Претреси и привођења у Штрпцу

Припадници РОСУ претресали су у Штрпцу канцеларије Дирекције за изградњу и Фонда за здравствено осигурање Републике Србије, као и Одељења општинског суда из Косовске Митровице. У Штрпцу и околним селима приведени локални припадници косовске полиције и одведени на саслушање у Урошевац. Александар Вулин: Циљ акције исељавање Срба.

Више десетина припадника специјалне јединице косовске полиције претресло је у Штрпцу канцеларије Дирекције за изградњу и Фонда за здравствено осигурање Републике Србије, као и Одељења општинског суда из Косовске Митровице, пренели су РТС-у чланови Привременог већа општине Штрпце.

Исте јединице полиције су у Штрпцу и околним селима привеле локалне припаднике косовске полиције и одвеле их на саслушање у Урошевац.

Приведени су Дејан Стевановић, Радиша Јовановић, Драган Марковић и Дејан Јорговић. Радили су у истражној јединици станице полиције у Штрпцу. Међу приведенима је и локални шумар Драгутин Ивановић.

Куће свих приведених су претходно претресене. Приликом претреса коришћени су и пси трагачи. Током акције припадници специјалне јединице косовске полиције су блокирали путне правце који из Штрпца воде ка селима Севце, Готовуша, Врбештица.

Како преноси Танјуг, припадници специјалне јединице косовске полиције претресли су породичну кућу Лазића у Штрпцу и том приликом запленили новац, лаптоп рачунаре и телефоне.

Иван Лазић је рекао да је полиција у његову породичну кућу око 5.30 и да су му показали налог за претрес који је био исписан на албанском језику.

Иван је рођени брат Лазе Лазића који се већ неколико месеци налази у притвору, а у тренутку упада полиције у кући је био са мајком. После 10 часова специјална полиција се у више возила повукла из Штрпца.

Вулин: Циљ акције исељавање Срба 

Министар задужен за Косово и Метохију Александар Вулин оценио је да је циљ акције косовске полиције у Штрпцу да узнемири Србе и натера их да се одселе.

“Најновија демонстрација насиља у Штрпцу, од стране представника приштинских институција локалне самоуправе, није ништа друго него покушај да се још једном узнемире и преплаше Срби”, рекао је Вулин за Телевизију Мост из Звечана поводом акције косовских специјалаца.

Министар је додао да “није случајно да се то дешава на простору где су Срби у апсолутној већини, где Срби живе врло компактно, где успевају свих ових година”.

“Стално се дешавају инциденти, од тога да је седам или осам пута мени било забрањено да дођем у Штрпце, до тога да су данас упали у зграду нашег Суда, узимали папире, документа, обијали просторије, радне столове, ухапсили четири Србина који раде у КПС полицији дуги низ година”, рекао је министар.

Вулин сматра да то насиље има “само један циљ, а то је да се Срби узнемире и да напусте Жупу”.

“Немојмо то дозволити, ми ћемо бити у току, а наше Министарство правде је упутило одговарајуће протесте и очекујемо реакцију”, рекао је Вулин и апеловао на грађане да остану мирни.

Обећао је да ће Канцеларија за Косово и Метохију “одмах обезбедити правну помоћ за све ухапшене”.

“Све што је у нашој моћи ми ћемо урадити, као и увек”, рекао је Вулин.

Један коментар

  1. Gotovusa je srpska varosica na kosmetupodno Sar planine gde zivi vise hiljada srba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *