju pa to uraditi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *