На Косову данас и сутра обележавање 10. година од погрома

КОСОВСКА МИТРОВИЦА –Десет година од мартовског погром над Србима на Косову биће обележено данас и сутра у Приштини, Северној Митровици и Грачаници.

У Приштини у подне у цркви Св. Николе поводом годишњице мартовског погрома епископ рашко-призренски Теодосије служиће парастос.

Парастосу је требало да присуствује и министар без портфеља у Влади Србије Александар Вулин којем косовске власти то нису омогућиле, јер му није дозвољено да посети покрајину.

„Најновија забрана показује да Приштина жели да забрани да се светска јавност подсети на некажњена зверства и злочине над Србима”, саопштено је поводом тога из Владине Канцеларије за Косово и Метохију.

Годишњица мартовског погрома биће обележена низом манифестација данас и сутра у Грачаници и северном делу Косовске Митровице.

За сутра је у Грачаници предвиђена пројекција документарног филма „Како је срушена црква у Подујеву”, а биће промовисана и монографија „Мартовски погром”.

У погрому 17. и 18. марта 2004. године је са Косова и Метохије протерано преко четири хиљаде Срба, а већина њих није се вратила у своје домове.

У таласу насиља на КиМ тада је убијено 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца живот изгубило у обрацуну с припадницима медународних снага безбедности.

Повређено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитеци Србе и њихову имовину.

Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу коијма и црква Богородице Љевишке у Призрену.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *