Програм за „гушење“ Русије

Пише Зоран Милошевић

Најављено „кажњавање Путина и Русије“ због „упада у Украјину“ предвиђа свеобухватне мере, а према плану Беле Куће , притисци на Москву биће опсежнији и ригорознији у односу на оне које је после агресије Грузије на Јужну Осетију 2008. одобрио Буш Млађи

Почетком марта за специјално изабране америчке новинаре организован је сусрет са неколико важних политичара из Беле куће а представницима медија није било дозвољено да праве белешке, нити пак да снимају разговор. Тема је била „кажњавање Путина и Русије“ због „упада у Украјину“, наводи Сергеј Духанов за портал „Слободна штампа“ (svpressa.ru). Новинари су упознати са тим да се у здању Eisenhower Executive Office Building, где се налази већи део персонала Беле куће и актуелног председника САД, као и Министарство финансија, разрађују „планови за економски напад на Русију“, што укључује и спасак мера које ће се предузети против Москве. Мере ће бити опсежније у односу на мере Буша Млађег после агресије Грузије 2008. године на Јужну Осетију и супротстављања руске војске тој агресији.

 

ПРИДОБИЈАЊЕ САВЕЗНИКА Највећи удар претрпеће „високи руски официри, водећи пословни људи и рускојезички сепаратисти у Украјини“. Поред тога, Обамина администрација анализира и „све трговачко-економске односе са Руском Федерацијом“. Мере америчког председника предвиђају и придобијање савезника из Европске уније да прихвате амерички план како би ефекат био потпун. Задатак није лак, јер „28 држава за минут не можеш да постројиш“ да прихвате и санкције против Русије, јер то неко треба да плати а очигледно је да ће то бити они што уводе санкције. Пошто су економски односи САД и Русије минималног обима, јасно је да највећу цену треба да плати Европска унија. Чињенице показују да  Европска унија преко 30 одсто гаса добија из Русије, те државе које се снабдевају овим енергентом нису вољне да га се одрекну. Међутим, Бела кућа сматра успехом и да се не повећава количина увезеног гаса из Русије.

Но, то је све апстрактно и још нејасно, на нивоу плана. Које су то конкретне казне САД против Русије?

 

СТРОГО И СА – МУЗИЧАРИМА Опструкција сусрета „Осморке“ (Г-8, најутицајнијих држава света) у Сочију већ је одрађена. Економске санкције, тзв. „exposure“ (без заштите) значе да уколико нека руска компанија има у САД новац, он мора бити замрзнут, односно одузет, а представништва затворена. Американцима се забрањује да учествују на међународним форумима које организује Русија и руске компаније. Обустављају се посете руских трговачких представника САД. Отказују се сусрети представника војске САД са колегама из Русије. Поред тога, Бела кућа ће увести санкције према руским официрима, организацијама и појединцима који су узели активно учешће у проруским акцијама на Криму, као и на југу и истоку Украјине. Ту се спомињу санкције чак и према музичарима, укључујући Хор кубанских козака и Црноморске флоте, и бајкерима „Ноћни вукови“. То значи да хорови кубанских козака и Црноморске флоте, као и споменути бајкери неће моћи да гостују у САД. Под „удар“ Вашингтона ће доћи све руске компаније и појединци, заинтересовани да инвестирају у Крим или у југоисток Украјине, укључујући чак и „Росавтодор“ који гради пут до Крима преко Керченског мореуза. Обама, наводно, још има дилему да ли да у списак унесе све „кримске сепаратисте“ или да се ограничи на „Русе, који помажу сепаратистима“. Такође, није се опеределио да ли да се фокусира само на Крим или да се одлука односи на целу тероторију некадашње Украјине.

[restrictedarea]

Администрација Беле куће је пред новинарима признала да су их акције Руске Федерације изненадиле, јер су били фокусирани само на мере против Јануковича, а догодила се неочекивана конфузија. Када председник САД Барак Обама буде издао указ о санкцијама против Руске Федерације, као и против одређених организација и појединаца, позваће се на то да криза у Украјини „представља изузетну опасност за националну безбедност САД“.

Конгрес САД такође припрема мере против Русије. Мекејн већ ради на проширењу Закона Магнитског, као и на предлогу одлуке о брзом постављању система противракетне одбране у Источној Европи, што Обама не разматра. Спомиње се и обустављање превоза терета руским ракетама у космос, као и затварање војног центра за транспорт војника у Авганистан у Уљановску.

 

ПРЕТЊА КАО ФАРСА Пошто је после састанка са изабраним новинарима (3. марта) председник САД Барак Обама пожурио да већ 6. марта 2014. године потпише прву уредбу за увођење визних санкција према неким грађанима Русије и Крима, а „који угрожавају територијалну целовитост Украјине“, то је изазвало Игора Панкратенка, саветника директора руског Института спољнополитичких истраживања и иницијатива, да за портал stoletie.ru одговори на питање: Колико су опасне санкције Запада?

Панкратенко пише да ратни бубњеви данас одјекују на Западу покушавајући да збуне неискусне у свету политике. Такође, ова пропаганда наилази на подршку руских либерала у настојању да у јавном мњењу Русије прошире дефетистичку мисао „Страшно, сви ћемо помрети, како се можемо супротстављати свемоћном Западу!“

Шта је суштина, пита се Игор Панкратенко. Западна санкционистичка хистерија представља, заправо, фарсу. Оштре изјаве званичника САД о санкцијама према Русији и становницима Крима намењене су за унутрашњу употребу како би се стекао утисак „да тешко и мукотрпно раде на обуздавању Русије“, јер се ближе избори за Конгрес а демократе у спољној политици нису забележиле успех. Одсуство реалних победа компензује се емотивним и претећим изјавама, при чему се све пребацује на савезнике из Европске уније. Наиме, нема неке велике економске сарадње САД и Русије, па и најављене санкције немају смисла. Но, ако се укључи Европска унија, онда то може да буде смислено, под условом да изостане руски одговор. Уколико би САД заиста истрајале на санкцијама према Русији и то подржала Европска унија, онда би дошло до урушавања финансијског система САД. Зато санкције САД према Русији нису реалне. Постоји и пример. Наиме, током фебруара  2013. године Вашингтон је Русији претио санкцијама због руско-иранског договора о куповини иранске нафте. Када Русија није одустала, Вашингтон је заћутао.

Треба знати да је Русија данас четврта у свету по девизним резервама а оне су у доларима. САД су раније ово тумачиле као „руску зависност“, али данас је то непријатни камен о врату Вашингтона, јер представља полугу утицаја Москве на САД. Уколико би Москва доларе заменила за неку другу валуту (јуан или евро) последице за САД би биле тешке а Обама то не жели. Зато покушава да санкције према Русији постану обавеза Европске уније, а не САД, правдајући се да нема неке велике сарадње две земље. Ипак, министри Европске уније, на састанку одржаном 3. марта 2014. године, нису, осим ратнохушкачке реторике, показали и праву спремност да спроводе економске санкције. Спомињали су суспендовање преговора о укидању визног режима и сличне мере, али не и економске санкције. Отказивање одржавања Самита Г-8 такође не погађа Русију, јер организација већ низ година није донела важну одлуку и све се сводило на фотографисање и разговор уз коктел.

 

ПАТ-ПОЗИЦИЈА ЕУ Чињеница је да је Русија 2012. године избила на друго место у спољној трговини Европске уније (прво заузимају САД и треће Кина) те озбиљне санкције не могу бити донесене а да не изазову озбиљне проблеме у европској економији. Такође, финансијске санкције су немогуће јер постоји пат-позиција. Немачке, енглеске и француске банке дале су око 40 милијарди евра кредита руским и украјинским компанијама а девалвација гривне заробљава овај новац. Уколико Европска унија замрзне руски новац у банкама на својој територији, Русија има одговор – замрзавање новца компанија Европске уније а има га више него руског у Унији. Другим речима, на сваки корак Брисела Русија има снажнији и болнији одговор. То би прво осетила Немачка. Зато је шеф америчког Одељења трговачко-привредне коморе Фолкер Трајер, скоро плачући, затражио од Брисела да уведе било какве економске санкције Русији, бар „санкције према руским олигарсима“.

Ударајући, дакле, у бубњеве и правећи буку, Вашингтону, али и Европској унији је јасно да ничим великим и важним не могу да запрете Русији. Зато западна пропаганда скреће у смеру „виших демократских вредности“ а то је већ информативно-психолошки рат, који и није престајао упркос проглашењу краја Хладног рата.

Русија неће на евентуалне мере САД и Европске уније одговорити антисанкцијама (јер ни Русија не може увести санкције Западу, као ни Запад Русији, због повезаности економије) али може донети закон о конфискацији имовине и новца америчких и европских компанија укључених у санкције према Русији. Затим, на амерички списак „високих руских официра, водећих пословних људи и рускојезичких сепаратиста у Украјини“ којима се уводе санкције, Русија може одговорити санкцијама према људима и институцијама „који су припремили и извели преврат у Украјини са ангажовањем екстремистичких и нацистичких банди“. На руском списку би се нашле врло занимљиве личности и институције Запада а посебно они што у Русији „развијају хуманитарне и просветитељске пројекте“. Следећи документ би био списак екстремистичких организација: „Тризуба“, „Воље“, „Патриота Украјине“, „Десног сектора“ и сличних, активних током преврата у Кијеву, али санкцијама би били обухваћени и њихови сарадници и симпатизери из саме Русије.

