Приштина Србима отима глас

ОДУЗИМАЊЕМ права гласа расељенима са Космета, које се предвиђа новим изборним законом скројеним у Приштини, легализовало би се етничко чишћење, а спорни пропис практично би укинуо резервисана места за мањине у покрајинској скупштини.

Ове тешке последице по наш народ у КиМ могао би да произведе нови Закон о општим изборима, о којем у четвртак расправља парламент у Приштини.

Осим тога, овај документ налаже да у бирачком списку могу бити само особе са држављанством Косова. То значи да би на изборима за покрајинску скупштину који се ближе, Срби на КиМ могли да гласају само ако имају косовска документа. Уз то, представника мањина не би било у бирачким одборима!

Владета Костић, председник ГИ „Српска“ каже за „Новости“ да се „нада да предлог закона неће проћи скупштински одбор за заједнице“:

– Али, ако прође одбор, могао би да се стопира на самој Скупштини уколико би против било две трећине посланика мањинских заједница. Не могу да замислим да би за овакав закон могао да подигне руку неки српски посланик.

Рада Трајковић, посланик Јединствене српске листе у покрајинској скупштини, каже да је сада неопходно јединство српских представника и да овакви потези Приштине не воде нормализацији односа. Она напомиње да је петоро српских посланика уложило амандмане на предлог закона:

– Губитак бирачког права расељених значио би легализацију етничког чишћења. Због чега је проблем да Срби буду унутар парламента и учествују у изградњи институција?

Уколико би се предложени текст закона ипак усвојио, Костић каже да би ГИ „Српска“ добро размислила о учешћу на општим изборима на КиМ или, чак, позвала на њихов бојкот. У актуелном сазиву покрајинске скупштине од 120 посланика, српских је 13.

 

ОДБРАНА ИВАНОВИЋА СА СЛОБОДЕ

Адвокати Оливера Ивановића затражили су у понедељак од правосудних органа у Косовској Митровици да се лидеру СДП омогући одбрана са слободе.

Адвокат Тома Фила, коме није дозвољено да директно учествује у одбрани, рекао је да се и у овом случају „примењује хашки сценарио“:

– Прво се хапси, па се траже докази. Има индиција да хапшење Ивановића није случајно. Постоји жеља да се угледни Србе хапсе, омаловажавају и на тај начин поспеши исељавање.

Брат лидера СДП, Мирослав Ивановић, поновио је да Оливер није крив и да је убеђен да се ради о правно политичким конструкцијама које неко ставља у функцију криминализације севера КиМ. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *