ИЗЈАВА ВОЈИСЛАВА КОШТУНИЦЕ

Демократска странка Србије је на мартовске изборе једина изашла са програмом, како политичким тако и економским, који је требало да омогући привредни опоравак и развој земље, заштиту државних и националних интереса, као и очување културног и духовног идентитета српског народа.

Тај српски глас, у чијој су основи наш добро познат критички став према европским интеграцијама и идеја политичке неутралности, изборном вољом грађана више неће моћи да се чује у Скупштини Србије.

Апослутна већина је на изборима одлучила да Србија пође путем који прети да је претвори у неку врсту колоније Вашингтона и Брисела, и да угрози њену слободу.

Такав положај Србије неминовно ће проузроковати њено даље комадање, пропадање српске привреде, пораст незапослености и пад у дужничко ропство. Скоро половина бирачког тела која није изашла на изборе подржала је, посредно и прећутно, овакву политику, засновану на громогласно понављаним лажним обећањима током кампање у коју су уложена огромна средства, и која је била обележена отвореним претњама, застрашивањем и подмићивањем бирача.

Наша Странка је у оваквим околностима урадила  све што је било у њеној моћи, под условима који су били крајње ненормални и заправо немогући. Ипак, ако се српски глас не буде чуо у Скупштини Србије, има наших представника у Скупштини Београда, као и у скупштинама других градова и општина.

Странка треба да сачува себе, своју организацију и своју политику за нека будућа времена, у којима ће, нажалост, и Србији и нашем народу бити још много теже, неподношљивије него сада. Србији ће тада глас Демократске странке Србије, и глас других који са нама деле бригу о будућности Србије, бити још потребнији.

Током двадесет две године имао сам част да предводим Странку која је, убеђен сам, учинила много за добробит Србије. Док је Демократска странка Србије била на власти донет је Устав, земља се определила за војну неутралност, започет је привредни опоравак, стабилизоване су институције, ослобођени медији, а животни стандард грађана био у осетном успону. Било је, наравно, и неуспеха, а најтежи је свакако непрелазак цензуса на управо завршеним изборима.

Свима који су допринели часном имену Демократске странке Србије и свима који ће то име чувати у будуће, најтоплије се захваљујем. Доследно смо се борили за остварење државотворних циљева и демократских вредности, пролазили кроз најтежа искушења и недаће, али смо претрајали.

Ово је тренутак када Странка први пут у својој историји не улази у Скупштину Србије. Зато је моја обавеза да се повучем и поднесем неопозиву оставку на функцију председника Демократске странке Србије. За Србију сам учинио све што сам могао и што ми je дужност налагала.

5 коментара

  1. Gospodine Kostunica ovim cinom pokazali ste da ste oduvek bili i ostali veliki covek i politicar. kada prodje ova izborna euforija i narod se vrati svakidasnjici pocece da shvataju vase reci ali bice kasno. Polako ali sigurno vise necemo biti svoji na svome. Imacemo velelpni Beograd na vodi, puno gradova po Srbiji bez vode a ko zna sta ce nam sem KiM jos otici niz vodu. nemojte sebe kriviti zbog izbornih rezultata dali ste sve ono sto je bilo u vasoj moci. Hvala vam na svemu.

  2. Hvala na svemu, hvala na pokazanom dostojanstvu!!! Ovaj narod te nije zasluzio!!! Zasluzio je ove radikalske pagane!!! Kukala nam majka sa njima, gori su od Tadica, Djilasa, Dinkica…
    Neka nam je Bog u pomoci.

  3. Danas sam procitao komentar jednog citaoce “Politike”,pa prenosim deo,na temu ostavke gospodina Kostunice.
    …Srpski puk,tj pucina,kaze-ne treba nam Kostunica.
    “Pucina je stoka jedna,dobre duse kad im rebra lome”P.P.Njegos.

  4. Наша политика СЛОБОДНЕ и неутралне Србије, НЕМА ЦЕНУ, то је услов и ТЕМЕЉ за очување нашег идентитета и за све почетке које Српски народ и грађани Србије, желе да спроведу!

    Странке и партије, које себе представљају левицом, нуде народу политику социјалне помоћи а ми јако добро знамо, да се социјална помоћ ДАЈЕ СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИМ КАТЕГОРИЈАМА.

    Због тога са пуним правом, питам већину наших грађана, желите ли будућност у којој ће велики део радничке класе, имати статус социјално угрожене категорије или се желе развијати у слободи, где ће бити поштоване све слободе човека и права грађанина?

    Прваци партија и странака комунистичке орјентације, нуде Српском народу и грађанима Србије, улазницу у свет КАПИТАЛИЗМА, чији циљеви и програми су зацртани за неколико наредних генерација, коме се сви који улазе у тај савез, морају прилагодити и подредити, као и одрећи великим делом свога суверенитета.

    Грађани Србије, да ли прихватате подвале које Вам се нуде?

  5. Da li vi to govorite o portalu slobodne Srbije? To što istina nekom smeta nije nimalo nezavisno novinarstvo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *