Нарко-бос Дарко Шарић пред лицем правде

Нарко-бос Дарко Шарић ухапшен је јутрос у заједничкој акцији државних органа Србије и Црне Горе и пребачен у Београд. Са аеродрома је спроведен у полицијску станицу, а потом у Специјални суд где је саслушан. Одређен му је притвор до 60 дана. Шарић је на саслушању рекао да се крио у Латинској Америци и делу јужне Африке, пренео је његов адвокат.

Заједничком акцијом државних органа Србије и Црне Горе јутрос је ухапшен нарко-бос Дарко Шарић. У пратњи полиције слетео је на београдски аеродром око 9.45, одакле је спроведен у одељење МУП-а за потраге због званичне идентификације. Потом је пребачен у Специјално тужилаштво за организовани криминал где је саслушан, а потом му је одређен притвор до 60 дана. Акцијом хапшења руководили су министри правде Србије и Црне Горе Никола Селаковић и Душко Марковић.

У Влади Србије одржана је конференција за новинаре на којој је саопштено више детаља о хапшењу. Потом је одржана ванредна седница Владе Србије, а почетак, на којем је било речи о хапшењу Шарића, био је отворен за јавност.

Виши суд у Београду саопштио је да је Дарко Шарић лишен слободе по решењу о одређивању притвора и по потерници која је за њим расписана по налогу истражног судије од 9. децембра 2009. године.

Шарић је предат Окружном затвору у Београду – Посебној притворској јединици, која се налази у згради Специјалног суда, напомиње се у саопштењу.

Дежурно кривично ванрасправно веће Специјалног суда је, после саслушања, Шарићу одредило притвор до 60 дана.

Шарић је већу рекао да се скривао у Латинској Америци и делу јужне Африке и “да се добровољно предао”, пренео је новинарима испред Специјалног суда његов бранилац Радослав Баћевић по завршетку саслушања.

Шарић је суду испричао да се одлучио на предају пошто су га безбедбосне службе Србије и Црне Горе лоцирале у Латинској Америци, навео је Баћевић.

Адвокат је објаснио да је Шарић желео да буде из Латинске Америке пребачен у Црну Гору како би се видео да породицом. Имао је прилику да са њима проведе око пола сата на подгоричком аеродрому.

Осим тога, додао је Баћевић, Шарић се предао јер “верује да ће суђење бити фер и поштено и да ће се утврдити истина”.

“Опрано” 20 милиона евра од продаје дроге

Дарко Шарић, рођен je 21. октобра 1970. године у Пљевљима. Био је на челу криминалне групе коју, према подацима полиције, служби безбедности и правосуђа, чини више од 100 особа из Србије, земаља бивше Југославије, западне Европе и Јужне Америке. У Србији је оптужен за шверц готово пет тона кокаина и прање новца добијеног продајом наркотика.

У Тужилаштву и полицији кажу да је реч о једној од најмоћнијих криминалних група на овим просторима.

Имали су строго подељене улоге, велику безбедносну дисциплину, били су изузетно технички опремљени. Клан је имао и велику економску моћ.

У оптужници се наводи да је дневна зарада криминалне групе била од неколико десетина хиљада евра до милион евра. Тужилаштво тврди да по свему томе та криминална група превазилази све раније процесуиране групе у Србији.

У акцији “Балкански ратник”, пре четири и по године, у Ургувају је заплењено више од две тоне кокаина. Сарадњом уругвајске полиције, српске БИА и америчке Агенције за борбу против наркотика (ДЕА), дрога је откривена пре укрцавања на брод којим је планиран превоз до Европе.

Наркотици који, према оптужници припадају Шарићевом клану, заплењени су и у другим државама Јужне Америке, али и у Италији.

Дарко Шарић је у Србији оптужен и за прање више од 20 милиона евра добијеног продајом кокаина.

Тај новац су, тврди Тужилаштво, улагали у легалне привредне токове куповином предузећа, земљишта и некретнина.

Све се одвијало преко такозваних “оф шор компанија” које су новац од продаје дроге пребацивале у Србију на рачуне појединих фирми.

Суд је Шарићу и његовим сарадницима привремено одузео и велики број некретнина, аутомобила и акција појединих фирми.

Због шверца дроге судило се и особама осумњиченима да су припадници Шарићеве криминалне групе у Словенији. Словеначки суд прогасио је кривим четворо од 17 оптужених.

Прошле године у Црној Гори на пет и по година затвора због прања новца осуђен је Шарићев брат Душко. Он је ухапшен 2010. по међународној потерници коју је за њим расписала Италија.

Тада је током акције која је истовремено спроведена у Црној Гори, Србији, Словенији и Италији, ухапшено 80 осумњичених за препродају кокаина у Италији.

Наркотике су набављали у Латинској Америци одакле су их бродовима пребацивали у Јужну Африку и до Медитерана.

Италијански правосудни органи и службе безбедности проценили су да је Шарићев клан месечно само у ту државу допремао тону кокаина велике чистоће, а да су Милано користили као главни чвор за кријумчарења по Италији и Европи.

Своју моћ нису наметали оружјем већ ниском ценом наркотика и добром организацијом продаје. Осим аутомобилима кокаин су, према сазнањима италијаске полиције, развозили скутерима како би привлачили што мање пажње и лакше се кретали по граду.

Наставак суђења 24. марта

У Специјалном суду за 24. март је заказан наставак суђења припадницима Шарићеве криминалне групе.

Иако је по шест спојених оптужница оптужено укупно 39 чланова групе, на оптуженичкој клупи биће се, поред Шарића свега 11 оптужених, пошто је њих 16 у бекству, девет је признало кривицу, а тројица су добила статус сведока сарадника.

Сведоци сарадници су Радан Адамовић, Небојша Јоксовић и Драшко Вуковић. Они нису изузети из оптужења иако им се на крају процеса не изриче казна, као “награда” за сарадњу у расветљавању кривичних дела.

Споразуме о признању кривице са Тужилаштвом су закључили Драган Лабудовић, Борис Лабан, Миодраг Александар, Мирко Миодраговић, Милош Пандрц, Никола Павловић, Дејан Раић, Марко Воротовиц и Мило Крповић.

Они су осуђени на казне од две године и девет месеци до десет и по година затвора, плаћање судских трошкова, а многима су трајно одузети станови, аутомобили и новац, којима се у буџет слило више од милион евра.

Један коментар

  1. слађана

    И сада га је замено албански бизнисмен Ћазим Османи са пребивалиштем у Београду.Да ли је и нарко тржиште под јурисдикцијом бриселске администрације?Па добро.Ако је Бог одлучио да нас нема ок, није да сами нисмо бирали.Поштујем одлуку већине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *