Narko-bos Darko Šarić pred licem pravde

Narko-bos Darko Šarić uhapšen je jutros u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije i Crne Gore i prebačen u Beograd. Sa aerodroma je sproveden u policijsku stanicu, a potom u Specijalni sud gde je saslušan. Određen mu je pritvor do 60 dana. Šarić je na saslušanju rekao da se krio u Latinskoj Americi i delu južne Afrike, preneo je njegov advokat.

Zajedničkom akcijom državnih organa Srbije i Crne Gore jutros je uhapšen narko-bos Darko Šarić. U pratnji policije sleteo je na beogradski aerodrom oko 9.45, odakle je sproveden u odeljenje MUP-a za potrage zbog zvanične identifikacije. Potom je prebačen u Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal gde je saslušan, a potom mu je određen pritvor do 60 dana. Akcijom hapšenja rukovodili su ministri pravde Srbije i Crne Gore Nikola Selaković i Duško Marković.

U Vladi Srbije održana je konferencija za novinare na kojoj je saopšteno više detalja o hapšenju. Potom je održana vanredna sednica Vlade Srbije, a početak, na kojem je bilo reči o hapšenju Šarića, bio je otvoren za javnost.

Viši sud u Beogradu saopštio je da je Darko Šarić lišen slobode po rešenju o određivanju pritvora i po poternici koja je za njim raspisana po nalogu istražnog sudije od 9. decembra 2009. godine.

Šarić je predat Okružnom zatvoru u Beogradu – Posebnoj pritvorskoj jedinici, koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda, napominje se u saopštenju.

Dežurno krivično vanraspravno veće Specijalnog suda je, posle saslušanja, Šariću odredilo pritvor do 60 dana.

Šarić je veću rekao da se skrivao u Latinskoj Americi i delu južne Afrike i “da se dobrovoljno predao”, preneo je novinarima ispred Specijalnog suda njegov branilac Radoslav Baćević po završetku saslušanja.

Šarić je sudu ispričao da se odlučio na predaju pošto su ga bezbedbosne službe Srbije i Crne Gore locirale u Latinskoj Americi, naveo je Baćević.

Advokat je objasnio da je Šarić želeo da bude iz Latinske Amerike prebačen u Crnu Goru kako bi se video da porodicom. Imao je priliku da sa njima provede oko pola sata na podgoričkom aerodromu.

Osim toga, dodao je Baćević, Šarić se predao jer “veruje da će suđenje biti fer i pošteno i da će se utvrditi istina”.

“Oprano” 20 miliona evra od prodaje droge

Darko Šarić, rođen je 21. oktobra 1970. godine u Pljevljima. Bio je na čelu kriminalne grupe koju, prema podacima policije, službi bezbednosti i pravosuđa, čini više od 100 osoba iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije, zapadne Evrope i Južne Amerike. U Srbiji je optužen za šverc gotovo pet tona kokaina i pranje novca dobijenog prodajom narkotika.

U Tužilaštvu i policiji kažu da je reč o jednoj od najmoćnijih kriminalnih grupa na ovim prostorima.

Imali su strogo podeljene uloge, veliku bezbednosnu disciplinu, bili su izuzetno tehnički opremljeni. Klan je imao i veliku ekonomsku moć.

U optužnici se navodi da je dnevna zarada kriminalne grupe bila od nekoliko desetina hiljada evra do milion evra. Tužilaštvo tvrdi da po svemu tome ta kriminalna grupa prevazilazi sve ranije procesuirane grupe u Srbiji.

U akciji “Balkanski ratnik”, pre četiri i po godine, u Urguvaju je zaplenjeno više od dve tone kokaina. Saradnjom urugvajske policije, srpske BIA i američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA), droga je otkrivena pre ukrcavanja na brod kojim je planiran prevoz do Evrope.

Narkotici koji, prema optužnici pripadaju Šarićevom klanu, zaplenjeni su i u drugim državama Južne Amerike, ali i u Italiji.

Darko Šarić je u Srbiji optužen i za pranje više od 20 miliona evra dobijenog prodajom kokaina.

Taj novac su, tvrdi Tužilaštvo, ulagali u legalne privredne tokove kupovinom preduzeća, zemljišta i nekretnina.

Sve se odvijalo preko takozvanih “of šor kompanija” koje su novac od prodaje droge prebacivale u Srbiju na račune pojedinih firmi.

Sud je Šariću i njegovim saradnicima privremeno oduzeo i veliki broj nekretnina, automobila i akcija pojedinih firmi.

Zbog šverca droge sudilo se i osobama osumnjičenima da su pripadnici Šarićeve kriminalne grupe u Sloveniji. Slovenački sud progasio je krivim četvoro od 17 optuženih.

Prošle godine u Crnoj Gori na pet i po godina zatvora zbog pranja novca osuđen je Šarićev brat Duško. On je uhapšen 2010. po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Italija.

Tada je tokom akcije koja je istovremeno sprovedena u Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji i Italiji, uhapšeno 80 osumnjičenih za preprodaju kokaina u Italiji.

Narkotike su nabavljali u Latinskoj Americi odakle su ih brodovima prebacivali u Južnu Afriku i do Mediterana.

Italijanski pravosudni organi i službe bezbednosti procenili su da je Šarićev klan mesečno samo u tu državu dopremao tonu kokaina velike čistoće, a da su Milano koristili kao glavni čvor za krijumčarenja po Italiji i Evropi.

Svoju moć nisu nametali oružjem već niskom cenom narkotika i dobrom organizacijom prodaje. Osim automobilima kokain su, prema saznanjima italijaske policije, razvozili skuterima kako bi privlačili što manje pažnje i lakše se kretali po gradu.

Nastavak suđenja 24. marta

U Specijalnom sudu za 24. mart je zakazan nastavak suđenja pripadnicima Šarićeve kriminalne grupe.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova grupe, na optuženičkoj klupi biće se, pored Šarića svega 11 optuženih, pošto je njih 16 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Svedoci saradnici su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.

Sporazume o priznanju krivice sa Tužilaštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Raić, Marko Vorotovic i Milo Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžet slilo više od milion evra.

Jedan komentar

  1. I sada ga je zameno albanski biznismen Ćazim Osmani sa prebivalištem u Beogradu.Da li je i narko tržište pod jurisdikcijom briselske administracije?Pa dobro.Ako je Bog odlučio da nas nema ok, nije da sami nismo birali.Poštujem odluku većine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *