Јаја имају, пројектиле потрошили

Пише Миодраг Зарковић

Приметно је последњих година да је Радио-телевизија Србије све осетљивија на примедбе пристигле из народа којем као бајаги служи, и то док је упоредо све отворенија за захтеве испоручене од „пријатеља“ са Запада што иначе из уста не ваде „независност медија“

На овом истом месту, у прошлом броју било је речи о „последњој у низу отрежњујућих издаја Србије од стране никад поуздане Русије“, како су електронска (и остала) гласила желела да ви закључите на основу њиховог извештавања о тадашњем обраћању Владимира Путина јавности. Сећате се, то што је руски председник био рекао да кримским Русима не смеју да буду ускраћена права дата косовским Албанцима, овде је било пропраћено изговореном или, још чешће, „гласно прећутаном“ манипулацијом да је Владимир Владимирович тиме признао Косово као независну државу.
Шта се, међутим, испоставило свега неколико дана после Путинове изјаве? Испоставило се да Путин уопште није причао о признавању или непризнавању нечије сецесије, већ о злогласном саветодавном мишљењу Међународног суда правде у Хагу, који је 22. јула 2010. саопштио да приштинска декларација о вајној самосталности у односу на Србију „није прекршила опште међународно право“. Управо су се на то мишљење позвали кримски Руси у уторак, 11. марта, када су истакли да онда ни њихова декларација о одвајању од Кијева – узгред, оног истог Кијева у којем Министарством одбране сада руководе доказани, осведочени љубитељи нацистичке идеологије, тј. Тјагнибокова „Свобода“ – исто тако не може да буде кршење општег међународног права.
Нису, дакле, Русија и Путин „признали Косово“ и „оставили Србе на цедилу“, како се могло закључити на основу тенденциозног начина на који је Путиново обраћање новинарима било пласирано и пропраћено. Него су се позвали на једну идиотску судску одлуку, чиме никако нису отежали положај Србије у вези са Косовом и Метохијом, односно одбраном државне целовитости. Када се погледа уназад, јасно је и да је Путин ономад првенствено мислио на „саветодавно мишљење“ МСП-а, а не на некакво богом дано право Шиптара да откидају делове Србије како им се прохте.
Е сад, како су гласила овог пута известила о кримским дешавањима? Да ли су појашњењима из кримске декларације придали онолики значај колики су и Путиновој изјави покушавајући да је злоупотребе? Таман посла. Задржимо се на РТС-у, јединој телевизији коју плаћамо ми грађани:
„Кримски парламент прогласио је независност, а за декларацију у којој се позивају на Косово гласали су готово сви присутни посланици“ – овако је водитељка „Дневника“ од 11. марта поменула по Србију најважније појашњење изнето у кримској декларацији.
Срећом, одмах затим се у емисију укључио и Мирослав Лазански, живим јављањем са самог Крима. Јасно и гласно је, већ на почетку обраћања, истакао да се кримски парламент позвао на одлуку МСП-а. Али, Лазанског не плаћамо. РТС плаћамо. Њихов шарлатански однос према догађајима од огромне важности не само за нама пријатељске државе (као што је Русија) већ и за нас, јесте нешто што би морало да нас брине.

[restrictedarea] ***
Кад смо већ код РТС-а, вратимо се сада опет неколико дана уназад, у емисију „Да Можда Не“ од четвртка, 6. марта. Гости Оливере Ковачевић били су Бошко Обрадовић из „Двери“, Иван Андрић из ЛДП-а и Дијана Вукомановић из СПС-а. На крају разговора са њима, водитељка емисије је поклонила Обрадовићу јаја, уз иронично објашњење да је то како би се надокнадила она јаја којима су „Двери“ гађале зграду РТС-а приликом једног протеста.
Све би то било у реду, само да је водитељка Ивану Андрићу по истој основи поклонила упаљач. Јер, Иван Андрић је истакнути припадник ЛДП-а, странке која не само да тврди да баштини тековине Петог октобра већ даје себи штошта за право (рецимо, да се отворено руга Уставу Србије, што је ЛДП почео много пре него што су му се у томе редом придружили и носиоци извршне власти) и то управо на основу вајног „петооктобарског наслеђа“. Сетићемо се сви да је Петог октобра запаљен РТС а његов генерални директор претучен: исправка, Андрићу је онда требало поклонити бакљу и уличарски „боксер“ да не замара своје нежне руке следећи пут када он или његови истомишљеници буду насиљем – појавом која им не одговара искључиво када је потенцијално уперена против њих – решавали нешто што им смета.
И да се одмакнемо мало од конкретне емисије са њеним гостима: од толиких странаца (наших „пријатеља“ из Европе и Америке, како им се тепа) што су у протеклих 15 година стајали пред камерама РТС-а, како то да никоме од њих РТС није поклонио макар петарду, пошто сигурно немају „томахавк“ попут оног којим је НАТО погодио РТС? Да ли је могуће да су јаја данас опаснија или штетнија или погрднија него што су НАТО пројектили били јуче?
Одавно је Јавни нам сервис постао наглашено осетљив на критике оних који га плаћају. Није ни приближно толико танак са живцима када странцима мора да полаже рачуне – сетимо се само како се тадашњи генерални директор РТС-а 2006. године управо о овим датумима хвалио тиме што је Национална телевизија показала велику зрелост, и за исту похваљена из Европе, јер је у „Дневнику“ на важније место била пласирана вест о годишњици убиства Зорана Ђинђића него вест о тек објављеној смрти ( према свим расположивим сазнањима, такође убиство) Слободана Милошевића. Они као да не схватају на којој грани седе. Или такво схватање можда измиче нама.
***
Прва сезона серије „Прави детектив“, чија је последња, осма епизода неки дан приказана на америчкој кабловској станици ХБО, представља ретко и добродошло освежење у играној понуди. Годинама већ нико није толико озбиљно схватио прилику да у облику ТВ серије достигне највише уметничке и драматуршке висине, као творац „Правог детектива“ Ник Пицолато, који је овим делом створио упечатљиву, мрачну, сурову, али недвосмислену и искрену оду јединој људској делатности уопште смисленој: борби против истинског зла. Редакција „Печата“ од срца вам препоручује ово ремек-дело ТВ стваралаштва.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. koja je to jazbina mediokriteta, carstvo laži, polrtonizma, pijavica direktno instalirana iz zapadne evrope…englske( ah ta satanska tvorevina) i njen stupidni div zla usa… mislim da smo kao narod i zaslužuili kada smo se odrekli svega duhovnog…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *