Na Kosovu danas i sutra obeležavanje 10. godina od pogroma

KOSOVSKA MITROVICA –Deset godina od martovskog pogrom nad Srbima na Kosovu biće obeleženo danas i sutra u Prištini, Severnoj Mitrovici i Gračanici.

U Prištini u podne u crkvi Sv. Nikole povodom godišnjice martovskog pogroma episkop raško-prizrenski Teodosije služiće parastos.

Parastosu je trebalo da prisustvuje i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin kojem kosovske vlasti to nisu omogućile, jer mu nije dozvoljeno da poseti pokrajinu.

„Najnovija zabrana pokazuje da Priština želi da zabrani da se svetska javnost podseti na nekažnjena zverstva i zločine nad Srbima”, saopšteno je povodom toga iz Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Godišnjica martovskog pogroma biće obeležena nizom manifestacija danas i sutra u Gračanici i severnom delu Kosovske Mitrovice.

Za sutra je u Gračanici predviđena projekcija dokumentarnog filma „Kako je srušena crkva u Podujevu”, a biće promovisana i monografija „Martovski pogrom”.

U pogromu 17. i 18. marta 2004. godine je sa Kosova i Metohije proterano preko četiri hiljade Srba, a većina njih nije se vratila u svoje domove.

U talasu nasilja na KiM tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obracunu s pripadnicima medunarodnih snaga bezbednosti.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteci Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među koijma i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *