Повученa потерницa за Орићем

Интерпол повукао потернице за ратним командантом Сребренице Насером Орићем, ратним шефом сребреничке полиције Хакијом Мехољићем и Амиром Мехмедовићем званим Гера.

Централа Интерпола у Лиону повукла је потернице за ратним командантом Сребренице Насером Орићем, ратним шефом сребреничке полиције Хакијом Мехољићем и Амиром Мехмедовићем званим Гера.

Како је за сарајевски интернет портал Кликс.ба потврдио министар правде БиХ Бариша Чолак, Интерпол је повукао потерницу и за начелником Главног штаба Војске Републике Српске Манојлом Миловановићем.

Почетком фебруара ове године, Интерпол у Београду је, путем Интерполовог међународног канала за размену информација, доставио свим чланицама Интерпола међународне потернице за Насером Орићем и Хакијом Мехољићем ради њиховог хапшења и екстрадиције.

Хрватско правосуђе је 7. јануара расписало потерницу за генералом ВРС у пензији Манојлом Миловановићем.

Чолак је за сарајевски портал рекао да се наведене особе више не налазе у базама држава чланица Интерпола.

Објаснио је и разлоге због којих је Интерпол прихватио захтеве власти у БиХ у вези с Орићем и другим држављанима БиХ.

“Ми имамо протокол о сарадњи и он упућује да се размењују информације између тужилаца. Било би логично, јер наведене особе имају држављанство БиХ и настањене су у БиХ, да се процесуирају овде”, рекао је министар правде БиХ.

Чолак је подсетио да је “током 2010. године одржано заседање Генералне скупштине Интерпола због учесталих Интерполових потерница које су се расписивале с ових простора, а у вези са ратним злочинима”.

“Закључено је, под тачком 3, да ако држава чланица расписује потерницу за неком особом из неке државе чланице, онда друга држава има право да протестује због расписане потернице и то право смо ми искористили”, изјавио је Чолак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *