Ненад Поповић: Забранићемо продају земље странцима

Разговарала Наташа Јовановић 

ДСС није против Европе, али јесте против Европске уније, јер желимо самосталну и слободну Србију

После идеје о политичкој неутралности, Демократска странка Србије је пред српске бираче, уочи предстојећих парламентарних избора, изашла и са обимним (299 страница) Програмом развоја Србије 2014-2019, у коjeм је представљена економија политичке неутралности.

Са Ненадом Поповићем, потпредседником ДСС-а, разговарамо о овом програму, о економским последицама нашег пута ка Европској унији и могућностима проширења сарадње са Русијом, о развоју српске пољопривреде…

Шта је оно што ДСС разликује од других странака на овим изборима?

Демократска странка Србије је једина странка која на овим изборима наступа са јасним политичким и економским програмом. Наша политичка платформа садржана је у књизи Војислава Коштунице „Политичка неутралност и Европска унија“, док је суштина наше економске политике представљена у документу „Програм развоја Србије од 2014. до 2019: Економија политичке неутралности“. Оба наша програма заснована су на идеји о политичкој неутралности, односно идеји да Србија треба да одустане од чланства у ЕУ и да се окрене равноправној сарадњи са свим нашим партнерима како на Истоку тако и на Западу. ДСС није против Европе, али јесте против Европске уније, јер желимо самосталну и слободну Србију. Као политички неутрална држава Србија треба да развија најбољу економску сарадњу са ЕУ, али та сарадња треба да буде заснована на чистом рачуну и обостраној користи, а не као до сада да се одвија на штету Србије.

Какву штету Србија трпи од сарадње са ЕУ?

Због примене Споразума о стабилизацији и придруживању државни буџет Србије за протеклих шест година изгубио је близу две милијарде евра. Иако увоз робе у Србију стално расте, приходи од царина због ССП-а из године у годину падају. Тако је 2008. године, последње године пре почетка примене ССП-а, од царина наплаћено 800 милиона евра, да би 2013. године приходи од царина пали на свега 280 милиона евра. За новац који смо директно изгубили од примене ССП-а могли смо да изградимо неколико стотина километара ауто-пута кроз Србију. Али индиректна штета од примене ССП-а је још већа. Од првог јануара 2014. године укинуте су царине на увоз свих пољопривредних и прехрамбених производа из ЕУ у Србију. Укидање царина доноси реалну опасност да роба из ЕУ на домаћем тржишту потпуно истисне робу српског сељака. Не може наш сељак да се такмичи са сељаком из ЕУ који има 15 пута веће субвенције. Не може наш сељак, који је имао санкције и био бомбардован, да се такмичи са сељаком из ЕУ који није имао ниједну од ових несрећа. Због примене ССП-а Србији прети још једна велика опасност а то је одлука владе да дозволи продају нашег земљишта странцима.

Шта то конкретно значи за српског сељака?

То значи да ће од 2017. године странци моћи слободно да купују земљиште у Србији. На југу ће нашу земљу куповати Албанци, на северу Мађари, у Срему Хрвати. То не смемо да дозволимо. Србија ће бити једина земља која је дозволила продају земљишта странцима а да још није постала чланица ЕУ. Чешка је то дозволила десет година после уласка у ЕУ, Пољска ће дозволити тек након 12 година а Хрватска не помишља да дозволи продају своје земље у следећих десет година. Мађарска је Уставом забранила продају земљишта странцима а Литванија ће организовати референдум да забрана продаје земљишта остане на снази. Када ДСС дође на власт, забранићемо продају земљишта странцима.

Шта ДСС у свом програму нуди српском сељаку?

Од пољопривреде данас у Србији живи близу два милиона људи, али пољопривреда не може да се развија све док Србија примењује погубни ССП. Прва мера биће редефинисање ССП-а, тако да заштитимо српског сељака. Такође, неопходно је формирање Пољопривредне развојне банке која би омогућила јефтиније кредите нашим пољопривредницима. Не може наш сељак, који има годишњу камату на кредите 20 одсто, да буде конкурентан са сељаком из окружења који има годишњу камату 2 одсто. Све што српски сељак заради, камате „поједу“. То морамо да зауставимо. Буџет за пољопривреду мора да буде најмање на нивоу од 5 одсто укупног државног буџета, а не као сада 3,5 одсто. Сточарство је потпуно замрло у Србији а зна се да без развијеног сточарства не можемо да имамо развијену пољопривреду. Србија сваког месеца увезе 2.000 свиња из Хрватске и Мађарске. Број крава и стеоних јуница за последњих 10 година смањен је за око 250.000 грла а крмача за близу 400.000 грла. Субвенције по грлу стоке морају да се повећају.

Колико бесцарински споразум са Русијом утиче на развој српске пољопривреде?

Наше јабуке, крушке и шљиве већ годинама имају највећу конкуренцију пољских произвођача који, због географске позиције, имају и до 50 одсто ниже транспортне трошкове за извоз у Русију. Може се слободно рећи, да нема споразума о бесцаринском извозу, наши сељаци би веома тешко могли било шта да продају на руском тржишту. Захваљујући овом споразуму, извоз наших пољопривредних производа у Русију сваке године расте два пута. Извоз сира у Русију порастао је прошле године четири пута, извоз меса три пута. Србија 95 одсто укупног рода јабука извезе у Русију. То су изванредни резултати, али наш извоз у Русију могао би да буде још већи када би држава стала иза наших произвођача. Највећи проблем наших сељака је недостатак откупних центара, где би се њихова роба прикупљала и одатле пласирала руским купцима. Водио сам разговоре са министром пољопривреде Руске Федерације да српска и руска страна заједнички инвестирају у изградњу оваквих откупних центара. Оцењено је да је то у интересу обе стране и када ДСС дође на власт, покренућемо изградњу откупних центара за извоз у Русију.

Шта је по вама неопходно да држава уради како би сарадња са Русијом била још боља?

Сарадњи са Русијом мора да се приступи системски, а не као до сада стихијски. За протеклих 13 година Србија је развила више од 30 институционалних механизама за развој економске сарадње са ЕУ. Имамо десетине агенција за сарадњу са ЕУ, потпредседника владе за европске интеграције, два скупштинска одбора који се баве сарадњом са ЕУ, а немамо ниједно тело задужено за развој сарадње са Русијом. Зато ће ДСС, када дође на власт, основати Канцеларију за сарадњу са Русијом, чији ће задаци бити развој економске сарадње две земље, промоција нашег извоза као и инвестиционих потенцијала. Гарантујем вам, када би само део средстава који је за ових 13 година уложен у сарадњу са ЕУ био уложен у развој сарадње са Русијом, наш извоз у Русију би за неколико година престигао садашњи извоз у ЕУ.

Какве су, по вашем мишљењу, перспективе за сарадњу са Евроазијским економски савезом?

Земље које чине окосницу Евроазијског економског савеза, Русија, Белорусија и Казахстан, представљају тржиште од близу 200 милиона људи где ми практично све наше производе можемо да извозимо без царина. Казахстан је држава која је по површини једнака целој континенталној Европи. Прошле године почео је извоз наших трактора у ову земљу на основу бесцаринског споразума. Ово тржиште има огроман потенцијал за српску производну индустрију. Али шанса за сарадњу са овим земљама не лежи само у трговини. Ове земље имају потенцијал да буду највећи инвеститори у Србији у следећих десет година. Руски „Газпром“ је већ један од највећих инвеститора у Србији. До сада је у НИС инвестирано преко милијарду евра а планирају се инвестиције од додатних милијарду и по евра. Од тога ће користи имати цела српска привреда, будући да стотине малих предузећа раде као добављачи за НИС. Колико је НИС важан за нашу државу, говори податак да је ова компанија прошле године на име пореза уплатила 15 одсто укупних прихода државног буџета, што је исто као целокупна српска пољопривреда. С друге стране, у Србији је кренула изградња гасовода „Јужни ток“, која ће нашој земљи донети преко две милијарде евра директних инвестиција, као и посао за неколико десетина хиљада људи. Почетак изградње „Јужног тока“ отвориће врата за долазак великог броја руских компанија у Србију а на нашем тржишту већ се налазе две највеће руске банке Внешторгбанк и Сбербанк, као и једна од највећих руских осигуравајућих кућа Согаз.

На који начин наша грађевинска оператива може да буде ангажована на овом тржишту?

У прошлој години више од 40 хиљада српских радника и инжењера било је ангажовано на изградњи инфраструктуре и објеката за Зимске олимпијске игре у Сочију, као и на другим грађевинским пројектима у Русији. То значи да је у прошлој години 40 хиљада породица у Србији живело од извоза наших грађевинских услуга у Русију. Такође, за изградњу и опремање објеката у Сочију наша земља извезла је грађевинског материјала и намештаја у вредности од преко 100 милиона евра. Одмах по завршетку Олимпијских игара у Сочију, широм Русије је започета изградња инфраструктуре и стадиона за Светско првенство у фудбалу 2018. године. То је велика шанса за нашу грађевинску индустрију, коју не смемо да пропустимо.

Како оцењујете одлуку Уставног суда да прогласи владину Уредбу о катастру неуставном?

Уставни суд је коначно показао спремност да обавља ону улогу за коју је и добио мандат а то је очување уставног поретка Србије. Одлука Уставног суда да прогласи Уредбу о катастру неуставном је охрабрујућа и очекујемо да Уставни суд поништи све бриселске споразуме. Укидање бриселских споразума је предуслов како за очување целовитости Србије тако и за економски развој Косова и Метохије, будући да је просперитет КиМ, а посебно српске заједнице на КиМ, немогућ без његове дубоке интеграције са економским токовима остатка Србије.

ДСС захтева референдум о питању Европске уније, али многи сматрају да он није неопходан јер се све друге странке залажу за чланство у ЕУ.

Србија не би била једини случај у политичкој историји Европе да се жеља народа драстично разликује од жеље политичке елите. Када је 1992. године у Швајцарској расписан референдум за улазак у ЕУ, све странке су биле за чланство у ЕУ, осим једне, тада мале, Швајцарске народне партије. Али упркос томе што је против чланства у ЕУ била само једна странка – народ је гласао против чланства у ЕУ. Данас је та, некада мала Швајцарска народна партија једна од водећих политичких организација у Швајцарској. Сличност са Србијом је очигледна. И у нашој земљи само је једна странка против уласка у ЕУ, ДСС, али уверен сам да би резултати референдума у Србији били као ‘92. у Швајцарској. Ниједна странка не мора да буде са нама, важно је да је народ са нама.

Која је ваша порука бирачима?

Данас се све странке у Србији, осим ДСС-а, залажу за наставак европских интеграција и примену Бриселског споразума који одваја Косово од Србије. Једино се ДСС залаже да Србија одустане од чланства у ЕУ и да се укине Бриселски споразум. То је главна разлика између ДСС-а и осталих странака. У времену када српску политичку елиту, али не и народ, тресе грозница еврофанатизма, идеја о политичкој неутралности представља глас отрежњења и позив на повратак принципима државотворне политике. Глас за политичку неутралност је глас за јединствену и целовиту Србију. Глас за политичку неутралност је глас за запослену и економски снажну Србију. Глас за политичку неутралност је глас за самосталну и слободну Србију.

 

6 коментара

  1. pozlatila vam se svaka rec i daj Boze, te se i ostvarila.

  2. Ko da zabrani Nikolić, Vučić i Dačić su igrači zapada i plešu kako im ovi sviraju, nisu ništa bolji niti gori od izdajnika iz LDP, DS, NDSS ili SPO.

  3. Gospodinbiji Popoviću, lepo je to što pričate ali to u Srbiji nije moguće iz jednostavnog razloga, Srbija je protektorat zahvaljujući petooktrobarskoj “revoluciji” u kojoj je učestvovala i DSS. I ako osvojite vlast moraćete da radite što vam nalože. Pogledajte samo SNS jedna priča pred izbore, a druga kada se dođe na vlast. To važi za sve vlade od 2000.te.

  4. Gospodine Popovicu po onoj narodnoj ” iz vasih usta u Bozije usi”

  5. Gospodine Popovicu,
    ako se ikako moze, radite sto vise sa narodom i pokrenite ga, pokrenite ga u smeru SRBIJA.
    Najveci deo naroda gleda i slusa RTS – pa vam onda ne moramo reci (uverili smo se u Svajcarkskoj i to u naskim crkvama) koliko je narod sludjen. Pre svega, svoga znanja jako malo, pa sve sto kaze televizija to je tako. Strasno, strasno je samo i slusati ih, a pogotovo, ako njihove izjave usporedite sa njihovom, bar prikazanom, poboznoscu i verom. Mi se pitamo u sta i za sta se mole.

  6. Po svaku cenu mora da se zabrani prodaja zemlje strancima ! ! ! Pored toga sto je odavno primeceno da hrvati I njihove firme kupuju zemlju po Vojvodini , primeceno je I to da albanci vec odavno “merkaju ‘ I kupuju imanja I kuce u opstinama Medvedja , Kursumlija pa I u Blacu…! ? kupuju ih po bagatelnoj ceni…! ? Shokantan je I podatak da su albanci poceli vec da preko posrednika kupuju I stanove I u Nisu…( ! ? ) Najmucnija I najshokantnija je ta cinjenica da su glavni posrednici I saradnici u toj raboti oko kupovine stanova u Nisu upravo srbi izbegli sa Kosova I Metohije…! ? Posle prvog srpskog ustanka jedan od prvih zakona koji je donet u Srbiji je bio ” Da strani u Srbiji ne mogu kuce I imanja imati ! ” . U ustavu bivse SFRJ je jasno pisalo ” Stranci ne mogu biti vlasnici nekretnina na teritoriji SFRJ ” . Sta reci o ovom projektu ” Beograd na vodi “…! ? Tu I oko toga glavni finansijeri treba da budu arapi iz ujedinjenih arapskih emirata… Sta mislite koliko ce tu stanova biti za njih I koliko hiljada kvadrata stambenog I poslovnog prostora treba njima da pripadne…! ? Imacemo prakticno jos jedan islamski centar na Balkanu…( ! ? ) Pored toga taj projekat ne zadovoljava ni najosnovnije urbanisticke, arhitektonske, funkcionalne , estetske I saobracajne normative I uradjen je moglo bi se reci diletantski . Ja sam ga u shali nazvao ” Burdz al Savamala ” (nalazi se na savamalskom platou u Beogradu ).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.