Обама и његови саветници, наводи Сергеј Духанов за споменути портал, заборављају једно: данас су САД те које дугују Русији 164,4 милијарде долара, а не обрнуто. Русија још увек држи део девизних резерви у злату у САД, а не обратно. Русија је та која може да се одрекне долара као резервне валуте, а не САД рубље. Другим речима: рачун без крчмара! Овај став потврђује и троструки добитник Пулицерове награде, Томас Фридман, па је на страницама „Њујорк тајмса“ написао: „Не желим да почне рат против Путина, јер данас он скоро да нема слабости које би објавиле нашу снагу. Међутим, нама треба дугорочна стратегија да бисмо напали две основе његове власти – нафту и гас.“

„НЕУТРАЛИЗАЦИЈА”

Американац Мајк Витни за портал warandpeace.ru Обамин план о увођењу санкција Русији назива „бесмисленим”. Прво треба знати, каже Витни, да су САД током Другог светског рата помогле да се нацизам победи, а сада га оживљавају. Као што је познато, „Обама и компанија“ одстранили су са власти демократски изабраног председника Украјине Виктора Јануковича уз помоћ радикалних десничара и фашистичких банди. То су нови амерички савезници у новој „великој игри“. Амерички план за Русију објављен је својевремено на страницама часописа „Форин аферс“ и предвиђа „неутрализацију Русије“ стварањем низа малих националних држава на њеној територији. Јачање Русије и њено територијално проширење се сматрају главним грехом „московских политичара, посебно Путина“.

БУМЕРАНГ

Запад не може финансијски „казнити“ Русију за догађаје у Украјини а да притом не нанесе сам себи штету, истиче америчка агенција „Блумберг“. Рачуница показује да, према стању у септембру 2013. године, Руси и руске компаније у страним банкама имају 160 милијарди долара, док 24 државе Запада имају у Русији 242 милијарде долара.

Представници великих америчких компанија упозорили су власт САД да ће применом санкција против Русије ударити по њиховим интересима, пише „Вашингтон пост“ 7. марта 2014. године. Пословни људи САД су уверавали конгресмене и администрацију Барака Обаме да ће „једностране америчке санкције угрозити њихов капитал уложен у Русију, што су већ договорени послови вредни десетине милијарди долара“. Посебно су захтевни били представници компанија „Пепси“ „Џенерал електрик“ и „Боинг“, тврдећи да им је продор на руско тржиште најважнији део глобалне стратегије.

Пословни људи из САД, после разговора са представницима Обамине администрације и Конгреса, мишљења су да неких великих санкција неће бити, чему се противе и колеге из Европске уније јер су уложили укупно 200 милијарди долара у куповину нафте и гаса, дајући кредите овом сектору и инвестирајући новац.

[/restrictedarea]

3 коментара

 1. Pa dokle su mislili da idu,do Moskve.Samo je ludom Hitleru poslo za rukom.Ovi su zaustavljeni u Ukrajini.

 2. Gospodo, imam utisak da vi lečite NEMOĆ! Toliko ste se uživeli u ulozi vladara sveta da niste ni mogli proceniti kada treba stati! Rusiju ne vode šarlatani i avanturisti, već ljudi koji su odgovorni kako svom narodu tako i svetu! Sa Rusijom možete SAMO saradjivati na RAVNOPRAVNOJ osnovi, nikako ucenjivati! Vaše države, čini mi se, zaslužuju odgovornije vladare, mnogo i svesnije i realnije! Istorija vas ništa nije naučila!? Rusija može da izgubi bitku ali ratove dobija! Sada neće izgubiti ni bitku! Ne dirajte je ZBOG VAS!

 3. СЕВЕРНО-АТЛАНЦИ СЕ,ПОСЛЕ ВРАЋАЊА КРИМА РУСИЈИ,ПОНАШАЈУ КАО
  ЛОШ МАЂИОНИЧАР НА ПРЕДСТАВИ КОЈА ЈЕ ДОБРО ИШЛА,СВЕ ДОК ТРИКОВИ
  НИСУ ПОЧЕЛИ ДА БУДУ ПРОВАЉИВАНИ ОД СТРАНЕ ПУБЛИКЕ !
  СМЕХ,ЗВИЖДУЦИ И ПОКОЈА ВОЋКА У МАГА,ОЗНАЧИЛИ СУ КРАЈ ЛЕПИХ
  МАНИРА ПА СУ ПАЛЕ И МАСКЕ СА ЛИЦА,ТЕ САДА ЛУЦИФЕРА ВИДИМО БЕЗ
  БЕЛИХ РУКАВИЦА А И ПУБЛИКА ВИШЕ НЕ БЛЕЈИ И МЕКЕЋЕ,НЕГО ,
  НА ЖАЛОСТ ИЛУЗИОНИСТЕ,УЗИМА ГЛОГОВ КОЛАЦ,ИСТЕРУЈЕ УЉЕЗА И
  ТАМЈАНОМ КАДИ ПРОСТОРИЈУ!МЕНИ ЈЕ ТО ХЕПИ ЕНД !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *